Tags: , , , , ,

Peiling onder ouders over thuisonderwijs

Tijdens deze coronacrisis is afstandsonderwijs niet meer weg te denken. Maar hoe ervaren ouders het onderwijs op afstand? Hoe denken zij over de begeleiding en ondersteuning vanuit school?

» Artikel
» Didactiek, Leeromgeving

»

Peiling onder ouders over thuisonderwijs

Kernpunten

  • Ouders zijn over het algemeen tevreden over afstandsonderwijs.
  • Helft van de leerlingen heeft moeite met motivatie.
  • Volgens ouders is er onvoldoende noodopvang.

Hoe ervaren ouders het onderwijs op afstand? Hoe denken zij over de begeleiding en ondersteuning vanuit school? Ouders & Onderwijs hield een representatieve peiling onder de haar doelgroep in samenwerking met Kassa. Ruim 1850 ouders deden mee met de peiling. Hieronder worden de drie belangrijkste thema’s uit de peiling toegelicht.

1. Contact met leraren

Ongeveer 70% van de ouders is tevreden over het contact met de leraren. Ruim 67% is ook tevreden over de begeleiding en ondersteuning vanuit school voor thuisonderwijs. Een kleine minderheid (10%) is hier ontevreden over. Ongeveer een derde van de leerlingen heeft regelmatig contact met de leraar via de chat of telefoon. Veelal wordt er gevraagd hoe het met de leerling gaat en wordt er uitleg gegeven over de lesstof. Uit de peiling blijkt dat leerlingen snel reactie krijgen op hun vragen. Ruim 65% van alle ouders is van mening dat instructies en huiswerk op een goede manier worden gecommuniceerd.

2. Leerproces

Ruim 50% van de ouders geeft aan dat hun kind de motivatie heeft om huiswerk te maken. Ongeveer 40% geeft ook aan dat het hen makkelijk afgaat om hun kind huiswerk te laten maken. Daarentegen heeft 35% van ouders hier wel moeite mee. Wat betreft de gevolgen van de coronacrisis zijn de meningen van ouders verdeeld. Iets minder dan de helft van de ouders heeft er geen moeite mee dat kinderen momenteel minder onderwijs krijgen. Toch vindt 33% van de ouders dit wel erg.

Een groot deel van de ouders (41%) denkt dat het onvermijdelijk is dat kinderen een leerachterstand op zullen lopen, tegenover 28% die denkt dat dat niet zo is. Moeten scholen in de mei- en zomervakantie dan extra lesstof aanbieden? Ook daarover zijn ouders verdeeld: 38% vindt van wel en 36% van niet.

3. Noodopvang

Ongeveer 20% van de ouders maakt gebruik van noodopvang voor kinderen op school. Driekwart van de leerlingen krijgt tijdens deze uren begeleiding bij het huiswerk door leraren, onderwijsassistenten of kinderopvangbegeleiders. De meeste ouders zijn tevreden over begeleiding en de uitvoering van de noodopvang. Wat betreft het aantal dagen dat de meeste kinderen naar de noodopvang gaan, is dit meestal een of twee dagen. Niet alle ouders (11%) vinden dit voldoende. Zij hebben liever dat kinderen drie of vier dagen naar de noodopvang kunnen.

 

Tot slot

De vragenlijst over het afstandsonderwijs en de noodopvang ten tijde van de coronacrisis werd voorgelegd aan het Landelijk Ouderpanel en openbaar gedeeld via Ouders & Onderwijs en Kassa. Aan de peiling deden ruim 1.850 ouders mee. De resultaten zijn representatief voor ouders met schoolgaande kinderen.

Uit de peiling blijkt dat ouders over het algemeen tevreden zijn over het afstandsonderwijs. Ouders zijn tevreden over de begeleiding, ondersteuning en noodopvang die door scholen worden aangeboden. Wil je meer hierover lezen?

Lees meer

Bron: ouders & onderwijs.nl

Tags: , , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook interessant

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
Registreer je hier

De inhoud van deze pagina is uitsluitend voor leden die zijn ingelogd. Je kunt hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Menu