Tags: , ,

Praten met het kind, in plaats van over het kind

Een tijdje terug ging het niet zo goed met OBS de Wilgenhoek. Het aantal kinderen was gekrompen, er waren veel directiewisselingen geweest en zij konden zich al langer niet meer vinden in de manier van onderwijs geven zoals toen nog op veel scholen gebruikelijk was. Het was tijd om het roer om te gooien.

Anders Leren, Anders Organiseren

Op 11 april 2019 heeft OBS De Wilgenhoek een brigade Anders leren Anders organiseren aangevraagd. Wat was de vraag en wat heeft de brigade deze school gebracht? We vragen het aan directrice Nadia Verhoeff.

Wat was jullie vraag?

‘Een tijdje terug ging het niet zo goed met onze school. Het aantal kinderen was gekrompen, er waren veel directiewisselingen geweest en wij konden ons al lang niet meer vinden in de manier van onderwijs geven zoals toen nog op veel scholen gebruikelijk was. Het was tijd om het roer om te gooien’, aldus Nadia

Onze nieuwe koers komt terug in denken in bouwen in plaats van leerstofjaarklassen, flexibele schooltijden, persoonlijke leerlijnen, integrale lesmethode, snappet onderwijs en leerkracht-leerling-ouder-gesprekken. Zo praten we niet over het kind, maar met het kind.

Vanwege een lastige financiële situatie hebben we als team onze creativiteit en bevlogenheid volop ingezet de afgelopen jaren. We staan er weer goed voor als school. We zijn nu een aantal jaren verder en beginnen tegen een aantal zaken aan te lopen waar we over willen sparren met een ervaringsdeskundige brigadier.

Bijvoorbeeld over hoe we groepsdoorbrekend werken beter kunnen inrichten, bv. qua methode en de samenwerking tussen de bouwen. Hoe organiseren we dat?

Hoe kwam je bij de brigade terecht?

Ik was aanwezig bij de workshop ‘Toekomstgericht onderwijs vraagt om herbezinning op het concept ‘school’’ op het AVS-congres in maart jl. De verhalen in de workshop waren voor mij heel herkenbaar, vooral het verhaal van Elly Marwitz sprak mij enorm aan. Het leek wel het verhaal van onze school. We hebben gevraagd of zij als brigadier bij ons een impuls zou willen geven.

Wat heeft de brigade jullie gebracht?

Het gesprek met Elly hebben wij heel erg waardevol gevonden. We zaten op een soort van dood spoor. Elly heeft ons een aantal mogelijkheden aangedragen en toegelicht waardoor we inspiratie kregen en nu weer zelf verder kunnen. Het was voor ons heel belangrijk dat ze niet met kant-en-klare oplossingen kwam maar juist het team in zijn kracht zette door ons tot nadenken aan te zetten.
Zo kwamen we tot oplossingen die bij ons passen. De brigade heeft ons meer gebracht dan we verwacht hadden.

Diezelfde middag, na het vertrek van de brigadier, ontstonden al nieuwe ideeën waar we mee aan de slag gaan. Fijn dat deze manier van sparren met de brigade in leven is geroepen!

 

Zie ook dit artikel over OBS Wilgenhoek in BN DeStem


Meer weten over de brigade Anders leren Anders organiseren? Zelf een brigade aanvragen?
Kijk op www.andersleren-andersorganiseren.nl

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Week van Respect start met Respect TV

De jaarlijkse nationale bewustwordingscampagne ‘De Week van Respect’ van 8 -14 November. Iedere dag zetten docenten en leerkrachten zich in om leerlingen respect voor zichzelf, elkaar en hun omgeving mee…
Lees verder

!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Extra bevoegdheid behalen?

Bevoegdheid onderwijscommunity

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Laterna Magica gebouw
Laterna-Magica-logo

Leraar basisonderwijs | IKC Laterna Magica Amsterdam

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie
Onderwijs Innovatie

Onderwijs Innovatie Festival 2023

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen