Tags: , , ,

De pracht van een goed gesprek: een webdialoog deel 1

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens een groepsgesprek? In dit drieluik bespreken ervaringsdeskundigen en communicatie-experts de mogelijkheden voor het voeren van diepgaande groepsgesprekken tussen kinderen van alle leeftijden. Even het échte leven in de klas. Echte gevoelens, echte verschillen, echte verbinding.

» Blogs
» Professionalisering

»

De pracht van een goed gesprek: een webdialoog deel 1

Hoe een goed gesprek de denkkracht van onze leerlingen kan vergroten

Het nieuwe drieluik van de Onderwijs Urgenda is deze maand van start gegaan.

Na het succes van de drieluiken De Kracht van Eigenaarschap in het Onderwijs en Ga spelen en verwonder je!, is het nu tijd voor De pracht van een goed gesprek.

In dit drieluik bespreken ervaringsdeskundigen en communicatie-experts de mogelijkheden voor het voeren van diepgaande groepsgesprekken tussen kinderen van alle leeftijden.
Deze gesprekken kunnen gaan over een filosofisch onderwerp, het overlijden van een dierbare, de verschillende strategieën bij rekenen of het bedenken van een plan voor de tafelindeling. Het maakt eigenlijk niet uit waar het gesprek over gaat, zolang het de kinderen maar raakt.

Alle gesprekken waarbij de kinderen méér aan het woord zijn dan de volwassene, gesprekken waarbij zij tijd krijgen hun gedachtes te verwoorden en gesprekken waardoor zij elkaar gaan begrijpen, mogen ontstaan. Dit kan op elk moment van de dag, op het moment dat er iets speelt.

Deel 1 – De DenkKracht verGroten

Hamid Aït Oumghar en Evelyn Sies –van der Horst zijn op 21 september in gesprek gegaan met Maaike Merckens-Bekkers, Corine Jansen, Daphne Clement, Hanneke van Veldhuisen en Sebastian Philippart. In hun dialoog verkennen zij de kunst van het oordeelvrij luisteren, de leergierigheid in nieuwsgierigheid, het verwarren tijdens filosofie en de verantwoordelijkheid die genomen wordt als ruimte gegeven wordt.

Hanneke en Sebastian delen hun rijke praktijkervaring met het voeren van groepsgesprekken en door hun verhalen wordt duidelijk hoeveel het oplevert als je de leerlingen regelmatig met elkaar in gesprek brengt.

Kijk hier naar De DenkKracht verGroten

Een schat aan opbrengsten

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens zo’n groepsgesprek? Waarom zou je daar kostbare onderwijstijd voor vrijmaken?

Doordat de leerlingen in een kringopstelling oogcontact kunnen maken, tegen elkáár spreken in plaats van tegen de leerkracht en elkaar vragen gaan stellen, wordt de groep een hechte groep. Er ontstaat meer wederzijds begrip en respect.
Doordat het échte onderwerpen betreft, geen ‘lesjes’, ontstaat er meer betrokkenheid. Deze kan nog verder worden vergroot als de groep merkt dat hun mening ertoe doet, dat hun ideeën weerklank vinden en hun gevoelens serieus worden genomen.

De leerkracht oefent zich in het stellen van nieuwsgierige vragen en het opzij zetten van zijn eigen oordeel. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de stem van de kinderen en kan de kracht die al in de groep aanwezig is, naar boven komen en zich verder ontwikkelen.
En natuurlijk worden de vaardigheden rondom spreken en luisteren geoefend en het begrijpend luisteren fungeert als een stevige basis voor begrijpend lezen. Daarnaast worden verbanden duidelijk waardoor het algemene inzicht vergroot. Ook ontstaat er positieve peer-pressure en de leerlingen leren over zichzelf, elkaar en het leven.

De ervaring leert dat de bijvangst van deze gesprekken ongekend groot is. Dat kinderen veel intelligenter, creatiever en sensitiever zijn dan wat ze doorgaans kunnen laten zien in de les. Dat ze deze eigenschappen dan in rap tempo gaan ontwikkelen. En dat dit hun ontwikkeling binnen de cognitieve vakken enorm ten goede komt.

Zoomlink: Deel twee van dit drieluik wordt live gestreamd op 19 oktober, om 20.00 uur en je kunt deel drie verwachten op 16 november.

De brede ontwikkeling van kinderen bevorderen

De verschillende onderwerpen van alle drieluiken van de Onderwijs Urgenda hebben één ding gemeen: het zijn praktische inzichten, leerkrachtvaardigheden of werkwijzen waarmee de leerkracht, docent of pedagogisch medewerker de kinderen kan ondersteunen in hun brede ontwikkeling.

Even uit de ratrace van het presteren. Even loskomen van het keurig uitvoeren van opdrachten, die niet altijd even zinvol voelen. Even het échte leven in de klas.
Echte gevoelens, echte verschillen, echte verbinding.


Alle uitzendingen van de Onderwijs Urgenda zijn terug te vinden op het YouTube kanaal van Humanity Rising Nederland en worden georganiseerd door Pesant en Humanity Rising Nederland

 

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook interessant

Community leden

Leden onderwijscommunity

Onze social kanalen

LinkedIn

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Vacature

Boek

Opleiding

App

Menu