Dudoc-Bèta promotiebeurzen

Dudoc-Bèta: vakdidactisch onderwijsonderzoeksprogramma

Ben jij eerstegraads bètadocent? Dudoc-Bèta stelt eerstegraads vo-docenten in de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde, informatica en NLT (Natuur, Leven en Technologie) in de gelegenheid om naast hun baan als docent een promotieonderzoek uit te voeren. Met de Dudoc-Bèta promotiebeurs van NRO (Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek) kun jij 4 jaar lang, gedurende 3 dagen per week, bètadidactisch onderzoek doen. Je school krijgt gedurende het onderzoek een subsidie om een vervanger aan te stellen.

 Dit onderzoek dient vakdidactisch te zijn, op het snijvlak van onderwijsonderzoek en bèta vakinhoudelijk onderzoek.

Beurzenprogramma’s

Samen met de beurzenprogramma’s Promotiebeurs voor Leraren, Dudoc-Alfa, PostDoc-VO en PromoDocs beoogt Dudoc-Bèta het aantal leraren die onderzoek doen te verhogen. Met deze beurzen wordt de kwaliteit van het onderwijs versterkt en wordt er gewerkt aan een sterkere verbintenis tussen onderzoek en onderwijspraktijk.

Je kunt alleen een aanvraag indienen als je een vast contract hebt bij je werkgever. Met de beurs kun je drie dagen per week onderzoek doen gedurende vier jaar. De Radboud Universiteit coördineert het programma en organiseert samen met de Dudoc-Bèta Programmaraad per cohort van laureaten activiteiten, in aanvulling op de begeleiding van de eigen begeleider.

Dudoc-Bèta wordt naar verwachting in de tweede helft van juli 2021 opengesteld. Het programma wordt gefinancierd door het ministerie van OCW en gecoördineerd vanuit de Radboud Universiteit.

Afgelopen jaren was ik bezig met onderwijs en met onderzoek. Ik ben docent informatica en geef les in de bovenbouw. Tegelijk doe ik promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit naar de vakdidactiek van informatica, gericht op hoe we het onderwijs van informatica kunnen verbeteren.

Jacqueline Nijenhuis-Voogt

‘Een boeiende combinatie omdat je als onderzoeker veel leest en leert wat je de volgende dag in je les al kunt toepassen. En omdat je als onderzoeker heel concreet weet welke onderdelen van het vak lastig zijn voor leerlingen en ook extra gemotiveerd bent om dat onderwijs te verbeteren.’

Hoe kom je aan een goed onderzoeksvoorstel? 

Dit is een mogelijk stappenplan:

  1. Ga allereerst bij jezelf na WAT je zou willen gaan onderzoeken, binnen jouw bètavak: welk concept of welke vakdidactische benadering is het volgens jou waard om onder de loep te worden genomen?
  2. Lees je alvast in: zoek vakpublicaties en zo mogelijk wetenschappelijke literatuur.
  3. Ben je geïnteresseerd om je onderzoek aan de RU te komen doen? Zoek dan contact met prof dr. Erik Barendsen of met de Dudoc Bèta-organisatie.
  4. Geef je ideeën verder vorm samen met je promotor en/of begeleider. Schrijf een onderzoeksvoorstel en dien dat in bij NRO.

Belangrijke data

Informatiebijeenkomst: Op 9 september 2021 (16.30-17.30u) wordt vanuit de RU een (online) informatiebijeenkomst over het Dudoc-Bèta programma georganiseerd.

Deadline indienen voorstel: De deadline voor het indienen van het projectvoorstel is 2 december 2021.

Tags: , , ,

Ook interessant

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper didactiek

didactiek download

Whitepaper HR

HR download onderwijs

Whitepaper leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper organiseren

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

Whitepaper technologie

Onderwijs Technologie download

Ledenonderzoek

Registreer je als lid

Word gratis lid

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Advertentie

In de spotlight

Vacature

Boek

Opleiding

App

Menu