Programma Een duurzame school – het kan!

Duurzame school door samenwerking

De energietransitie is één grote verandering om ook in de toekomst de aarde leefbaar te houden. Onze basisschoolleerlingen en middelbare scholieren zijn die toekomst. Het is daarom niet meer dan logisch om met een duurzame school te beginnen aan die noodzakelijke verandering. Schooldakrevolutie streeft naar een Nederland waarin alle kinderen leren op én over zonne-energie van eigen schooldak. Stichting Schooldakrevolutie is een non-profit organisatie. De Schooldakcoaches zetten de juiste partijen met elkaar aan tafel en helpen soms met een aanmoedigend duwtje om een school te helpen in haar duurzame aspiraties en energietransitie. Ook stimuleert Schooldakrevolutie gemeenten om de weg vrij te maken voor het verduurzamen van scholen en motiveren we scholen om aan de slag te gaan met educatie.

European Solar Prize 2020

Op woensdag 2 december reikte EUROSOLAR de jaarlijkse European Solar Prize uit. Negen initiatieven wonnen een prijs voor hun inspanningen om de energietransitie vooruit te helpen. Schooldakrevolutie won in de categorie ‘educational and vocational training’. De European Solar Prize wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt aan gemeenschappen, bedrijven, organisaties en individuen die zichzelf op bijzondere manieren inzetten voor de energietransitie. Deze onderscheiding erkent de toewijding en inventiviteit van regionale initiatieven. Ook stimuleert deze prijs de energierevolutie in Europa. De ambitie van schooldakrevolutie werd door de jury als buitengewoon betiteld. Extraordinaire.

 We applaude you collectively from across Europe and the world for having done such a wonderful initiative

Prof. Peter Droege, EUROSOLAR voorzitter en juryvoorzitter voor de European Solar Prize

Verduurzamen van schoolgebouwen, hoe dan?

Stichting Schooldakrevolutie organiseert een aantal webinars die antwoord geven op deze vraag.  Schooldakrevolutie werkt samen met Scholen op Koers naar 2030. In deze reeks staat daarom de integrale benadering van verduurzaming centraal. Dit lijkt soms onmogelijk, maar dat is het niet. Laat u tijdens de verschillende sessies inspireren door de schooldakrevolutie partners Ruimte-OK, het Nationaal Warmtefonds, Flevoland, EEF en Zonnescholen. Deze organisaties kunnen u ondersteunen. Ook maakt u in iedere aflevering kennis met praktijkvoorbeelden. Schooldakrevolutie nodigt schoolbestuurders, medewerkers van schoolstichtingen, gemeenteambtenaren, medewerkers van beheer- en bestuursbureau van harte uit.

De webinars

1: Hoe bekostig ik de verduurzaming van schoolgebouwen?

Donderdag 14 januari 16.00 (inlog vanaf 15.45)-17.15

Het verduurzamen van schoolgebouwen levert flinke besparingen op, zowel in CO2-uitstoot als in klinkende euro’s. Maar voor het zover is moet een schoolbestuur een flinke investering doen. Welke financieringsmogelijkheden zijn er? In dit webinar gaan we volledig in op het financiële plaatje. Fiona Hamberg van het Nationaal Warmtefonds vertelt hoe de Scholen Energiebespaarlening ervoor zorgt dat verduurzaming betaalbaar wordt, ook bij weinig eigen vermogen. Daarnaast laat Wim Lengkeek, beleidsadviseur onderwijshuisvesting bij Stichting Florion, zien dat verduurzaming niet altijd gaat over de zoektocht naar extra geld. Door bestaande processen te optimaliseren ontstaat er soms ook financiële ruimte.

2: Wat komt er kijken bij de installatie van zonnepanelen op schooldaken?

Donderdag 28 januari 16.00 (inlog vanaf 15.45)-17.15                                                                                         

Als het besluit is genomen om zonnepanelen te laten installeren moet er nog heel wat gebeuren voordat ze op het dak liggen. Over welke activiteiten hebben we het? Gaat u dit als schoolbestuur zelf uitvoeren of laat u zich begeleiden? Niels van der Sandt, algemeen directeur van Stichting Schooldakrevolutie, en Hotze Hofstra, directeur van Zonnescholen, laten praktijkvoorbeelden zien. Op deze manier bent u volledig voorbereid op de installatie van zonnepanelen op uw schooldak.

3: Aan de slag met energiebesparing

Donderdag 11 februari 16.00 (inlog vanaf 15.45)-17.15

De meeste scholen kunnen nog behoorlijk wat energie besparen. En met een aantal led-lampen en isolatie bent u er nog lang niet. Hoe pakt u dit dan wel goed aan? Tijdens dit webinar presenteert Jeroen Paas van Kenniscentrum Ruimte-OK het programma Scholen Besparen Energie. Karen Friele van Energie Expertisecentrum Flevoland vertelt over energiebesparende maatregelen waar u nog niet aan had gedacht.

4: Duurzame scholen: een samenwerking tussen schoolbesturen en gemeenten

Donderdag 4 maart 16.00 (inlog vanaf 15.45)-17.15

Bij het verduurzamen van schoolgebouwen is een goede samenwerking tussen gemeenten en schoolbesturen van groot belang. Beide partijen zijn nodig voor een succesvolle invulling van de verduurzamingsopgave in het onderwijs. Maar hoe bepalen gemeenten en schoolbesturen gezamenlijk de juiste koers? Marion Breg presenteert het programma Scholen op Koers naar 2030 dat gemeenten en schoolbesturen ondersteunt om succesvol samen te werken aan verduurzaming. Ook maakt u kennis met voorbeelden uit de praktijk. Wilco Meenhorst, programmamanager vastgoed in de gemeente Utrecht licht toe hoe daar vanuit de gemeente schoolbesturen ondersteunend worden.

Naar een Nederland waarin alle kinderen leren op én over zonne-energie van eigen schooldak


Interesse in één of meerdere webinars?

Schrijft u in via deze link.

Meer weten?

Onderwijscommunity; Huisvesting als sluitpost, krijgt het leren strak nog lucht?

McKinsey; Een verstevigd fundament voor iedereen; 2020, vanaf blz. 96 ‘C. Er wordt onvoldoende geïnvesteerd in huisvesting’. Uit dit rapport bleek onder meer dat het voor schoolbesturen lastig opereren is door de verstrengeling aan bestuurslagen (tussen provincie en gemeente bijvoorbeeld), van belangen en verantwoordelijkheden.

Trouw 11 april 2019; Scholen moeten vijf keer zo hard verduurzamen als ze nu doen

Tags: , , , ,

Community leden

onderwijscommunity leden

Registreer je als lid

Word gratis lid

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Vacature

Boek

Opleiding

App

Meer events

Menu