Ga spelen en verwonder je!

Deel 1 – het onovertroffen nut van spel.

Dinsdag 20 april is de eerste uitzending van een nieuw drieluik voor het onderwijs. Dit keer is het onderwerp: “Ga spelen en verwonder je!” Over waarom een kind van vrij spel eigenlijk méér leert, dan wij ooit in een les kunnen nabootsen en hoe je dit in je onderwijs kunt benutten! Voor iedereen die op zoek is naar wat meer ademruimte voor kinderen en meer plezier in het werk. De uitzending is op later tijdstip terug te zien, link onderaan.

De Onderwijs Urgenda: Evelyn Sies en Hamid Aït Oumghar met Mark Mieras, Danielle Krekels, Rob Martens, Anite van Ooijen en Aukje Dijkstra gaan met elkaar het gesprek aan om het belang van spel voor de ontwikkeling van kinderen te onderzoeken. Elke derde dinsdag van april, mei en juni dus, een nieuwe drieluik: “Ga spelen en verwonder je!”

Maar nu eerst een vraag; wanneer speel jij?

Misschien speel jij sport, een bordspel of in een band? Misschien speel je toneel, games of met de inrichting van je huis? Of maak je kunst of poëzie? Speel je graag met woorden, met cijfers of met feiten? Of heb jij plezier in structureren en organiseren?
Je kunt je vast wel herinneren hoe heerlijk het is om op te gaan in je spel. Om in een flow te komen en niet meer te kunnen stoppen met waar je mee bezig bent. Om inspiratie te krijgen, de tijd uit het oog te verliezen en verrast te zijn over wat je zojuist hebt bereikt.
Dit is jouw natuurlijke ontwikkelkracht!

Natuurlijke ontwikkelkracht inzetten in onderwijs

De natuurlijke drang om iets te creëren, te ontdekken of te bereiken. Deze natuurlijke ontwikkelkracht heeft iedereen. Ook de leerlingen in onze scholen. Hoe kunnen we deze kracht, die wordt opgeroepen door vrij spel, benutten in het onderwijs?
Vanuit de biologie, de neurologie, de geschiedenis en de inzichten in persoonlijkheidsontwikkeling, geven we jou meer dan genoeg redenen om spel een vast onderdeel van jouw lessen te maken.

In deel 2, op 18 mei, zullen we bespreken hoe je met kinderen van 2 tot 8 jaar spel kunt betrekken in je dagelijkse routine.
In deel 3, op 15 juni zullen we bespreken hoe je met leerlingen van 8 tot 18 de unieke kwaliteiten van spel kunt benutten.

Als je live meekijkt via Zoom ben je niet in beeld, maar kun je deelnemen aan de dialoog via de chat.
Je kunt ook meekijken met de livestream via ons YouTube kanaal:

Op hetzelfde You Tube kanaal van Humanity Rising Nederland blijft de registratie na afloop zichtbaar. Daar kun je ook het drieluik over eigenaarschap terugkijken dat onlangs plaats vond.


Onderwijs Urgenda: “Ga spelen en verwonder je!”: Via de Zoom link kun je live mee chatten, zonder zelf in beeld te zijn.

Humanity Rising Nederland; You Tube kanaal: Live meekijken of op later tijdstip terugkijken.

Tags: , ,

Community leden

onderwijscommunity leden

Registreer je als lid

Word gratis lid

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Vacature

Boek

Opleiding

App

Meer events

Menu