Masterclass Ethisch leiderschap

Begin: 23 september 2021 09:00:00
Locatie: digitaal
Prijs: € €1250 ,-

Hoe zou ethisch leiderschap er in overheidsorganisaties vandaag de dag uit moeten zien? Hoe kunnen organisaties de transitie maken van een problematische naar een positieve organisatiecultuur en welke rol spelen zowel leidinggevenden als medewerkers daarbij? Deze vragen staan centraal tijdens de masterclass Ethisch Leiderschap.

De masterclass wordt gehouden in 2021.

De definitieve datum is nog niet bekend.

Je kunt je wel alvast aanmelden. Zodra de datum bekend is, word je op de hoogte gesteld en wordt het toegevoegd aan deze pagina.

Integriteitsincidenten & het belang van voorbeeldgedrag van leidinggevenden

Integriteitsincidenten en voorbeelden van mogelijk wanbestuur en een angstcultuur vullen dagelijks de voorpagina’s van de kranten. Onderzoekscommissies die rapporteren over schandalen en affaires bij prominente overheidsinstituties, wijzen consistent op het ontbreken van goed leiderschap en voorbeeldgedrag. Daardoor kunnen culturen ontstaan die onethisch gedrag toestaan of zelfs bevorderen. De voorbeelden tonen aan hoe cruciaal de rol en het voorbeeldgedrag van leidinggevenden zijn. Het gaat dan in de kern om wat we ethisch leiderschap noemen.

Ethisch leiderschap vertonen, zeker in een problematische organisatieomgeving, is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het vergt moed en lef van zowel leidinggevenden als medewerkers. Beide moeten open staan voor ethisch leiderschap en dat zelf ook lager in de organisatie vertonen. Alleen zo kan er sprake zijn van een breed gedragen ethisch klimaat in de organisatie.

Actief voorbeeldgedrag

Ethisch leiderschap gaat immers over veel meer dan een ‘goede baas’ of een ‘leuke leidinggevende’ zijn. Het gaat om specifieke gedragingen en acties, zoals integriteit en moreel handelen definiëren, er frequent over communiceren, actief voorbeeldgedrag laten zien, discussie op gang brengen over bestaande normen en of die nog wel voldoen, en soms stevig – en direct – acteren en interveniëren wanneer normen en waarden met de voeten getreden worden.

Om ethisch leiderschap tot volle wasdom te laten komen is echter meer nodig dan ethische leiders: het vraagt om een samenspel, een samenwerking tussen alle lagen in de organisatie, zodat een integere organisatie met ethisch bewustzijn ontstaat, waarin alle medewerkers ethisch leiderschap ook daadwerkelijk ervaren.

In de masterclass Ethisch leiderschap behandelen moderator Kitty Nooy, Loes Hodemaekers (begeleiding), (gast-)docenten Zeger van der Wal, Leonie Heres en Hans Groot en gastspreker Johan de Leeuw in twee dagen diverse facetten van ethisch leiderschap. Daarbij is er een continue wisselwerking tussen wetenschappelijk onderzoek, aansprekende praktijkvoorbeelden en je eigen ervaringen.

Tags: , ,

Community leden

onderwijscommunity leden

Registreer je als lid

Word gratis lid

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Vacature

Boek

Opleiding

App

Meer events

Menu