Op woensdag 1 juni 2022 organiseert het Platform Naar Inclusiever Onderwijs de tweede conferentie ‘Naar Inclusiever Onderwijs’ in het Spant Congrescentrum in Bussum. Dit is het vervolg op de uiterst succesvolle eerste conferentie in februari 2020 met 650 deelnemers.
Met onze samenwerkingspartners in het onderwijs, aanpalende sectoren en gemeenten is een rijk en gevarieerd programma samengesteld. De focus is daarbij gericht op praktijkvoorbeelden in vooral het primair en voortgezet onderwijs, inclusief bijdragen uit het gespecialiseerd onderwijs. Kortom, een dag die niet gemist mag worden door iedereen die zich inzet voor inclusiever onderwijs. Of u nu een eind op weg bent, de eerste stappen zet of zich nog oriënteert op het kiezen van een goed spoor.
De conferentie richt zich vooral op praktijkprofessionals met leidinggevende of coördinerende taken in het onderwijs en in samenwerkingsverbanden, hun bestuurders, landelijke beroeps- en brancheorganisaties en hun collega’s in aanpalende sectoren zoals welzijn en zorg, en gemeenten.
Werken aan inclusiever onderwijs: kennis, inspiratie en praktijkvoorbeelden
Na de opening volgt een panelgesprek met partners in het onderwijs, aanpalende sectoren en gemeenten waarmee het platform in zijn activiteiten intensief samenwerkt. Er wordt ingegaan op de actualiteit en vooral kansrijke aanpakken en uitdagingen bij het (samen)werken aan inclusiever onderwijs. Speciale gast is Francesco Veenstra, de nieuwe Rijksbouwmeester, waarmee het platform samenwerkt op het gebied van passende huisvesting en inclusieve scholenbouw.
Daarna kunt u volop inspiratie en kennis opdoen en ervaringen met elkaar delen. Er zijn drie rondes met in totaal ruim 30 kortere en langere sessies geprogrammeerd. Daarin zijn veel schoolvoorbeelden uit het primair en voortgezet onderwijs opgenomen inclusief bijdragen uit het gespecialiseerd onderwijs.
Er zijn sessies met een specifieke focus op onder meer leraren, ouders en leerlingen, op schoolleiders, de ondersteuningsstructuur en professionalisering/opleidingen, en op de rol van samenwerkingsverbanden, gemeenten en zorgpartners en de benodigde bestuurlijke samenwerking.
In deze middagsessies staan het uitwisselen en bespreken van leerervaringen, successen en vraagstukken centraal die aandacht vragen bij het (samen)werken aan het ontwerpen en implementeren van inclusiever onderwijs in scholen, samenwerkingsverbanden en gemeenten.
Bovendien zijn er sessies waarin vragen van deelnemers zelf het startpunt vormen. Zo kunt u in gesprek gaan met diverse ambassadeurs van het platform Naar Inclusiever Onderwijs uit het basisonderwijs (Teun Dekker en Berdi de Jonge) en voortgezet onderwijs (Albert Weishaupt en Jan Otte/Jacobien van Willigen-Van Beijnum), alsmede met de Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en vooraanstaande buitenlandse experts op het gebied van inclusiever onderwijs, zoals professoren Mel Ainscow, Kiki Messiou en Lani Florian.
Een greep uit de vele sessies
- Voorbeelden van inclusieve klas- en schoolpraktijken in het po en vo (draagvlak, ontwerp en implementatie)
- Inclusieve IKC’s (o.a. in Deventer, Hoorn, Den Bosch, Vlaardingen en Harlingen)
- Vernieuwde inclusieve aanpakken in vo-scholen (o.a. in Lelystad en Goeree-Overflakkee)
- Specifieke instroomgroepen, integratieklassen en doorstroomprogramma’s in het vo
- Participatie van ouders en leerlingen bij het werken aan inclusiever onderwijs
- Overgang naar het vo vanuit het perspectief van ouders en leerlingen van inclusievere basisscholen
- Het gespecialiseerd onderwijs en het werken aan inclusiever onderwijs (met o.a. praktijkvoorbeelden uit gespecialiseerde scholen/voorzieningen)
- Leerervaringen uit praktijkinitiatieven van integratie/samenwerking regulier-speciaal onderwijs voor inclusiever onderwijs
- Inclusieve scholenbouw/passende huisvesting: pedagogiek en architectuur
- Samenspel van gemeenten en onderwijs bij het werken aan inclusiever onderwijs (OOGO-agenda inclusiever onderwijs en jeugd)
- Toerusting en professionalisering van o.a. schoolleiders, leraren en zorgcoördinatoren/intern begeleiders en de rol van opleidingen
- Rol van schoolbesturen en samenwerkingsverbanden po en vo bij de ontwikkeling inclusiever onderwijs
Het Programma
09.15-10.00 uur – Inloop met koffie & thee
10.00-11.15 uur – Opening en plenair deel
- Creatieve opening
- Welkom & programma door Berend Kamphuis (Verus) en Hans Teegelbeckers (VOS/ABB)
- Panelgesprek Naar Inclusiever Onderwijs met:
- Francesco Veenstra, Rijksbouwmeester
- Jetta Spaanenburg, directeur Samenwerkingsverband Utrecht PO/LPO
- Geert Diever, voorzitter Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs
- Otwin van Dijk, burgemeester Oude IJsselstreek/VNG
- Albert Weishaupt, bestuurder Roelof van Echten College/Eduwiek in Hoogeveen
- Illya Soffer, directeur Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte
- Dolf van Veen, hoofd NCOJ
11.15-11.30 uur – Wissel met koffie & thee
11.30-12.30 uur – Keuzesessies ronde 1
12.30-13.45 uur – Lunch met informele ontmoeting
13.45-14.45 uur – Keuzesessies ronde 2
14.45-15.00 uur – Wissel
15.00-16.00 uur – Keuzesessies ronde 3
16.00-17.00 uur – Afsluiting met borrel en muziek