Over een andere school- en opleidingscultuur en het zelf weten van de leraar

Begin: 10 november 2021 19:00:00
Organisator: Nivoz
Locatie: theater Maitland op landgoed De Horst in Drieberen of online
Prijs: € volgt nog ,-
Spreker(s): Joke Broekema, Jan Fasen en Hartger Wassink
andere opleidingscultuur zelf weten van de leraar; onderwijs

Onderwijsavond vanuit jaarthema ‘I am not a robot’

Op woensdag 10 november 2021 vervolgt stichting NIVOZ de reeks Onderwijsavonden vanuit het jaarthema ‘I am not a robot’. Met Joke Broekema, Jan Fasen en Hartger Wassink zoomen ze in op de schoolcultuur. Schoolleider Joke Broekema werkt met haar team aan een eigen krachtig verhaal en het realiseren van dromen. Jan Fasen was mede-grondlegger van de eerste Agora-school en nu voorzitter van de vereniging Agora Onderwijs. Samen met Hartger Wassink, onderwijsonderzoeker en vader van een ‘Agora-leerling’, spreken zij over wat je als leraar en schoolleider kunt bereiken met moed. En hoe inspirerende verhalen en wetenschap tot steun kunnen zijn.

Stichting NIVOZ – Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken – sterkt leraren en schoolleiders in hun pedagogisch handelen en bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht. Dat gebeurt langs vier pijlers: via publicaties (NIVOZ-platform hetkind), via trajecten (NIVOZ-opleidingen), via onderwijsavonden (podium) en door het gesprek te faciliteren (denktank). Zie ook www.nivoz.

Hoe kun je elkaar versterken door uit te dagen, te inspireren en te verbinden?

Leerlingen en leraren zijn geen robots. Menselijke ontwikkeling, opvoeding en onderwijs zijn geen processen met eenduidige, voorspelbare verbanden van oorzaak en gevolg. Toch lijken principes van industriële processen – standaardisering en efficiëntie – vaak dominant in ons onderwijssysteem. Dit gaat gepaard met een sterke focus op de vergelijking van cognitieve prestaties, waarbij een kloof tussen winnaars en verliezers ontstaat. Het is tijd voor een humanisering van het onderwijs.

“In de nieuwe reeks NIVOZ-onderwijsavonden in het schooljaar 2021-2022 gaan we onderzoeken hoe we het menselijke in het onderwijs kunnen terugbrengen, dan wel behouden. Lees meer over ons jaarthema ‘I’m not a robot’.”

Inleiding: over een andere school- en opleidingscultuur en het zelf weten van de leraar

Leraren én schoolleiders zijn tot veel in staat als zij de ruimte pakken en met en van elkaar leren. Ook binnen bestaande wet- en regelgeving kun je verandering in gang zetten. Dat vraagt lef en een school- en opleidingscultuur die gebruik maakt van sociaal en professioneel kapitaal. Hoe kun je elkaar versterken door uit te dagen, te inspireren en te verbinden? Durf je het meten los te laten en te vertrouwen op de ontmoeting en het gezamenlijke weten? En welke rol kan de wetenschap daarin vervullen als steunbron?


Deze aankondiging werd geplaatst met toestemming van Stichting Nivoz. Voor hun hele aanbod onderwijsavonden zie hier.

Tags: , , , ,

Community leden

onderwijscommunity leden

Registreer je als lid

Word gratis lid

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Vacature

Boek

Opleiding

App

Meer events

Menu