Hoe compenseer je mindere kansen?
Het maakt in Nederland helaas nog steeds uit waar je wieg staat. De sociale of financiële positie van je ouders, de opleiding die zij gevolgd hebben, de buurt waarin je opgroeit of de school waar je naartoe gaat. Kinderen met dezelfde talenten en prestaties krijgen ongelijke kansen. Kansen die hun toekomst bepalen.
Nu de kansenongelijkheid door de coronacrisis vergroot is, is de noodzaak om te investeren in gelijke kansen nog urgenter geworden. Om kinderen een vergelijkbare startpositie te geven, moeten kinderen met minder kansen gecompenseerd worden. Maar hoe doe je dat, wat heb je daarvoor over en wat levert het op? We hopen hier tijdens het seminar op 11 mei met inspirerende sprekers inzicht in te geven en met elkaar het gesprek aan te gaan.
Sprekers
- Karim Amghar, dagvoorzitter is schrijver, programmamaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional, trainer en docent. Hij schreef het boek ‘Van radicaal naar amicaal’ en dit jaar kwam zijn boek ‘Hoor mij, zie mij’ over kansengelijkheid in het onderwijs uit.
- Bas ter Weel is algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek en hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich onder meer op het in kaart brengen en begrijpen van ontwikkelingen in het onderwijs en arbeidsmarkttrends.
- Jeroen Dijsselbloem is econoom en politicus. In september bracht hij het boek ‘De Onderwijsfamilie’ uit, een familieverhaal waarin de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs in al zijn facetten aan bod komt. Dijsselbloem laat hierin ook de vraag, of we tevreden kunnen zijn met het onderwijs in Nederland, aan bod komen. Zie ook Commissie Dijsselbloem.
- Mariëtte Lusse is lector bij Hogeschool Rotterdam. Zij richt zich op kinderarmoede en op samenwerken met (kwetsbare) ouders aan betere kansen voor hun kinderen.
- Annette Diender werkt als zelfstandig ondernemer met scholen, schoolbesturen en gemeenten aan het verbeteren van de samenwerking met ouders en aan een goede begeleiding van leerlingen en hun ouders bij het maken van keuzes in de schoolloopbaan.
- Martin Olsthoorn is programmaleider van het programma ‘Participatie, Talentontwikkeling en Kansengelijkheid’ bij het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Over het Jeugdeducatiefonds
Het Jeugdeducatiefonds helpt om de ontwikkelingskansen van kinderen die opgroeien vanuit een achterstand te vergroten. Aanvragen voor het fonds lopen via de basisschool, omdat daar bekend is, wat de talenten en intellectuele mogelijkheden van de kinderen zijn. De juf of meester weet als geen ander wat nodig is. Waar geldgebrek een belemmering is in de ontwikkeling, kan de school een beroep doen op het Jeugdeducatiefonds. Hans Spekman is sinds 1 februari 2018 directeur van het Jeugdeducatiefonds.