» Nieuws, Rapport

»

Programma van Eisen Frisse Scholen vernieuwd

Programma van Eisen Frisse Scholen vernieuwd

Een Frisse School is een schoolgebouw (basis- of voortgezet onderwijs) met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu. In een Frisse School is aandacht voor de thema’s: energie, luchtkwaliteit, temperatuur, licht en geluid.

Programma van Eisen Frisse Scholen

Het Programma van Eisen (PvE) Frisse Scholen 2021 helpt schoolbesturen en gemeenten in hun rol als opdrachtgever van verbouw of nieuwbouw. De nieuwe versie van het Programma van Eisen – Frisse Scholen is aangepast op basis van de eisen in het Bouwbesluit op 1 januari 2021.

Met het PvE kunnen scholen:

 • een ambitieprofiel voor energie en binnenmilieu vaststellen;
 • eisen opnemen voor het ontwerp en het bestek;
 • offertes voor bouwopdrachten opstellen en bouwopdrachten verstrekken;
 • de uitvoering controleren en het eindresultaat toetsen;
 • eisen stellen aan monitoring en beheer en onderhoud.

Het Programma van Eisen is opgesteld als een menukaart: u kiest zelf welke eisen u opneemt en op welk niveau. U kunt kiezen uit 3 ambitieniveaus:

klasse C (voldoende – voldoet aan wet- en regelgeving aangevuld met basisuitgangspunten)
klasse B (goed)
klasse A (uitmuntend)

Wat is er nieuw?

 • Meer aandacht voor licht, luchtkwaliteit, geluid en temperatuur.
 • De energie-eisen zijn aangepast aan de NTA 8800 en de BENG-eisen die vanaf 1 januari 2021 gelden.
 • De eisen voor kwaliteitsborging hebben een belangrijkere plaats. Hierbij is meer aandacht voor monitoring van energie- en binnenmilieuprestaties.

Menukaart van basis tot uitmuntend

Het Programma van Eisen is opgesteld als een menukaart: je kiest zelf welke eisen je opneemt en op welk niveau. Je kunt van basis (dicht bij wettelijke eisen) tot uitmuntend gaan. Met het Programma van Eisen Frisse Scholen kunnen opdrachtgevers:

 • Een ambitieprofiel voor energieverbruik en binnenmilieu vaststellen
 • Eisen opnemen voor het ontwerp en het bestek
 • Offertes voor bouwopdrachten opstellen en bouwopdrachten verstrekken
 • De uitvoering controleren en het eindresultaat toetsen
 • Eisen stellen aan monitoring en beheer en onderhoud

Frisse Scholen Toets

Om het gebouw/ontwerp van een Frisse School vooraf, tussentijds of achteraf te controleren, gebruikt u de Frisse Scholen Toets. U controleert dan of het voldoet aan de eerder gestelde eisen uit het Programma van Eisen Frisse Scholen. De toets kan het beste worden uitgevoerd door een deskundig en onafhankelijk adviseur.

Deze nieuwe versie is aangepast aan recente eisen en thema’s en sluit goed aan bij het kwaliteitskader onderwijshuisvesting voor het funderend onderwijs. Beide instrumenten zijn daarmee weer in lijn gebracht met de huidige wetgeving en richtlijnen. Ook de PO-Raad vindt het PvE Frisse scholen belangrijk omdat schoolbesturen hiermee goede afspraken kunnen maken over het binnenklimaat van scholen bij de nieuwbouw of renovatie van hun gebouwen.

Naar verwachting is medio september 2021 nieuwe toets beschikbaar.


Bronnen: RVO (inclusief downloads) en PO-Raad

Tags: , , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De inhoud van deze pagina is uitsluitend voor leden die zijn ingelogd. Je kunt hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Menu

Welkom in onze nieuwe omgeving! 

We hebben het aanbod sterk uitgebreid met vacatures, opleidingen, boeken, events, apps en tools en bovenal!

De community omgeving waar je kan chatten, linken en kennis kunt delen.

Wij moedigen bijdragen uit de community aan. Heb je onderzoeksresultaten, een essay of boekrecensie, of zomaar een blog? Deel jouw ervaring met de community.