24 mei 2022, 9:00-17:00, Parc Spelderholt

Onderwijs Innovatie Festival

VAN BEST PRACTICES NAAR NEXT PRACTICES

mooie en bijzondere projecten, cases en innovaties op het podium, om te delen en te leren van elkaar;

Onderwijs van de toekomst

Het is een veelbewogen tijd. Een tijd waarin we veel –nieuwe– uitdagingen zijn tegen gekomen. Alles liep anders dan in voorgaande jaren. De omschakeling van klassikale naar online lessen, de voortdurende onzekerheden de kansengelijkheid die verder onder druk kwam te staan. En dan waren er al de hoge werkdruk en het personeelstekort.

Hoe zijn andere scholen met de – veranderende – omstandigheden omgegaan? Wat ging er goed, wat minder en wat waren de knelpunten? Hoe hield de organisatie zich in de coronastorm? Welke projecten of (proces)verbeteringen zijn opgezet of doorgevoerd? Waren er opbrengsten?  Welke leermomenten willen jullie nog uitwerken?

Op dinsdag 24 mei 2022 komt een aantal van deze projecten aan bod op het Onderwijs Innovatie Festival. Deze dag staat volledig in het kader van verbinden, delen, beleven en leren.

INGREDIËNTEN

Verbinden

Kom in contact met collega’s. Ontdek hoe zij omgaan met de uitdagingen waarmee zij te maken hebben en jij (straks) misschien ook. Leren doen we samen.

Inspireren

Laat je inspireren door de ervaringen van anderen in het onderwijs. Aan de hand van korte presentaties delen collega’s hun ervaringen en inzichten.

Beleven

Kom naar de belevenismarkt, waar je kennis kunt maken met verschillende interventies en initiatieven die je ter plekke kunt mee maken. Leren is leuk, beleven is leerzaam.

Leren

Van inspiratie naar implementatie. Van best practice naar next practice. Krijg op deze dag handvatten om wat je leert in de praktijk toe te passen.

OVERZICHT

Doel

Voor het onderwijs door het onderwijs, onze sprekers en workshopleiders zijn dagelijks actief in het onderwijs. Zij delen hun ervaringen en inzichten en reiken praktische tips of handvatten aan. 

Op het Onderwijs Innovatie Festival kan je leren van de ervaringen die in andere scholen zijn opgedaan. Samen bouwen aan ‘next practices’ door te leren van de ‘best practices’ die anderen hebben ontwikkeld.

Aan de dialoogtafel kun je je laten inspireren door ervaringen van andere en ga je samen de diepte in. In de workshops ga je over op de implementatie, waarbij je praktische handvatten krijgt toegereikt. Op de belevingsmarkt komt de EdTech tot leven en kun je innovaties ervaren en beleven.

Buiten de gebaande paden vind je vaak nieuwe wegen.

Organisatie

Het Onderwijs Innovatie Festival is een co-productie van Edex en Onderwijscommunity.

Edex is een initiatief van Frank van den Ende, innovatieregisseur bij Gilde Opleidingen, Hij heeft een hart voor onderwijsontwikkeling en is altijd op zoek naar het juiste onderwijs voor iedere student.

Onderwijscommunity stelt de professional in het onderwijs centraal. Wij ontsluiten kennis en inzichten en versnellen leren, vanuit verbinding. Naast kennis in iedere vorm, vind je op onze site ook vacatures, opleidingen, evenementen, boeken, rapporten en vooral andere bevlogen professionals.

Verbeteren waar het kan, vernieuwen waar het moet.

Programma

09.00 – 09.30 uur  Inloop & belevingsmarkt
09.30 – 09.45 uur  Opening
09.45 – 10.15 uur  Keynote 1: Rens van der Vorst 
10.30 – 11.30 uur  Breakout ronde 1
11.45 – 12.45 uur Breakout ronde 2
12.45 – 13.15 uur Lunch 
13.15 – 14.15 uur Game & belevingsmarkt 
14.15 – 15.15 uur Breakout ronde 3 
15.30 – 16.00 uur Keynote 2: Frank van den Ende 
16.00 – 16.15 uur  Uitreiking awards 
16.15 – 17.00 uur  Afsluitende borrel 

We proberen zoveel mogelijk een buitenprogramma te hebben waarbij jij grotendeels je eigen programma kunt creëren.
Design your own program!

KEYNOTE SPREKERS

Rens van der Vorst

Rens van der Vorst is een technofilosoof. Iemand die het leuk vindt om zijn gedachte over de impact van technologie op de mens en de maatschappij te ordenen en met anderen te delen. Hiermee helpt hij om na te denken over de impact van technologie op ons leven en onze maatschappij.

Rens van der Vorst werkt bij Fontys Hogescholen, een instelling die sterk gelooft in individueler en projectgerichter onderwijs. Onderwijs op maat. Een leven lang ontwikkelen verlangt dit ook. De gebruikte lesmaterialen zullen meer en meer open zullen zijn. Daarnaast beïnvloedt technologie hoe wij de wereld zien en hoe wij de wereld ervaren. Leren na denken over de impact van technologie en de relatie met het onderwijs is onvermijdelijk en noodzakelijk.

In deze keynote neemt Rens ons mee in de inzichten die hij heeft opgedaan tijdens de coronapandemie en welke lering wij daar in de uitvoering van ons onderwijs in zouden kunnen trekken.

Rens van der Vorst
Frank van den Ende

Frank van den Ende

Het is tijd dat we onze definitie van wat scholen zijn gaan herijken. We moeten scholen niet meer zien als plekken waar kennis wordt ontsloten, maar als plekken waar samen waarde wordt gegeven aan kennis.

Volgens Frank van den Ende is kennis overal te halen en moeten scholen stoppen met het centraal stellen van kennisoverdracht. Het zou veel meer moeten gaan over wat deze kennis voor jou betekent en hoe je deze gaat inzetten in de maatschappij.  

Frank van den Ende is innovatieregisseur binnen Gilde Opleidingen en schreef het boek “Hereik de school” waarin hij onderwijsteams een methodiek aanreikt om via de analogie van een boom de positie van de school te herdefiniëren. Van de wortels tot aan de bladeren.

Lees ook: Hereik de school. Onderwijskwaliteit gedijt op goed fundament. 

LOCATIE

Parc Spelderholt

Parc Spelderholt is een plek waar jongeren met een beperking leren, wonen en werken. Tijdens hun verblijf werken de jongeren actief mee binnen het bedrijf. Samen met de professionals van het park heten zij de deelnemers van het Onderwijs Innovatie Festival van harte welkom op 24 mei 2022.

Met jouw bezoek aan Parc Spelderholt lever je een bijdrage aan hun ontwikkeling. Kortom een locatie met een achtergrond die goed aansluit bij de speerpunten van het Onderwijs Innovatie Festival.

Wil je alvast een voorproefje van deze unieke locatie? Bezoek dan de website van Parc Spelderholt.

Adres: Spelderholt 9, 7361 DA Beekbergen. Op de locatie is er voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Onderwijs Innovatie Festival in het kort

Wie

Voor en door docenten, (school)leiders, directeuren en HR- en innovatiemanagers uit PO, VO, MBO & HBO.

”Voor het onderwijs door het onderwijs”

Wat

Het Onderwijs Innovatie Festival biedt een breed scala aan workshops, inspiratietalks en belevenissen.

”Van best practices naar next practices”

Waarom

Door de krachten te bundelen en te leren van elkaar, kunnen we het onderwijs naar een hoger plan tillen.

”Leren vanuit verbinding”

OPBOUW

Seppo gamification

Game

Aan de hand van een serious game navigeer je spelenderwijs door de dag. Je maakt op leerzame en ontspannen en leuke wijze kennis met de verschillende elementen van het programma en met het landgoed Spelderholt.

In teams ga je aan de hand van de game op ontdekkingsreis over het landgoed. Hierbij word je naar verschillende plekken en interventies geleid. Daar staan (leer)opdrachten klaar die je met je team uitvoert. Naast dat dit een mooie manier is om je kennis te vergroten is dit natuurlijk ook een uitstekende gelegenheid om je teamgenoten beter te leren kennen.

Uiteraard zijn er aan het eind winnaars en dus ook awards!

Dialoogtafel

Aan de dialoogtafel ga je in kleinere groepjes in gesprek over actuele onderwerpen die spelen binnen het onderwijs. In een roundtable-setting ga je 50 minuten lang met collega professionals de diepte in.

De sessie wordt begeleid door een gespreksleider; een onderwijsprofessional die vanuit zijn of haar eigen praktijkervaring het thema introduceert. Zij nemen jullie mee in hun ‘best practice’ en delen hun resultaten. Deze resultaten en inzichten bieden concrete input voor een verdiepend gesprek.

VR in het onderwijs

Workshops

Waar het bij de talks meer draait om inspiratie, ligt de focus bij de workshops op implementatie. De workshops bieden in drie rondes van 50 minuten verdere verdieping. In kleinere groepen ga je aan de slag met relevante thema´s en onderwerpen, die jij zelf kiest.

Tijdens deze workshops participeer je zelf volop mee. Na een inleidend verhaal van de workshopgever ga je aan de slag met het centrale thema. Denk hierbij aan thema’s als didactiek, blended learning en gamification.

Vanuit de praktijkervaring krijg je handige tips en tricks, zodat je het geleerde ook echt in de praktijk kan toepassen.

Ben je benieuwd welke workshops jij kan bij wonen? Bekijk dan alvast het programma hieronder.

Belevingsmarkt

Op de belevingsmarkt kun je diverse technologische onderwijsinnovaties ervaren en beleven.

Verschillende startups uit de EdTech brengen hun innovaties mee naar het Festival, zodat jij deze kunt ervaren.

Ervaar hoe het is om een VR-bril te dragen of voer opdrachten uit met behulp van een educatieve game. Verkrijg nieuwe inzichten voor blended learning, leer de basis van het programmeren of kom in beweging op een interactieve vloer.

Beleef het op het Festival.

Fuzefield, bewegend leren

PROGRAMMA

MOGELIJK GEMAAKT DOOR