» Podcasts
» Maatschappij, Onderwijsontwikkeling, Professionalisering

»

Tjipcast met René Kneyber: Hoe krijgen we in Nederland beter onderwijs?

Tjipcast met René Kneyber: Hoe krijgen we in Nederland beter onderwijs?

Uitdagingen voor het onderwijs

In deze podcast spreekt Tjip de Jong met René Kneyber, wiskunde docent, kroonlid van de onderwijsraad en auteur van diverse onderwijsboeken. Met René gaat hij in gesprek over de vraag hoe we in Nederland weer beter onderwijs krijgen. En hoe het komt dat dit ingewikkelder is dan we vaak denken.

Onderwijscommunity licht een paar uitspraken van René Kneyber uit het interessante gesprek dat je hieronder in zijn geheel kunt beluisteren. Op de vraag wat Kneyber nu ziet als uitdagingen voor het onderwijs;

  • Gebrek aan verbetercapaciteit en capaciteit überhaupt. Realiseren van ambities faalt.
  • Sturingsnetwerk rondom onderwijs. Veel korte termijn ambities stroken niet met de 10 tot 14 jaar die nodig zijn voor het implementeren van verandering.
  • Goed beleid is degelijk en dus niet sexy. Politiek niet interessant. Trek politiek en schoolbestuur uit elkaar.
  • Afspraken binnen sectorraden zijn niet bindend. Besturen nemen de vrijheid binnen de lumpsum en zijn slecht bestuurbaar.

Hoe organiseren we het onderwijs beter?

  • Regionale voorzieningen voor verbetering en innovatie; wissel goede ideeën uit, in de regio. Goede initiatieven blijven te vaak binnen de school. Organiseer de uitwisseling binnen de regio. Om samen te leren ipv elkaar als concurrent te zien. Pak bepaalde prangende vraagstukken regionaal aan.
  • Stapelverslaving vanuit de overheid. Het onderwijs wordt overvraagd met stortvloed aan hapsnap initiatieven. Waarvan de uitkomsten vaak ook nog worden opgepoetst omdat het niet mag mislukken. We zouden ook kunnen leren van die mislukkingen.
  • Duidelijke toetsingscriteria ontbreken om dit beleid op af te rekenen. Getuige ook de commissie Dijsselbloem en het ontbreken van een toetsingskader.

In deze podcast spreekt Tjip de Jong met René Kneyber, wiskunde docent, kroonlid van de onderwijsraad en auteur van diverse onderwijsboeken.


Meer uit deze geweldige serie:

Schrijf je nu in voor de wekelijkse podcast over leren, onderwijs, veranderen en innoveren: www.tjipcast.nl/doemee

kijk en luister bij: tjipcast.nl


 

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De inhoud van deze pagina is uitsluitend voor leden die zijn ingelogd. Je kunt hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Menu

Welkom in onze nieuwe omgeving! 

We hebben het aanbod sterk uitgebreid met vacatures, opleidingen, boeken, events, apps en tools en bovenal!

De community omgeving waar je kan chatten, linken en kennis kunt delen.

Wij moedigen bijdragen uit de community aan. Heb je onderzoeksresultaten, een essay of boekrecensie, of zomaar een blog? Deel jouw ervaring met de community.