» Video's
» Didactiek, Organiseren, Technologie

»

Afstandsonderwijs #1 – Een eerste digitale les – Pedro De Bruyckere

Afstandsonderwijs #1 – Een eerste digitale les – Pedro De Bruyckere

De PO-Raad, het Lerarencollectief en researchED hebben vijf kennis-filmpjes ontwikkeld. Zij deden dit samen met een aantal experts en onderwijsadviseurs.

In de video’s belichten onderwijsprofessionals thema’s waar je direct mee aan aan de slag kunt om je onderwijs op afstand in te richten.

De vijf thema’s zijn: technisch lezen, digitale les, Kleuterklas TV, digitale tools, en expliciete directe instructie (EDI) op afstand.

Digitale les

Dit is deel 1: digitale les, van Pedro de Bruykere

Pedro De Bruyckere (PhD, 1974) is verbonden aan de Arteveldehogeschool in Gent en de Universiteit Leiden. Hij schreef onder andere Jongens zijn Slimmer dan Meisjes, Klaskit en Juffen zijn Toffer dan Meesters. Hij blogt op http://xyofeinstein.be.

Klik hier voor deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.

Je kunt nog veel meer informatie, nieuws en video’s vinden op de website van het Lerarencollectief.

Meer informatie/bronnen

Onderhuids bij de aanbevelingen zitten er verschillende theorieën en onderzoeken.
Een overzicht:

HET BELANG VAN VOORKENNIS

David Ausubel stelde al in 1968 dat zowat de meest bepalende factor voor leren is wat iemand al weet, het is veel makkelijker kennis te doen aansluiten bij iets dat je al kent dan iets compleet nieuws te leren.

Bron:

  • Ausubel, D. P., Novak, J. D., & Hanesian, H. (1968). Educational psychology: A cognitive view.

Dit gaat terug op onder andere de cognitive load theory van John Sweller, maar ook op het werk van Geake uit 2009. Wil je meer weten over de cognitive load theory dan kan je onder andere deze blog lezen.

Bronnen:

  • Sweller, J. (1988). Cognitive load during problem solving: Effects on learning. Cognitive science, 12(2), 257-285.
  • Geake, J. (2009). The brain at school: Educational neuroscience in the classroom: Educational neuroscience in the classroom. McGraw-Hill Education (UK).

HET BELANG VAN VERWERKING

Daniel Willingham stelde ooit dat wat we onthouden het residu, het overblijfsel is van ons denkwerk. Daarom dat je je leerlingen best zoveel mogelijk aan het denken zet.
Bron:

  • Willingham, D. T. (2008). What will improve a student’s memory. American Educator, 32(4), 17-25.

Craik en Lockhart stelden dat hoe dieper informatie verwerkt wordt in het geheugen, hoe langer het geheugenspoor in het brein zal blijven.
Bron:

  • Craik, F. I., & Lockhart, R. S. (1972). Levels of processing: A framework for memory research. Journal of verbal learning and verbal behavior, 11(6), 671-684.

TIPS OVER MULTIMEDIA

De concrete tips over multimedia gaan terug op de Dual coding theory van Alan Paivio en de onderzoeken en didactische principes voor het gebruik van multimedia van Mayer. Wil je hier meer over leren en nog meer praktische tips krijgen, check hier.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De inhoud van deze pagina is uitsluitend voor leden die zijn ingelogd. Je kunt hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Menu

Welkom in onze nieuwe omgeving! 

We hebben het aanbod sterk uitgebreid met vacatures, opleidingen, boeken, events, apps en tools en bovenal!

De community omgeving waar je kan chatten, linken en kennis kunt delen.

Wij moedigen bijdragen uit de community aan. Heb je onderzoeksresultaten, een essay of boekrecensie, of zomaar een blog? Deel jouw ervaring met de community.