Tags: loopbaanoriëntatie, onderwijsstelsel, schooladvies, verwachtingen

Een nieuwe kijk op het mbo: tussen perceptie en realiteit

Stichting Guruz lanceerde op 1 februari jl een video om het imago van het mbo in Nederland te veranderen. Kunnen we nu een stap zetten in de richting van een eerlijkere en meer inclusieve perceptie van het mbo in de samenleving?

In Nederland, waar het middelbaar beroepsonderwijs vaak wordt gezien als een minderwaardige optie, is het tijd om ons perspectief te veranderen. De NOS onthulde onlangs dat mbo-studenten zich vaak als een ‘domme doelgroep’ beschouwd voelen, waarbij hbo-studenten op hen neerkijken. Maar is het tijd om deze perceptie te herzien?

Imago mbo en keuze

Het imago van het mbo heeft een sterke invloed op de studiekeuze van jongeren. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat mbo-studenten vaak worden gezien als minder intelligent, wat wijst op een diepgeworteld stigma. Deze negatieve perceptie kan jongeren ontmoedigen om voor het mbo te kiezen, ondanks de waardevolle vaardigheden en kennis die het biedt. Het is daarom essentieel om onze manier van praten over mbo-opleidingen te heroverwegen en te werken aan een positievere beeldvorming.

Veranderende termen, veranderende perspectieven

De termen ‘hoogopgeleid’ en ‘laagopgeleid’ weerspiegelen een verouderde kijk op onderwijs, die geen recht doet aan de waarde van het mbo. Deze labels dragen bij aan een hiërarchische perceptie van onderwijsniveaus, waarbij mbo-opleidingen vaak onterecht als minder worden beschouwd. De term ‘mbo-opgeleid’ of ‘praktisch opgeleid’ daarentegen, erkent de unieke vaardigheden en kennis die mbo-studenten opdoen en bevordert een meer inclusieve kijk op onderwijs. Het is belangrijk om onderwijsniveaus te waarderen om hun bijdrage aan persoonlijke ontwikkeling en aan de samenleving, in plaats van ze te rangschikken op basis van verouderde normen.

Gelijkheid in stagevergoedingen

Het gelijktrekken van stagevergoedingen voor mbo- en hbo-studenten is een essentiële stap richting gelijke waardering van hun inspanningen. Deze verandering benadrukt dat de bijdrage van mbo-studenten net zo waardevol is als die van hbo-studenten. Het draagt bij aan het verminderen van de ongelijkheid en de perceptie dat mbo minder waard zou zijn dan hbo. Door deze aanpassing krijgen mbo-studenten meer erkenning en motivatie, wat hun leerervaring en professionele ontwikkeling ten goede komt. Deze maatregel kan ook helpen bij het aantrekken van meer getalenteerde studenten naar mbo-opleidingen, door de financiële drempels te verlagen en de aantrekkelijkheid van het mbo te vergroten.

De kracht van media

De video ‘Het mbo is Geweldig’, gecreëerd door Stichting Guruz met de medewerking van Chazia Mourali, is een krachtig instrument om de sterke punten van het mbo-onderwijs te benadrukken. Deze video staat sinds 1 februari online en draagt bij aan de positieve beeldvorming van het mbo. Door middel van levendige voorbeelden en inspirerende verhalen, illustreert de video de diversiteit en rijkdom aan kansen binnen het mbo. Het initiatief benadrukt de noodzaak om de traditionele opvattingen over beroepsonderwijs te heroverwegen en stimuleert een bredere waardering voor de veelzijdigheid van het mbo. Dit initiatief is een stap in de richting van een eerlijkere en meer inclusieve perceptie van het mbo in de samenleving.

Een nieuwe visie op het mbo

Het mbo, vaak onderschat, verdient een herwaardering als een pad vol kansen en mogelijkheden. We moeten ons samen inzetten voor een toekomst waarin elke onderwijsroute, inclusief het mbo, op zijn waarde wordt geschat. Het is van belang dat ouders en studenten de vrijheid voelen om te kiezen voor een richting die aansluit bij hun passies en talenten, in de wetenschap dat elk onderwijstraject zijn eigen waarde en betekenis heeft. Een dergelijke mentaliteitsverandering zal niet alleen het mbo ten goede komen, maar ook de maatschappij als geheel, door de ontwikkeling van een breed scala aan vaardigheden en expertise te stimuleren.

Meer lezen

Wil jij je meer verdiepen in het mbo en gerelateerde onderwerpen, lees dan verder op de website van Stichting Guruz of Stagepact mbo voor meer informatie.

Daarnaast is de video ‘Het mbo is Geweldig’ beschikbaar op YouTube. Deze video is een uitstekende bron voor iedereen die meer wil weten over de positieve aspecten van het mbo.

 

 

Tags: loopbaanoriëntatie, onderwijsstelsel, schooladvies, verwachtingen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.