Onder het kopje HR tref je alles wat de persoonlijke ontwikkeling, het functioneren en het loopbaanperspectief van de docent binnen de organisatie betreft.
HR
Artikelen & Blogs
Samenwerken voor succes: de kracht van een feedbackcultuur in het onderwijs
Feedbackcultuur versterkt samenwerking en innovatie in het onderwijs. Maar hoe zorg je voor een goede feedbackcultuur? In dit artikel geven we je de 7 bouwstenen!
Artikelen & Blogs
Waarom is onboarding belangrijk? 5 voordelen voor een succesvolle start in het onderwijs
Een effectief onboardingproces in het onderwijs vermindert stress, bespaart kosten, verhoogt de productiviteit, versterkt het imago van de school en verhoogt de betrokkenheid van leerkrachten. Door te investeren in een goede onboarding, leg je de basis voor een succesvolle samenwerking met nieuwe medewerkers.
Artikelen & Blogs
12 interessante podcasts over onderwijs voor jou
Er zijn verschillende goede podcasts en podcastseries over onderwijs in Nederland. Elke week lichten wij er eentje uit in onze nieuwsbrief. In dit artikel brengen wij 12 interessante podcastseries onder de aandacht.
Artikelen & Blogs
Werken aan welbevinden op school
Kinderen en jongeren die lekker in hun vel zitten leren beter. Hoe werk je als school, GGD of gemeente samen aan het welbevinden van leerlingen en studenten?
Werken aan welbevinden op school
Artikelen
Podcasts
Professionele schoolcultuur, begrenzen en welbevinden
Hoe de winnaarsdriehoek een gezonde schoolcultuur bespoedigt. Jan Jaap Hubeek spreekt met Henk Galenkamp over zijn ‘Handboek professionele schoolcultuur’ dat Henk schreef met Jeannette Schut. Een centraal thema in zijn werk is ‘grenzen en het hanteren van constructieve boosheid’.
Artikelen & Blogs
Regeren over krimp en tekort is vooruitzien
Voor toekomstbestendig onderwijs moet je als schoolorganisatie steeds meer mensgericht en strategisch handelen met een vooruitziende blik. En regionaal optrekken met alle betrokkenen om de problemen zo goed mogelijk voor te zijn. Strategische HRM en strategische personeelsplanning maken een langetermijnvisie mogelijk.
Artikelen & Blogs
Verandervermogen ten tijde van lerarentekort
Management is een sociale kunst, waarin je de gewenste verandering niet afdwingt of controleert – dat leidt altijd tot onbedoelde en ongewenste fricties en weerstand. Geef het verandervermogen van jouw team of organisatie de ruimte, in lijn met de visie en missie en gericht op jullie ambities.
Podcasts
Pak de regie over je eigen loopbaan
Aan het woord is hoogleraar loopbaanontwikkeling Marinka Kuipers. Wat is LOB?
Welke 5 competenties staan centraal? En zijn LOB-vaardigheden belangrijker dan de beroepsvaardigheden? Marinka spreekt over de noodzaak van blijvende ontwikkeling, van zowel de student als van de docent. "Twintig jaar dezelfde les afdraaien dat kan niet meer."
Artikelen & Blogs
Wat maakt een goede leraar? 5 aanbevelingen in lerarentekort
Professionalisering is een kernopdracht van de leraar. De leraar is de belangrijkste factor van verschil in de kwaliteit van onderwijs. Wat zijn de 5 pijlers die een leerkracht definiëren? Kris van den Branden doet 5 aanbevelingen om het beroep en de individuele leraar te versterken. Op basis van een rapport…
Artikelen & Blogs
Wiersma’s gedrag is herkenbaar
Iedere manager heeft in iedere situatie de vrije keuze. En die keuze gaat over zijn of haar houding ten opzichte van de medewerkers en de problemen die voorliggen. Vaak reageren we schijnbaar volautomatisch op dergelijke problemen – minister Wiersma weet dat inmiddels ook. Wie wil jij zijn in je organisatie?
Wiersma’s gedrag is herkenbaar
Artikelen
Artikelen & Blogs
Nieuwe leraren: laat ze niet verzuipen!
De uitval onder startende leerkrachten is schrikbarend groot. Inductieactiviteiten in Nederland zijn voor verbetering vatbaar, bleek al uit onderzoek. Paul Kirschner haalt de Engelse praktijk aan waar een gedegen, nationaal ingezet begeleidingsprogramma duidelijke vruchten afwerpt. Meer werkplezier, self-efficacy en betere leerprestaties.
Artikelen & Blogs
Inspiratie nodig? Beperk jezelf met ‘creative limitations’
Ben jij het jaar begonnen vol motivatie om nieuwe projecten op te pakken? Wil je meer creativiteit toevoegen aan jouw lessen of iets creatiefs doen, zoals schilderen, een boek schrijven of een (online) cursus maken? Paradoxaal genoeg kan het helpen jezelf beperkingen op te leggen.
Podcasts
Krachtgericht coachen van doen naar zijn (=liefde)
Hoe kun je leraren en leidinggevenden leren om zelfstandig te reflecteren op hun innerlijke persoonswording? Krachtgericht coachen kent vijf kernbegrippen. Taco Visser neemt ze door met emiritus hoogleraar Fred Korthagen. Volg je de weg langs deze vijf begrippen, dan ga je volgens Fred de weg van doen naar zijn … en verbinding, ja zelfs liefde.
Artikelen & Blogs
Begeleiding startende leraar: 7 beleidstips
Een derde van de afgestudeerden vindt dat de pabo hen niet in de gelegenheid heeft gesteld om alles te leren wat nodig is voor de praktijk in het basisonderwijs. 15% van de startende docenten verlaat het onderwijs na een jaar. Wat is er nodig voor goede begeleiding?
Artikelen & Blogs
Psychisch verzuim in het onderwijs: vijf valkuilen bij aanpak
Er gaat nog veel mis bij de aanpak van psychisch verzuim. Ellen Botman, stressexpert en CEO van Happy Brain® Clinics, deelt de vijf meest gemaakte fouten bij de aanpak van psychisch verzuim, zodat deze voorkomen kunnen worden.
Artikelen & Blogs
POP en professionalisering in het onderwijs
Om het zittende personeel (gemotiveerd) te behouden en de visie van de school beter te borgen is het essentieel dat de POP verplichting vanuit het management serieus wordt genomen. Professionalisering is een voorwaarde voor welbevinden. Lees welke voorwaarden het formeel en informeel leren stimuleren.
POP en professionalisering in het onderwijs
Artikelen, Downloads
Artikelen & Blogs
VGS stapt over naar de PSA-software van AFAS
De Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs, VGS, gevestigd in Ridderkerk, heeft gekozen voor de ERP-software van AFAS. “Door ook voor PSA met AFAS te gaan werken, kunnen onze klanten hun administratie in één pakket doen, met één inlog voor meerdere onderdelen.”
VGS stapt over naar de PSA-software van AFAS
Persberichten
Artikelen & Blogs
Psychisch verzuim in het onderwijs: 7 criteria bij keuze behandelaar
Het aantal behandelaars van psychische klachten zoals burn-out neemt bijna dagelijks toe. Zie je door de bomen het bos niet meer? Ellen Botman, CEO van Happy Brain® Clinics en stress-expert, deelt zeven selectiecriteria bij de keuze voor een behandelaar.
Artikelen & Blogs
Conflicten in de lerarenkamer: ga ze niet uit de weg
In elke school komt sabotagegedrag voor. Het is een gefrustreerde poging om te zeggen hoe we ons voelen, wat ons idee of gedachte is. We moeten leren om conflicten aan te gaan, want we zijn verschillend en we kunnen dat verschil niet wegwerken. Hoe stel jij je op in de…
Artikelen & Blogs
Teamleren in een lerende school; logisch toch?
De focus in onderwijsteams is veelal gericht op de leerling en op het product; zoals cito-scores. Maar wat vertellen die scores over het onderwijs? Waar kan het team beter presteren? Hoe bereik en versterk je de lerende cultuur in een onderwijsteam?
Documenten
4 indicatoren om stressklachten te signaleren
Wie ernstige stress tijdig herkent, voorkomt verzuim. Daarom deelt Ellen Botman, CEO van Happy Brain® Clinics en stress-expert, vier indicatoren die collega’s en leidinggevenden helpen om tijdig ernstige stress bij collega’s te herkennen.