Artikelen & Blogs
Artikelen & Blogs
Werken aan welbevinden op school
Kinderen en jongeren die lekker in hun vel zitten leren beter. Hoe werk je als school, GGD of gemeente samen aan het welbevinden van leerlingen en studenten?

Werken aan welbevinden op school
Artikelen
Artikelen & Blogs
Het klaslokaal van de toekomst: een blik op het onderwijs van morgen
Het onderwijslandschap evolueert voortdurend, gedreven door technologische vooruitgang en veranderende onderwijsbehoeften. In de (nabije) toekomst ziet het lesgeven er voor heel wat vakken totaal anders uit.
Artikelen & Blogs
Seksueel grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs
Inzicht in de omstandigheden en oorzaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag door met taken belaste personen in het onderwijs. Eindrapportage door ResearchNed Nijmegen, in opdracht van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Artikelen & Blogs
Implementatie wettelijke verplichting twee uur bewegingsonderwijs primair onderwijs lastig
Scholen in het primair onderwijs verplicht zijn om vanaf 1 augustus 2023 tenminste twee lesuren bewegingsonderwijs te geven. En dat blijkt nog niet eenvoudig!
Artikelen & Blogs
Stappenplan smartphonebeleid op school
De publicatie ‘Schoolbeleid voor smartphones’ en het bijbehorende stappenplan, gemaakt door Kennisnet in samenwerking met de VO-raad helpen scholen op weg bij het opstellen van een helder smartphonebeleid, passend bij de nieuwe landelijke richtlijn.
Artikelen & Blogs
Toekomstverkenning voor middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en wetenschap
‘Vandaag is het 2040′. Is ons stelsel van vervolgonderwijs en wetenschap in de toekomst voldoende in staat is om in een veranderende wereld talenten te ondersteunen in hun ontwikkeling?
Artikelen & Blogs
Ministerie van OCW lanceert Expertisepunt digitale geletterdheid
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap lanceert in het najaar van 2023 het Expertisepunt digitale geletterdheid. Het Expertisepunt digitale geletterdheid is bedoeld voor iedereen die bijdraagt aan digitale geletterdheid van kinderen tussen twee en achttien jaar.
Artikelen & Blogs
Subsidiemogelijkheden in het PO
In het PO zijn er talloze mogelijkheden om subsidie aan te vragen. Esther van der Werf-Mooten, Interim-Directeur-Onderwijs bij IDO, zette er vijf op een rijtje.

Subsidiemogelijkheden in het PO
Artikelen
Artikelen & Blogs
Wat is nodig voor toekomstbestendig mbo?
In de aanloop naar de landelijke verkiezingen van 22 november 2023 heeft de MBO Raad aan de hand van vijf thema’s op een rijtje gezet wat nodig is voor een toekomstbestendig mbo.
Artikelen & Blogs
Subsidie scholing Schurende Gesprekken
Om aankomende en zittende leerkrachten en docenten in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar onderwijs te ondersteunen bij moeilijke, schurende klassengesprekken, is er vanuit OCW subsidie beschikbaar voor extra scholing op dit gebied.
Artikelen & Blogs
Hoe start je het schooljaar positief?
Een nieuw schooljaar met nieuwe leerlingen op de juiste manier starten is elke keer weer een uitdaging. Onderwijswetenschappers geven raad: focus op de relatie met je leerlingen en wees duidelijk en voorspelbaar.
Artikelen & Blogs
Arbeidsmarkttoelage voor personeel op scholen met kwetsbare leerlingen
Op 21 juni 2023 is de bekostigingsregeling voor de arbeidsmarkttoelage voor de laatste vijf maanden van 2023 gepubliceerd. De middelen hiervoor zijn beschikbaar gekomen op grond van het onderwijsakkoord. De arbeidsmarkttoelage is gericht op personeel op vestigingen met relatief de meeste kwetsbare leerlingen.
Artikelen & Blogs
Veranderingen voor het schooljaar 2023-2024
In het schooljaar 2023-2024 veranderen er de nodige zaken in het onderwijs op het gebied van onder meer wetten en regelingen, subsidies en arbeidsvoorwaarden. Ook bij de Inspectie verandert het een en ander. Wetten en regelingen Eindtoets basisschool wordt doorstroomtoets en één aanmeldweek Leerlingen uit groep acht van de basisschool…
Artikelen & Blogs
Hoe begin ik met zonnepanelen op school?
Bekijk de dakscan van jouw school op de schooldakkaart van Schooldakrevolutie. Vul het adres van jouw school in. De dakscan toont een satellietfoto van je schooldak met ingetekende zonnepanelen. Dit geeft direct inzicht in de potentiële stroomopbrengst, CO2-reductie en een schatting van de investering inclusief de terugverdientijd.
Artikelen & Blogs
Niet de stoornis maar juist de gave zien in het gedrag, en die bekrachtigen
Davis counseling helpt kinderen en ook volwassenen hun desoriëntaties te herkennen en op te lossen, waardoor de gave (beelddenken) overblijft. Met het herkennen en erkennen van deze gave, groeit het zelfvertrouwen en het zelfrespect en mag een kind weer gaan stralen. Met het label als geuzennaam, niet als handicap.