Maatschappelijke tendensen zijn steeds zichtbaarder geworden binnen de schoolmuren. Externe factoren doen zichsteeds nadrukkelijker gelden. Allerhande thema’s in de directe periferie van het onderwijs vind je hier.
Maatschappij
Artikelen & Blogs
Hoe geef je klimaatlessen in het onderwijs?
Lesgeven in een opwarmend klimaat. Hoe doe je dat eigenlijk voor kinderen? In deze blog geeft kinderboekenschrijfster Saskia van den Brand 5 tips.
Artikelen & Blogs
Verhoog het btw-tarief op leermiddelen niet: dit zijn de gevolgen voor het onderwijs
Een verhoging van het btw-tarief op leermiddelen is schadelijk voor de onderwijskwaliteit en kansengelijkheid. Investeren in onderwijs is investeren in de toekomst.
Artikelen & Blogs
Nieuwe aanpak in beroepskeuze: het succes van ‘Explore your Future’
Het programma ‘Explore your Future’ is uniek in de manier waarop het leerlingen in contact brengt met professionals uit uiteenlopende vakgebieden. Deze persoonlijke interactie is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de leerlingen.
Nieuwe aanpak in beroepskeuze: het succes van ‘Explore your Future’
Artikelen, Nieuws
Artikelen & Blogs
Wat iedereen moet weten over de Verenigde Naties
De VN-Canon is een elementaire introductie op het werk van de Verenigde Naties. Het een initiatief van de Onderwijscommissie van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) en gemaakt door het Centrum voor Mondiaal Onderwijs.
Artikelen & Blogs
12 interessante podcasts over onderwijs voor jou
Er zijn verschillende goede podcasts en podcastseries over onderwijs in Nederland. Elke week lichten wij er eentje uit in onze nieuwsbrief. In dit artikel brengen wij 12 interessante podcastseries onder de aandacht.
Artikelen & Blogs
Seksueel grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs
Inzicht in de omstandigheden en oorzaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag door met taken belaste personen in het onderwijs. Eindrapportage door ResearchNed Nijmegen, in opdracht van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Artikelen & Blogs
Hoe begin ik met zonnepanelen op school?
Bekijk de dakscan van jouw school op de schooldakkaart van Schooldakrevolutie. Vul het adres van jouw school in. De dakscan toont een satellietfoto van je schooldak met ingetekende zonnepanelen. Dit geeft direct inzicht in de potentiële stroomopbrengst, CO2-reductie en een schatting van de investering inclusief de terugverdientijd.
Artikelen & Blogs
Nationale Kraanwaterdag met gastlessen op school
Woensdag 27 september is het Nationale Kraanwaterdag. Deze dag staat in het teken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser met de boodschap ‘Water uit de kraan, goed gedaan!’ Speciaal voor basisscholen en bso’s is een super leuk en educatief programma gemaakt. Aanvragen vóór woensdag 13 september!
Nationale Kraanwaterdag met gastlessen op school
Persberichten
Artikelen & Blogs
Floreren in het onderwijs met behulp van positieve psychologie
Gelukkig zijn, is wat nagenoeg alle ouders antwoorden, als je ze vraagt wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van hun kind. Zolang het NJI alleen preventieve interventies kent, gericht op voorkomen van het negatieve, lijkt er weinig kans op actief beleid op persoonsvorming, floreren en welbevinden in het onderwijs.
Artikelen & Blogs
Social media en het zelfbeeld van tieners
Afgelopen weken berichtten de media over de beautyfilters van TikTok die wel erg realistisch zijn. Rode draad in de artikelen is de zorg om het zelfbeeld van onze tieners. De eenzijdige aandacht voor uiterlijke perfectie in een periode waarin je zo bewust bezig bent met het ontwikkelen van je identiteit,…
Artikelen & Blogs
Hoe groot is jouw persoonlijke footprint eigenlijk?
Je ecologische voetafdruk is ‘het stuk natuur dat nodig is om de goederen en diensten te kunnen produceren die nodig zijn om een bepaalde levensstijl te ondersteunen’. en dan is er ook nog zoiets als je verborgen footprint. Hoeveel aarde verbruik jij per jaar? Maar ook, ‘kijk wat je al…
Artikelen & Blogs
Wiersma nu toch mee in telefoonverbod op scholen?
Minister Wiersma gaat met scholen, ouders en wetenschappers praten over het eventueel verbieden van mobieltjes in de klas. In november legde hij de verantwoordelijkheid voor het beleid nog bij de scholen zelf. Inmiddels lijkt de roep om landelijk beleid sterker te zijn. De minister wil voor de zomer uitsluitsel geven.
Artikelen & Blogs
Klimaatchallenge #5: Warmetruiendag 10/2/23
Wist je dat 40% van onze energie opgaat aan de verwarming van gebouwen, scholen en woningen? Warmetruiendag is een nationale actiedag. Zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Zie ook de kant en klare lespakketten voor onder en bovenbouw.
Artikelen & Blogs
Hoe ga je desinformatie aan in het onderwijs?
Hoe krijgen we Grip op desinformatie’? Wat doe je als leerkracht in het onderwijs, voor de groep? Waar begin je en hoe ga je het gesprek aan? Het SIDN fonds steunt initiatieven voor lessen en projecten, wat resulteert in tal van oplossingsrichtingen. Een inkijkje in de opties.
Artikelen & Blogs
Klimaatchallenge #4: cadeaus
Alle kinderen willen een leefbare wereld. Met onze hang naar materie, bedreigen we hun toekomst. Kinderen willen eigenlijk gewoon liefde en aandacht. We zijn onbewust meegegaan in de waanzin dat kinderen veel spullen zouden willen. Ze willen aandacht en veiligheid. Wij zijn opvoeders. Wij zouden ze andere waarden moeten leren.…
Klimaatchallenge #4: cadeaus
Artikelen
Podcasts
Haal leermeesterschap terug het onderwijs in
Hermen Schotanus Blok pleit ervoor de maatschappij de school in te halen. Met zijn stichting Meester Rembrandt maakt hij het proces gemakkelijk voor alle docenten en scholen. De stichting streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen te motiveren om hun kennis en kunde te delen met de toekomstige generatie bij wijze van Leermeesterschap.
Artikelen & Blogs
Desinformatie en digitale burgers in Faketown
Hoe leer je leerlingen om kritisch en verantwoordelijk om te gaan met de overvloed aan (des)informatie die op hen afkomt? Outger Commandeur van het Practoraat Mediawijsheid maakte een bordspel. Het practoraat biedt ook veel lesmateriaal en bruikbare informatie over desinformatie.
Artikelen & Blogs
Cities of Learning: 20 aanbevelingen naar een betere toekomst
In de afgelopen twee jaar hebben jongeren, lokale belanghebbenden en Cities of Learning-partners meer dan 600 jongeren betrokken bij consultaties over leer-, burgerschaps- en loopbaantrajecten. Dit Europese initiatief komt nu met een 20-tal aanbevelingen die van vitaal belang zijn en in de komende 10 jaar moeten worden aangepakt en geïmplementeerd.
Artikelen & Blogs
De Schooldichter laat spelen met taal
Taalplezier bevorderen. Creativiteit aanboren. En vooral: kinderen in hun waarde laten en ze serieus nemen. Niet teveel kaders, gewoon aan de knutsel met het mooiste materiaal dat er is: onze taal. Moet je eens zien wat er dan ontstaat. Deze Schooldichter kijkt al uit naar de volgende school!
Apps & Tools
Picoo – gameconsole voor buitenspelen
Picoo combineert het ouderwetse buitenspelen met hedendaagse interactieve gaming. Picoo is hiermee de eerste gameconsole voor buiten.
Artikelen & Blogs
Ouderbetrokkenheid en voortgezet onderwijs; een wereld te winnen
Ouderbetrokkenheid maakt wel degelijk een positief verschil maakt in het voortgezet onderwijs. Het heeft invloed op de ontwikkeling van de leerling. Ouderbetrokkenheid vraagt om een actieve houding van docenten en beleid van de school als geheel. Ouders informeren leidt nog niet tot ouderbetrokkenheid.