Maatschappelijke tendensen zijn steeds zichtbaarder geworden binnen de schoolmuren. Externe factoren doen zichsteeds nadrukkelijker gelden. Allerhande thema’s in de directe periferie van het onderwijs vind je hier.
Maatschappij
Artikelen & Blogs
Floreren in het onderwijs met behulp van positieve psychologie
Gelukkig zijn, is wat nagenoeg alle ouders antwoorden, als je ze vraagt wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van hun kind. Zolang het NJI alleen preventieve interventies kent, gericht op voorkomen van het negatieve, lijkt er weinig kans op actief beleid op persoonsvorming, floreren en welbevinden in het onderwijs.
Artikelen & Blogs
Social media en het zelfbeeld van tieners
Afgelopen weken berichtten de media over de beautyfilters van TikTok die wel erg realistisch zijn. Rode draad in de artikelen is de zorg om het zelfbeeld van onze tieners. De eenzijdige aandacht voor uiterlijke perfectie in een periode waarin je zo bewust bezig bent met het ontwikkelen van je identiteit,…
Artikelen & Blogs
Hoe groot is jouw persoonlijke footprint eigenlijk?
Je ecologische voetafdruk is ‘het stuk natuur dat nodig is om de goederen en diensten te kunnen produceren die nodig zijn om een bepaalde levensstijl te ondersteunen’. en dan is er ook nog zoiets als je verborgen footprint. Hoeveel aarde verbruik jij per jaar? Maar ook, ‘kijk wat je al…
Kalender
Studiekeuzebeurs West 2023



0
AHOY, Rotterdam
8 december 2023
0
Weet jij nog niet wat je wilt studeren? Bezoek dan de Studiekeuzebeurs West 2023. Op beurs vind je ruim 80 instellingen uit binnen en buitenland die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste studie.
Artikelen & Blogs
Wiersma nu toch mee in telefoonverbod op scholen?
Minister Wiersma gaat met scholen, ouders en wetenschappers praten over het eventueel verbieden van mobieltjes in de klas. In november legde hij de verantwoordelijkheid voor het beleid nog bij de scholen zelf. Inmiddels lijkt de roep om landelijk beleid sterker te zijn. De minister wil voor de zomer uitsluitsel geven.
Artikelen & Blogs
Klimaatchallenge #5: Warmetruiendag 10/2/23
Wist je dat 40% van onze energie opgaat aan de verwarming van gebouwen, scholen en woningen? Warmetruiendag is een nationale actiedag. Zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Zie ook de kant en klare lespakketten voor onder en bovenbouw.
Artikelen & Blogs
Hoe ga je desinformatie aan in het onderwijs?
Hoe krijgen we Grip op desinformatie’? Wat doe je als leerkracht in het onderwijs, voor de groep? Waar begin je en hoe ga je het gesprek aan? Het SIDN fonds steunt initiatieven voor lessen en projecten, wat resulteert in tal van oplossingsrichtingen. Een inkijkje in de opties.
Artikelen & Blogs
Klimaatchallenge #4: cadeaus
Alle kinderen willen een leefbare wereld. Met onze hang naar materie, bedreigen we hun toekomst. Kinderen willen eigenlijk gewoon liefde en aandacht. We zijn onbewust meegegaan in de waanzin dat kinderen veel spullen zouden willen. Ze willen aandacht en veiligheid. Wij zijn opvoeders. Wij zouden ze andere waarden moeten leren.…


Klimaatchallenge #4: cadeaus
Artikelen
Podcasts
Haal leermeesterschap terug het onderwijs in
Gerelateerd:Hoogbegaafde leerling vaak zonder school Slechts 25% van de samenwerkingsverbanden biedt voltijds hb-onderwijs blijkt uit onderzoek. De behoefte aan dit type onderwijs kan wel eens…Het geheim van een gemotiveerde klas: 7 tips Psychologie in het Onderwijs vergroot door training en workshops het mentale welzijn en bewustzijn van leerling en docent.…
Hermen Schotanus Blok pleit ervoor de maatschappij de school in te halen. Met zijn stichting Meester Rembrandt maakt hij het proces gemakkelijk voor alle docenten en scholen. De stichting streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen te motiveren om hun kennis en kunde te delen met de toekomstige generatie bij wijze van Leermeesterschap.
Artikelen & Blogs
Desinformatie en digitale burgers in Faketown
Hoe leer je leerlingen om kritisch en verantwoordelijk om te gaan met de overvloed aan (des)informatie die op hen afkomt? Outger Commandeur van het Practoraat Mediawijsheid maakte een bordspel. Het practoraat biedt ook veel lesmateriaal en bruikbare informatie over desinformatie.
Artikelen & Blogs
Cities of Learning: 20 aanbevelingen naar een betere toekomst
In de afgelopen twee jaar hebben jongeren, lokale belanghebbenden en Cities of Learning-partners meer dan 600 jongeren betrokken bij consultaties over leer-, burgerschaps- en loopbaantrajecten. Dit Europese initiatief komt nu met een 20-tal aanbevelingen die van vitaal belang zijn en in de komende 10 jaar moeten worden aangepakt en geïmplementeerd.
Artikelen & Blogs
De Schooldichter laat spelen met taal
Taalplezier bevorderen. Creativiteit aanboren. En vooral: kinderen in hun waarde laten en ze serieus nemen. Niet teveel kaders, gewoon aan de knutsel met het mooiste materiaal dat er is: onze taal. Moet je eens zien wat er dan ontstaat. Deze Schooldichter kijkt al uit naar de volgende school!
Apps & Tools
Picoo – gameconsole voor buitenspelen



Gerelateerd:Bewegend leren met de educatieve spellen van Picoo Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Picoo het…Koppel je lesstof met Picoo, de spelcomputer voor buiten Picoo, de interactieve spelcomputer voor buiten, is de ideale toevoeging voor het basisonderwijs. Met…
Picoo combineert het ouderwetse buitenspelen met hedendaagse interactieve gaming. Picoo is hiermee de eerste gameconsole voor buiten.
Artikelen & Blogs
Ouderbetrokkenheid en voortgezet onderwijs; een wereld te winnen
Ouderbetrokkenheid maakt wel degelijk een positief verschil maakt in het voortgezet onderwijs. Het heeft invloed op de ontwikkeling van de leerling. Ouderbetrokkenheid vraagt om een actieve houding van docenten en beleid van de school als geheel. Ouders informeren leidt nog niet tot ouderbetrokkenheid.
Apps & Tools
Jeelo



Met Jeelo werken leerlingen schoolbreed gezamenlijk aan een overkoepeld maatschappelijk thema. Keuze uit diverse thema's.
Artikelen & Blogs
Klimaatuitdaging #2: zuinig met water in Nederland
Wat hebben we een heerlijke, warme, droge zomer gehad in Nederland. Maar deze droogte heeft een gevaarlijke keerzijde, die vraagt om bewuste houding. Een positieve bijdrage ligt in ieders bereik. In deze blog daagt Etske Thie je uit je bewust te te zijn van je directe en indirecte waterverbruik.
Apps & Tools
Jong Ondernemen



Gerelateerd:De software van AFAS brengt rust en duidelijkheid in de… De Wet IKK bracht veel regeldruk met zich mee in de kinderopvang. BLOS kinderopvang koos voor het opzetten van een…Post-mbo broedplaats vangt leemte op "Er zit meer potentie in mbo opgeleide vakmensen dan er op dit moment in het leerstelsel…
Stichting Jong Ondernemen helpt jongeren ondernemender maken en helpt ze hierbij met het ontdekken van hun talenten. Dit doen zij door praktische ondernemersprogramma's voor po tot aan het wo.
Artikelen & Blogs
Klimaataanjager deelt klimaatuitdaging #1
Data is een verborgen impact. Ook je Spotify, Apple music, social media en Whatsapp worden ergens op de wereld opgeslagen op immens grote servers. Deze servers kosten veel energie en koelwater. Zoet water, dat schaars is – en steeds schaarser wordt! Hoe lang bewaar jij je bestanden? .
Artikelen & Blogs
Rijke Schooldag wil kansenongelijkheid verkleinen met talentontwikkeling



Dit schooljaar start het programma School en Omgeving (Rijke Schooldag) om de kansenongelijkheid in po en vo aan te pakken. Doel is een impuls te geven aan brede talentontwikkeling met aanvullende activiteiten op het gebied van sport, cultuur, cognitieve begeleiding en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Apps & Tools
Brightskills



Brightskills biedt digitale leermiddelen aan die aansluiten op het leren van de diverse basisvaardigheden en biedt hierbij ondersteuning.
Apps & Tools
Boekloos



Voor iedere leerling een passende laptop met Boekloos. Boekloos biedt een service aan waarbij elke leerling een passende laptop krijgt voor het onderwijs, welke past bij hun persoonlijke wensen en aansluit bij hun leergang.