Organiseren

Een school is steeds meer deel van de wereld geworden en die wereld kwam steeds dichterbij. Samenwerking kwam daarmee in het directe verlengde van het onderwijshart te staan. Over het organiseren van onderwijs en de noodzakelijke samenwerking. In de regio, met overheden en bedrijfsleven, met maatschappelijk middenveld en de wetenschap. Over skills en mogelijkheden.

Artikelen & Blogs

Nieuwe aanpak in beroepskeuze: het succes van ‘Explore your Future’

Het programma ‘Explore your Future’ is uniek in de manier waarop het leerlingen in contact brengt met professionals uit uiteenlopende vakgebieden. Deze persoonlijke interactie is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de leerlingen.
Artikelen & Blogs

Arbeidsmarkttoelage voor personeel op scholen met kwetsbare leerlingen

Op 21 juni 2023 is de bekostigingsregeling voor de arbeidsmarkttoelage voor de laatste vijf maanden van 2023 gepubliceerd. De middelen hiervoor zijn beschikbaar gekomen op grond van het onderwijsakkoord. De arbeidsmarkttoelage is gericht op personeel op vestigingen met relatief de meeste kwetsbare leerlingen.
Artikelen & Blogs

Veranderingen voor het schooljaar 2023-2024

In het schooljaar 2023-2024 veranderen er de nodige zaken in het onderwijs op het gebied van onder meer wetten en regelingen, subsidies en arbeidsvoorwaarden. Ook bij de Inspectie verandert het een en ander. Wetten en regelingen Eindtoets basisschool wordt doorstroomtoets en één aanmeldweek Leerlingen uit groep acht van de basisschool…
Artikelen & Blogs

Hoe werkt ‘anders organiseren’ door op de werkvloer?

Wat zijn de gevolgen van ‘anders organiseren van onderwijs’ op het personeel? Wat doet een nieuwe onderwijsvorm met het werkplezier, de werkdruk en met de onderlinge verhoudingen? De inzichten en voorbeelden bieden inspiratie aan scholen wat betreft organisatorische condities en consequenties voor leraren en personeelsbeleid.
Podcasts

Eva Naaikens over ‘Wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?’

Schoolleider Eva Naaijkens schreef samen met Martin Bootsma een boek waarin ze uitlegt hoe je leerkrachten weer volop kunt laten lesgeven, ze zorgen vrij kunt maken en hun werkdruk kunt verlichten. Rinke Vanhoeck praat met Eva op de Sett Gent beurs. Over vakmanschap, kwaliteit en ambitie.
Podcasts

Peter Visser over organiseren van zelfsturende onderwijsteams

In het gesprek vertelt onderwijsbestuurder Peter de Visser over de ontwikkeling van ruimte en beleid voor zelfsturende teams en over het proces zover. Over organisaties en de heelheid van de mens. Hoe maak je een plan voor twintig jaar en voel je ook aan welke actie morgen nodig is. Hoe gaat hij om met het spanningsveld tussen de hiërarchisch verticale- en de zelfsturende teams?

Het Risico- en Dreigingsbeeld voor Hoger Onderwijs rapport geeft een actueel, landelijk beeld van de risico’s en dreigingen die spelen voor hogescholen en universiteiten en is ook voor andere (onderwijs)organisaties.
Documenten

Toenemende digitalisering vergroot risico’s en dreigingen; samen optrekken noodzaak

Onderwijsinstellingen hebben te maken met een variatie aan risico’s en dreigingen. Informatieveiligheid en privacy vormen volgens recent onderzoek nog steeds de grootste risico’s. Het Risico- en Dreigingsbeeld geeft een actueel, landelijk beeld van de risico’s en dreigingen die spelen voor hogescholen en universiteiten. Dit rapport is bedoeld als instrument voor de sector om de dialoog over veiligheid te voeren, afwegingen te maken en prioriteiten te stellen.
Artikelen & Blogs

Op koers naar een effectieve, efficiënte en flexibele organisatie

Als je de fase van onzekerheid naar vertrouwen overslaat is teamontwikkeling een zinloze investering en weggegooid geld en verspilde energie en motivatie. Dus begin bij het begin: omgaan met onzekerheid. Ken de voorwaarden voor het realiseren van een effectieve, efficiënte en flexibele organisatie.
Artikelen & Blogs

Onderwijsraad: private bijles vergroot kansenongelijkheid

In het advies staat dat de overheid moet zorgen dat er voldoende geld beschikbaar is om goed onderwijs aan te kunnen bieden, zodat scholen niet hoeven te leunen op bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining van private aanbieders. De toegang tot kwalitatief goed onderwijs hangt nu te veel af van de portemonnee…
Podcasts

Op het snijvlak van ‘Publiek-Privaat’: de 7 voorwaarden voor samenwerking

Podcast over de ‘Beleidsregel Investeren met publieke middelen in private activiteiten’. Wanneer mag een publieke ho- en mbo-instelling investeren in private activiteiten? Over wat nu wel en niet mag en wat je op orde moet hebben, rondom LLO & publiek-private activiteiten.
Artikelen & Blogs

Roep om langere looptijd NPO of structureel karakter

De helft van de ondervraagde scholen in het funderend onderwijs denkt in de knel te komen met het uitvoeren van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Ze hebben grote moeite om personeel te vinden en zien de tijdelijkheid van het programma als een obstakel.
Filters
Reset
Reset
Reset

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

Actief in de community