Tags: administratielast, eHRM, ontwikkelingsmogelijkheden, selfservice portalen, werkdruk

Bescherm hbo-docenten tegen (te) hoge werkdruk met eHRM

Al jaren heerst onder hbo-docenten een (te) hoge werkdruk. Dit verhoogt het stressniveau en speelt burn-out in de hand. Hoe voorkom je een burn out onder hbo-medewerkers? Hoe bescherm je de docenten tegen deze hoge werkdruk? Lees verder om er achter te komen hoe eHRM hier een goede oplossing voor kan zijn. 

Werkstress de baas

Al jaren heerst onder hbo-docenten een (te) hoge werkdruk. Hoe kan het beleid nou voorzien in het verlagen van die werkdruk? Factoren die werkstress verlichten zijn bijvoorbeeld energiebuffers (zoals vrije tijd, pauzes en vakantie), sociale steun (van leidinggevenden én collega’s), waardering voor hun harde werk en doorlopende ontwikkelingsmogelijkheden. Medewerkers ondervinden ook goede effecten van een grote mate van controle over hun tijdsindeling, het werk en het organisatiebeleid.

Autonomie kan bescherming bieden tegen een hoge werkdruk. Eén van de manieren om de autonomie  van hbo-docenten te vergroten, is door ze regie te geven over de planning. Hier is een goede roostersoftware nodig die de wijzigingen in self-service portalen mee neemt, om zo ‘zelfroosteren’ mogelijk te maken.

Doorlopende ontwikkelingsmogelijkheden

Meer of continue ontwikkelingsmogelijkheden is óók een beleidsoptie die bijdraagt aan de stressbestendigheid van docenten. Ontwikkelingsmogelijkheden motiveren en zorgen voor betrokkenheid en loyaliteit. Men kan hierin voorzien door bijvoorbeeld  binnen bestaande functies specifieke rollen te ontwikkelen, zodat de docent meer zeggenschap krijgt over de invulling van de rol en hun eigen ontwikkeling hierbinnen. HRM-systemen kunnen docenten ondersteunen bij het verdelen van rollen op basis van sterke punten, door hen zoveel mogelijk informatie te geven over het aanwezige talent binnen de organisatie.

Invloed op beleid

Medewerkers krijgen energie van het meebeslissen in de organisatie. Dit heeft een positieve invloed op de werkdruk die ze ervaren. Geef ze de mogelijkheid om mee te denken over het optimaliseren van de taken, of hoe je slimmer kunt omgaan met bepaalde vraagstukken. Hiervoor geldt wel dat het belangrijk is dat de medewerkers over de juiste informatie beschikken. Het is daarom essentieel dat HRM-software aan docenten de mogelijkheid biedt om gerichte informatie te hebben en zelf data-analyses te maken.

Adminstratie

De hoge werkdruk van hbo-docenten wordt daarnaast mede veroorzaakt door een hoge administratieve werklast. Medewerkers zijn veel tijd kwijt met het registreren van allerlei studentengegevens, zoals het bijhouden van dossiers en studentvolgsystemen. Om docenten niet verder te belasten, is het belangrijk dat HRM-systemen zo eenvoudig mogelijk in het gebruik zijn. Dat kan onder meer door ze zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de bestaande workflow.

Zelfredzaamheid

Om hbo-docenten te beschermen tegen de hoge werkdruk in hun sector, kunnen werkgevers proberen hun regelmogelijkheden te verhogen. Dat kan door docenten, ondersteund door de juiste HRM-software, meer controle te geven over hun roosters, de inhoud van hun werk, hun eigen ontwikkeling en de toekomst van de organisatie. Zo krijgen docenten meer kansen om hun energiebuffers aan te vullen, hun werkplezier te vergroten en vernieuwingen voor te stellen die kunnen bijdragen aan het duurzame succes van de organisatie.


Wil je meer lezen over deze uitdagingen van HR in het hbo? Lees dan de volledige whitepaper hier:

 

Document is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Tags: administratielast, eHRM, ontwikkelingsmogelijkheden, selfservice portalen, werkdruk

Ook Interessante Documenten

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.