Leeromgeving in de breedste zin van het woord. Van fysieke gebouwen tot online leeromgeving en over duurzaamheid in de breedste zin.
Leeromgeving
Artikelen & Blogs
Toekomstlab helpt jongeren navigeren op een leefbare toekomst
Toekomstlab inspireert jongeren om op basis van hun persoonlijke kwaliteiten, kernwaarden en interesses na te denken over hun toekomstmogelijkheden en hun bijdrage aan de leefbaarheid van onze planeet. Het Toekomstlabspel en het Kernwaardenspel zijn bedoeld voor jongeren in het VO, MBO en HBO en WO.
Artikelen & Blogs
Nieuwe generatie vraagt om nieuw onderwijs
De studenten van tegenwoordig denken oplossingsgericht en verwerken informatie megasnel en hebben behoefte aan maatwerk. Door meer flexibele blended onderwijs leerprogramma’s aan te bieden, motiveer je studenten om hun skillspakket te vergroten. Hoe ontwikkel je geschikt praktijkonderwijs voor deze generatie Z?
Artikelen & Blogs
Verduurzamen maatschappelijk vastgoed: 8 lessen
“Er zijn ruim 1.001 mogelijkheden om een gebouw te verduurzamen. En toch zien we een gemene deler in de route naar een CO2 neutrale portefeuille”. De tijd dringt om de EU-doelstelling van 55% CO2-reductie te halen. Wat zijn de uitgangspunten voor een schoolgebouw? Hoeveel ruimte heeft leren en bewegen nodig?…
Artikelen & Blogs
ChatGPT & AI in het onderwijs
Tal van toepassingen van AI en ChatGTP kunnen het onderwijs verder helpen. De gevaren zijn ook evident. Een groep vooraanstaande wetenschappers en persoonlijkheden heeft inmiddels gewaarschuwd voor de mogelijk fundamenteel ontwrichtende werking van AI systemen als ChatGTP. Wat kun jij ermee in je lesontwerp?


ChatGPT & AI in het onderwijs
Artikelen
Podcasts
Schooltrauma en niet altijd passend onderwijs
Gerelateerd:Hoogbegaafde leerling vaak zonder school Slechts 25% van de samenwerkingsverbanden biedt voltijds hb-onderwijs blijkt uit onderzoek. De behoefte aan dit type onderwijs kan wel eens…Hoogbegaafdheid - slim, maar niet op school Aandacht voor de impact van hoogbegaafd-zijn en een pleidooi voor het inrichten van speciaal onderwijs voor deze groep kinderen…
Op onze school is elk kind welkom. Logisch. Soms blijkt er tóch een mismatch tussen school(systeem) en kind. Dat is vaak niemands schuld. Vingerwijzen heeft geen zin. Samen (ouders, leraar, kind en eventueel zorgverlener) zoeken naar een oplossing wel. Want alle kinderen hebben leerrecht. Dit verhaal begint echter met (H)erkennen dat trauma en zeker schooltrauma bestaat.
Artikelen & Blogs
Kosteloze inzameling van verpakkingsafval en glas voor scholen
Ruim 1000 scholen hebben hun afval goed geregeld. Zij scheiden namelijk hun plastic verpakkingen, drankenkartons (PD) en glazen verpakkingen. Het Afvalfonds zorgt er vervolgens voor dat het kosteloos wordt opgehaald en gerecycled. Wilt u dat ook bij u op school? Meld u dan aan bij het loket van Afval Goed Geregeld.…
Artikelen & Blogs
Smartwatches op de basisschool; toestaan of niet?
Terwijl de middelbare scholen zich het hoofd breken over het wel of niet toestaan van de smartphone op school, hebben de basisscholen met een ander vraagstuk te maken. Daar zijn namelijk op de meeste scholen de telefoons sinds jaar en dag verboden in de klas. Zij zien echter een toenemende…
Artikelen & Blogs
Hoe muziek de ontwikkeling helpt
Waarom is muziek belangrijk op school? En hoe helpt muziek leerlingen om zich te ontwikkelen? Méér Muziek in de klas vroeg wetenschapsjournalist Mark Mieras om het onderzoek op een rijtje te zetten. Muziek als vak én als instrument om beter te leren en samen te genieten.


Hoe muziek de ontwikkeling helpt
Artikelen
Artikelen & Blogs
Smartphoneverbod, ICT en het effect op de leerprestaties
Een verbod op het bezit van mobiele telefoons op school kan helpen bij het verbeteren van de concentratie en aandacht en daarmee de leerprestaties van leerlingen/ studenten, constateert het NRO. Vooral als het deel is van een schoolbreed beleid. Het negatieve effect op de leerresultaten is het grootst op de…
Kalender
Meertaligheid in de klas (17 april 2023)
55 (excl.)
online
55 (excl.)
Hoe kun je als leerkracht PO omgaan met meertaligheid in de klas? Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek en hoe pak je het aan in de praktijk?
Artikelen & Blogs
Beperkt discipline de vrijheid of geeft het autonomie?
Op onze school kijken we naar een positieve vorm van vrijheid waar bepaalde beperkingen en richtlijnen onze leerlingen eigenlijk bevrijden om de beste versie van zichzelf te worden. Binnen de kaders van hoge verwachtingen is er de vrijheid om zelfregulatie aan te leren en goede les te krijgen.
Artikelen & Blogs
Met de camera de wijde wereld in
Documentairemaker en onderwijsmanager Tjeerd Muller bedacht een lessenreeks waarbij studenten meer over zichzelf en hun omgeving ontdekken door korte documentaires te maken. Deze aanpak noemt hij ‘docudidactiek’. Docudidactiek is onderdeel van het programma van het Onderwijs Innovatie Festival.


Met de camera de wijde wereld in
Interview
Artikelen & Blogs
Inclusief onderwijs verrijkt de leerervaring
Ongeveer 300.000 jongeren in Nederland hebben een beperking. Het uitgangspunt van inclusief onderwijs is dat zoveel mogelijk leerlingen ‘thuisnabij’ naar dezelfde school gaan, en hier onderwijs, en waar nodig zorg, op maat krijgen. Dit vereist inspanning van alle betrokken partijen. Wat wint de samenleving met inclusiever onderwijs?
Artikelen & Blogs
Enquete: Hoe kijk jij, docent, aan tegen je werk?
Graag zou ik met een enquête in beeld brengen hoe ‘jij’ als leraar aankijkt tegen je eigen werk: Hoe verhoudt het beroep zich tot hoe je bent opgeleid en hoe kijk je naar eventuele oplossingen. Zijn alleen bevoegde leraren een oplossing? Enquête neemt maximaal tien minuten in beslag.


Enquete: Hoe kijk jij, docent, aan tegen je werk?
Artikelen, Nieuws
Artikelen & Blogs
Social media en het zelfbeeld van tieners
Afgelopen weken berichtten de media over de beautyfilters van TikTok die wel erg realistisch zijn. Rode draad in de artikelen is de zorg om het zelfbeeld van onze tieners. De eenzijdige aandacht voor uiterlijke perfectie in een periode waarin je zo bewust bezig bent met het ontwikkelen van je identiteit,…
Artikelen & Blogs
Gamen toch goed voor de cognitieve ontwikkeling?
Onderzoekers volgden 2 jaar de scherm gewoontes van kinderen in correlatie met hun cognitieve ontwikkeling. Het spelen van videogames leek een licht positief effect te hebben op de ontwikkeling van het IQ. Tal van factoren bleven buiten schot, maar opent dit een deur voor gamification in het onderwijs?
Artikelen & Blogs
‘Een Leven Lang Ontwikkelen in Vogelvlucht’, van visie naar onderwijsinrichting
Wil jij leertrajecten ontwikkelen op basis van vragen van werkgevers, gemeenten en UWV? Inspelen op kansen in de markt met andere spelers in de regio? Hoe je processen op school daarvoor het best in kan richten? Hoe krijg je de rest mee? Kennispunt MBO neemt je op interactieve wijze mee…
Artikelen & Blogs
Petitie: uitslag staatsexamen moet samenvallen met CE
Op 14 juni 2023 krijgen alle leerlingen in het vo de uitslag van hun schriftelijk examen. Behalve staatsexamenkandidaten. Hun resultaat wordt geheim gehouden tot na hun mondeling examen. Met deze petitie verzoek je de Minister van Onderwijs zijn toezegging van een toekomstbestendig examen waar te maken en de uitslag data…
Artikelen & Blogs
Nationale Buitenlesdag: kom in beweging
Op 4 april is het Nationale Buitenlesdag! Duizenden leerkrachten door heel Nederland geven steeds meer buitenles. 150 lesideeën helpen je op weg. Wetenschapsjournalist Mark Mieras betoogt waarom vrije beweging in de buitenlucht essentieel is voor het leerproces.
Podcasts
Badges, micro credentials en leven lang leren
Gerelateerd:Open Badges valideren jongeren in hun leven lang leerproces Cities of Learning integreert en verbetert verschillende vormen van leren. Het helpt jongeren die een steuntje nodig hebben zich toe…Post-mbo broedplaats vangt leemte op "Er zit meer potentie in mbo opgeleide vakmensen dan er op dit moment in het leerstelsel wordt…
Micro credentials zijn een soort ‘open badges’ of digitale insignes die laten zien dat iemand bepaalde kennis of vaardigheden beheerst. Wat kan je hiermee en voor wie is dit een uitkomst? In deze podcast gaat Tjip de Jong dieper in op deze invulling van flexibilisering van het hoger onderwijs.
Artikelen & Blogs
Routekaart ondersteuning (hoog)begaafde leerlingen
Binnen de onderzoekswerkplaats POINT013 2.0 is de ‘Routekaart voor ondersteuning van (hoog)begaafde leerlingen in het basisonderwijs’ ontwikkeld. In het onderstaande document lees je meer over de aanleiding, doelgroep en werkwijze van de routekaart. In het document daaronder vind je de routekaart.