Leeromgeving in de breedste zin van het woord. Van fysieke gebouwen tot online leeromgeving en over duurzaamheid in de breedste zin.
Leeromgeving
Artikelen & Blogs
Hoe start je het schooljaar positief?
Een nieuw schooljaar met nieuwe leerlingen op de juiste manier starten is elke keer weer een uitdaging. Onderwijswetenschappers geven raad: focus op de relatie met je leerlingen en wees duidelijk en voorspelbaar.
Apps & Tools
Test-Correct – digitaal toetsplatform



Met Test-Correct kan je digitaal toetsen, summatief en formatief. Gebruik actieve werkvormen om feedback in de klas te stimuleren en reduceer nakijkwerk tot 80%.
Artikelen & Blogs
Hoe begin ik met zonnepanelen op school?
Bekijk de dakscan van jouw school op de schooldakkaart van Schooldakrevolutie. Vul het adres van jouw school in. De dakscan toont een satellietfoto van je schooldak met ingetekende zonnepanelen. Dit geeft direct inzicht in de potentiële stroomopbrengst, CO2-reductie en een schatting van de investering inclusief de terugverdientijd.
Artikelen & Blogs
Niet de stoornis maar juist de gave zien in het gedrag, en die bekrachtigen
Davis counseling helpt kinderen en ook volwassenen hun desoriëntaties te herkennen en op te lossen, waardoor de gave (beelddenken) overblijft. Met het herkennen en erkennen van deze gave, groeit het zelfvertrouwen en het zelfrespect en mag een kind weer gaan stralen. Met het label als geuzennaam, niet als handicap.
Podcasts
AI en digitalisering als aanvulling op het menselijk handelen
De mobiele telefoon uit de klas? Niet als het aan Larissa Zegveld ligt. De directeur-bestuurder van Kennisnet vindt het juist aan het onderwijs om leerlingen en studenten digitale vaardigheden bij te brengen. Zo ziet ze dat ook bij AI en ChatGPT. Het onderwijs is bij uitstek de sector die je kan leren hoe je ermee omgaat. Digitale lesmaterialen laten zich goed delen.
Apps & Tools
LessonUp – online lesgeven



Met LessonUp maak je binnen een handomdraai de meest boeiende, leerzame en interactieve lessen.
Artikelen & Blogs
Toolbox helpt kritisch denken verwerken in het onderwijs
Kritisch denken is een begrip met veel definities. Het kan daarom lastig zijn om concrete doelen voor kritische denkvaardigheden te stellen en die ook nog eens effectief te verwerken in het curriculum. Het lectoraat Brein en Leren van Avans Hogeschool ontwikkelde een toolbox die daarbij helpt.
Video's
Terugblik op een succesvol Onderwijs Innovatie Festival 2023
Het was weer een geslaagde dag met een rijk programma. Een kleine 150 deelnemers kwamen samen om onderwijs te vieren en hun kennis en ervaring te vergroten. Een korte impressie van het tweede Onderwijs Innovatie Festival, dat plaatsvond op 24 mei 2023. 'Op het Festival kan je leren van de ervaringen die in andere scholen zijn opgedaan, van elkaar dus'.
Artikelen & Blogs
Sterke toename voortijdig schoolverlaters. Wat doet het mbo?
Vorig schooljaar verlieten meer dan 30.000 jongeren voortijdig zonder diploma school. Een trend die al voor corona inzette. Wat is de sleutel om de groep schoolverlaters te ondervangen? Tijd voor meer maatwerk, met een loopbaancentrum en persoonlijke aandacht?
Apps & Tools
Hop Up – Modulaire speelomgeving



Hop Up is een modulaire speelomgeving waar (jonge) kinderen kunnen spelen, ontdekken, onderzoeken en creëren.
Apps & Tools
Mr. Chadd – De digitale onderwijsassistent



Met Mr. Chadd heb je op jouw school altijd een digitale onderwijsassistent bij de hand voor alle vakken en op alle niveaus.
Artikelen & Blogs
Welke learning space past het onderwijs van de toekomst?
Op veel plekken zijn onderwijslokalen in hoog tempo vol gehangen met techniek. AI deed zijn intrede. Hoe ga je je onderwijsruimtes ontwikkelen en hoe zet je ze in? En voor wie? Hoe richt je het leren voor de toekomst in? Wat is het verschil tussen adaptieve en routine expertise? En…
Artikelen & Blogs
Nationale Kraanwaterdag met gastlessen op school
Woensdag 27 september is het Nationale Kraanwaterdag. Deze dag staat in het teken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser met de boodschap ‘Water uit de kraan, goed gedaan!’ Speciaal voor basisscholen en bso’s is een super leuk en educatief programma gemaakt. Aanvragen vóór woensdag 13 september!


Nationale Kraanwaterdag met gastlessen op school
Persberichten
Artikelen & Blogs
Toekomstlab helpt jongeren navigeren op een leefbare toekomst
Toekomstlab inspireert jongeren om op basis van hun persoonlijke kwaliteiten, kernwaarden en interesses na te denken over hun toekomstmogelijkheden en hun bijdrage aan de leefbaarheid van onze planeet. Het Toekomstlabspel en het Kernwaardenspel zijn bedoeld voor jongeren in het VO, MBO en HBO en WO.
Artikelen & Blogs
Nieuwe generatie vraagt om nieuw onderwijs
De studenten van tegenwoordig denken oplossingsgericht en verwerken informatie megasnel en hebben behoefte aan maatwerk. Door meer flexibele blended onderwijs leerprogramma’s aan te bieden, motiveer je studenten om hun skillspakket te vergroten. Hoe ontwikkel je geschikt praktijkonderwijs voor deze generatie Z?
Artikelen & Blogs
Verduurzamen maatschappelijk vastgoed: 8 lessen
“Er zijn ruim 1.001 mogelijkheden om een gebouw te verduurzamen. En toch zien we een gemene deler in de route naar een CO2 neutrale portefeuille”. De tijd dringt om de EU-doelstelling van 55% CO2-reductie te halen. Wat zijn de uitgangspunten voor een schoolgebouw? Hoeveel ruimte heeft leren en bewegen nodig?…
Artikelen & Blogs
ChatGPT & AI in het onderwijs
Tal van toepassingen van AI en ChatGTP kunnen het onderwijs verder helpen. De gevaren zijn ook evident. Een groep vooraanstaande wetenschappers en persoonlijkheden heeft inmiddels gewaarschuwd voor de mogelijk fundamenteel ontwrichtende werking van AI systemen als ChatGTP. Wat kun jij ermee in je lesontwerp?


ChatGPT & AI in het onderwijs
Artikelen
Podcasts
Schooltrauma en niet altijd passend onderwijs
Op onze school is elk kind welkom. Logisch. Soms blijkt er tóch een mismatch tussen school(systeem) en kind. Dat is vaak niemands schuld. Vingerwijzen heeft geen zin. Samen (ouders, leraar, kind en eventueel zorgverlener) zoeken naar een oplossing wel. Want alle kinderen hebben leerrecht. Dit verhaal begint echter met (H)erkennen dat trauma en zeker schooltrauma bestaat.
Artikelen & Blogs
Kosteloze inzameling van verpakkingsafval en glas voor scholen
Ruim 1000 scholen hebben hun afval goed geregeld. Zij scheiden namelijk hun plastic verpakkingen, drankenkartons (PD) en glazen verpakkingen. Het Afvalfonds zorgt er vervolgens voor dat het kosteloos wordt opgehaald en gerecycled. Wilt u dat ook bij u op school? Meld u dan aan bij het loket van Afval Goed Geregeld.…
Artikelen & Blogs
Smartwatches op de basisschool; toestaan of niet?
Terwijl de middelbare scholen zich het hoofd breken over het wel of niet toestaan van de smartphone op school, hebben de basisscholen met een ander vraagstuk te maken. Daar zijn namelijk op de meeste scholen de telefoons sinds jaar en dag verboden in de klas. Zij zien echter een toenemende…
Artikelen & Blogs
Hoe muziek de ontwikkeling helpt
Waarom is muziek belangrijk op school? En hoe helpt muziek leerlingen om zich te ontwikkelen? Méér Muziek in de klas vroeg wetenschapsjournalist Mark Mieras om het onderzoek op een rijtje te zetten. Muziek als vak én als instrument om beter te leren en samen te genieten.


Hoe muziek de ontwikkeling helpt
Artikelen