Leeromgeving in de breedste zin van het woord. Van fysieke gebouwen tot online leeromgeving en over duurzaamheid in de breedste zin.
Onderwijs Innovatie Festival 2023
Evenement
24 mei 2023
225
Leeromgeving
Dialoogtafel – Talentontwikkeling en excellentie op het mbo
Deze dialoogtafel is onderdeel van het programma voor het Onderwijs Innovatie Festival op woensdag 24 mei 2023.
Dialoogtafel – Geef les met LEF!
Deze dialoogtafel is onderdeel van het programma voor het Onderwijs Innovatie Festival op woensdag 24 mei 2023.



Dialoogtafel – Geef les met LEF!
Artikelen
De impact van sexting en grooming op school
Hoe voorkom je ongewenste sexting? En hoe ga je ermee om als het mis gaat? De wegwijzers ‘Seksualiteit online’ zetten op een rij welke materialen en programma’s voor preventie en aanpak hierin kunnen ondersteunen op het po en vo.
Post-mbo broedplaats vangt leemte op
“Er zit meer potentie in mbo opgeleide vakmensen dan er op dit moment in het leerstelsel wordt uitgehaald.” aldus Marieke Gervers die broedplaats sQuare opzette voor de doelgroep die nog niet uitgeleerd is, maar de overstap naar het hbo niet ambieert (75%). Een Leven Lang Leren insteek voor vakmensen.


Post-mbo broedplaats vangt leemte op
Artikelen
Tool ‘Inzicht in ict-voorwaarden’ helpt schoolbesturen
Het is belangrijk dat leerlingen, leerkrachten, schoolleiders en bestuurders kunnen leren en werken in een veilige omgeving. En dat vraagt ook om een ict-omgeving die veilig, betrouwbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit is.
Workshop – VR Belevingen voor het onderwijs
Deze workshop is onderdeel van het programma voor het Onderwijs Innovatie Festival op woensdag 24 mei 2023.
Workshop – De Ideale Leeromgeving
Deze workshop is onderdeel van het programma voor het Onderwijs Innovatie Festival op woensdag 24 mei 2023.



Workshop – De Ideale Leeromgeving
Artikelen
Nieuwe UBD-aangifte en salarissoftware
De renseigneringsverplichting: als je in je organisatie te maken hebt met betalingen aan derden voor werkzaamheden of diensten en diegene is niet bij jou in loondienst en ook geen ondernemer, dan moet je voor 1 februari 2023 verplicht informatie hierover aanleveren bij de Belastingdienst.
Flinke kostenstijging verantwoord bouwen
Als we niet de huidige bekostiging, maar het beleid voor 2050 als uitgangspunt nemen bij de aanpak van basisscholen in Nederland, zijn de kosten flink hoger dan waarmee nu vaak wordt gerekend, blijkt uit onderzoek. Marc van Leent (Bouwstenen) legt uit…


Flinke kostenstijging verantwoord bouwen
Persberichten
Wiersma verdubbelt geld voor (hoog)begaafden onderwijs
‘Het doel is om de beschikbare middelen structureel beschikbaar te stellen, zodat de groep (hoog)begaafde leerlingen duurzaam van passend onderwijs worden voorzien’, aldus de minister. De vele schrijnende verhalen van de thuiszitters waren hem een gruwel. Is meer geld de oplossing?
Klimaatchallenge #5: Warmetruiendag 10/2/23
Wist je dat 40% van onze energie opgaat aan de verwarming van gebouwen, scholen en woningen? Warmetruiendag is een nationale actiedag. Zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Zie ook de kant en klare lespakketten voor onder en bovenbouw.
Hoe ga je desinformatie aan in het onderwijs?
Hoe krijgen we Grip op desinformatie’? Wat doe je als leerkracht in het onderwijs, voor de groep? Waar begin je en hoe ga je het gesprek aan? Het SIDN fonds steunt initiatieven voor lessen en projecten, wat resulteert in tal van oplossingsrichtingen. Een inkijkje in de opties.
Open Badges valideren jongeren in hun leven lang leerproces
Cities of Learning integreert en verbetert verschillende vormen van leren. Het helpt jongeren die een steuntje nodig hebben zich toe te rusten voor de uitdagingen van een steeds veranderende samenleving en het ondersteunt niet geformaliseerde leerroutes voor een leven lang leren. Hebben micro-credentials en Open Badges de toekomst?
Ruzies in de appgroep van de klas
Spammen is hinderlijk gedrag, zeker in een groepsapp van de klas. Het is lastig te stoppen en de emoties kunnen hoog oplopen. Specialist mediawijsheid Klaartje Schüngel geeft in deze blog tips om met de leerlingen het gesprek aan te gaan.


Ruzies in de appgroep van de klas
Artikelen
Digitaal geletterde leerkracht beter voor de groep
Digitale geletterdheid moet net zo normaal worden op scholen als rekenen, lezen en schrijven. Maar veel leerkrachten zijn hier nog helemaal niet klaar voor. Lector Jeugd en media Peter Nikken legt bloot waar leerkrachten tegenaan lopen en hoe het beter kan.
Post-mbo broedplaats als springplank voor jong talent
Gerelateerd:De software van AFAS brengt rust en duidelijkheid in de… De Wet IKK bracht veel regeldruk met zich mee in de kinderopvang. BLOS kinderopvang koos voor het opzetten van een…Werkagenda mbo zet in op kansengelijkheid Om nu én in de toekomst te voldoen aan de enorme vraag naar in het…
Meesterwerk Podcast #84 van Jan Jaap Hubeek in gesprek met Sonja Hoogendoorn en Marieke Gervers. Marieke ontwikkelde post-mbo broedplaats sQuare en Learning Hub, vanuit het Practoraat Creatief Vakmanschap. Een podium en erkende leerplek voor die mbo-gediplomeerden, die anders vaak tussen hbo en arbeidsmarkt verloren raken.
Gasverbruik verminderen loont, ook in het onderwijs
Dat er kinderen met korte mouwen in de klas zitten, terwijl het buiten bijna vriest, is eigenlijk bizar. Om per direct op school al flink te reduceren, zonder hoge kosten te maken, kun je in je klas, of in de hele school natuurlijk de thermostaat lager zetten. Lees verdere tips…
Emagine – Virtual Reality voor het onderwijs



Gerelateerd:Leren met behulp van Virtual Reality: leerrendement… Gamification wordt meer en meer onderdeel van het pedagogisch didactisch arsenaal van docenten. Achterliggend idee is, dat studenten de aangeboden…360° Virtual Reality als ideaal leermiddel Virtual Reality-technologie is een zeer geschikte tool om in te zetten in leerprocessen voor het herinneren en begrijpen…
Met Emagine breng je virtual reality naar je klas. Breng meer diepgang in je lessen en laat leerlingen ervaren hoe het in de praktijk werkt.
Telefoonverbod op scholen?
Hoeveel effectieve onderwijstijd gaat er op dagelijkse basis verloren aan het gebruik van mobiele telefoons? Doe je leerlingen een groot plezier, en ook jezelf, en verbied die mobiele telefoon op school.


Telefoonverbod op scholen?
Artikelen
Spellingoefenen.nl



Op een leuke en leerzame manier spelling oefenen met de spellen van Spellingoefenen.nl. Voor kinderen die moeite hebben met spelling van groep 4 tot en met 8.
Trendrapport: adaptief leermateriaal in het hoger onderwijs



Gerelateerd:Verkiezingsprogramma's en onderwijsplannen De meeste politieke partijen beloven substantieel meer geld voor onderwijs. Hoe willen zij dit gaan verdelen? Wat zijn de verschillen?…Realiseren we met blended learning echt meerwaarde? Wat doet de inzet van bepaalde middelen en modaliteiten met onze didactiek? Wat gaat dit betekenen voor het leerproces van…Hoogbegaafde leerling…
Met adaptief leermateriaal creëer je onderwijs dat automatisch is afgestemd op de behoeften en competenties van individuele studenten. Wat de kansen en uitdagingen zijn lees je in dit Trendrapport van SURF.