Tags: , , , ,

Hybride leeromgeving in het middelbaar beroepsonderwijs

Het middelbaar beroepsonderwijs sluit niet altijd optimaal aan bij de beroepspraktijk. Een hybride leeromgeving kan uitkomst bieden. Dit onderzoek neemt de hybride leeromgeving van het Dulon College onder de loep. Hoe kan het onderwijsontwerp beter worden uitgemunt?

Aansluiting onderwijs op beroepspraktijk

Van ‘extern practicum’ naar hybride leeromgeving voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs

Master scriptie door Eck, E. van (Student); Seuneke, P. voor de Aeres Hogeschool Wageningen, Afdeling Leren en Innoveren uitgevoerd op het Dulon college.

In het huidige middelbaar beroepsonderwijs is een veel gehoorde klacht dat het onderwijs op school geen of nauwelijks aansluiting vindt bij de beroepspraktijk. In een hybride leeromgeving komen het beste van deze twee leeromgevingen bij elkaar, namelijk school en praktijk.

Het opleidingsteam Pedagogisch werk van het Dulon college heeft een leeromgeving ontworpen in de beroepspraktijk van een basisschool voor eerstejaars studenten, waar school en praktijk samen opleiden. In dit onderzoek wordt duidelijk wat de kenmerken van een hybride leeromgeving zijn en welke van deze kenmerken reeds aanwezig zijn in de ontworpen leeromgeving.

Hybride leeromgeving

De basis hiervoor vormt het model voor het ontwerpen van een hybride leeromgeving. Door het vullen van het model aan de hand van observaties en interviews met alle betrokkenen, namelijk de docent, de werkveldbegeleider en tien studenten is zichtbaar geworden welke kenmerken aanwezig zijn in de onderzochte leeromgeving, welke herkend worden door de betrokkenen en welke om optimalisatie vragen.

Samenvattend is de conclusie dat hybriditeit van de leeromgeving Extern practicum zich bevindt tussen kennisoverdracht aan studenten en de toepassing ervan in het echte werkproces. Tevens is er sprake van hybriditeit tussen ontvangen feedback van zowel de docent als de werkveldbegeleider, die direct toepasbaar is voor de student
in het werkproces. Wanneer de studenten tevens de mogelijkheid wordt geboden om taken die uitgevoerd gaan worden eerst te oefenen en er uitbreiding van toepasbare kennisoverdracht plaatsvindt, zal de hybriditeit in de leeromgeving verder toenemen.

Uit de resultaten blijkt dat realistische activiteiten veelvuldig plaatsvinden, echter geconstrueerde activiteiten vinden nauwelijks plaats. Wat de oorzaak hiervan is en of ieder kenmerk zich laat ontwerpen is een vraag die open ligt voor verder onderzoek.

 

Een onderzoek naar de inzet en de kenmerken van een hybride leeromgeving op het Dulon College. Hoe functioneert het huidige onderwijsontwerp. Waar is nog winst te halen om het middelbaar beroepsonderwijs beter op praktijk aan te sluiten?

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Tags: , , , ,

Ook Interessante Documenten

Rapport: De meerwaarde van Samen Opleiden & Professionaliseren

Gerelateerd:Betere begeleiding startend docent cruciaal Sektorakkoord VO stelt dat schoolbesturen zorg moeten dragen voor een effectief inwerk- en begeleidingsprogramma van de beginnend docent om vroegtijdige…Terug naar de kerntaak van de…
Uit het onderzoek blijkt dat afgestudeerden binnen het primair onderwijs, significant vaker tevreden zijn over hun opleiding wanneer zij deze binnen een opleidingsschool afgerond hebben. Zij-instroomtraject verdiend nog meer aandacht. Sectorraden tevreden met de uitkomsten.
Lees verder

Onderwijsraad: ‘Later selecteren, beter differentiëren’

Gerelateerd:PO en VO-raad adviseren latere selectie De PO-Raad en VO-raad adviseren om toe te werken naar een nieuw onderwijssysteem met daarin een funderende en kwalificerende fase.…Brede brugklas advies van Onderwijsraad…
Alleen later selecteren is niet voldoende stelt de raad. Zij adviseert ook om, veel meer dan nu, in het basis- en voortgezet onderwijs flexibel onderwijs op maat te geven, dat recht doet aan verschillen tussen leerlingen. Download het rapport.
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Senior Beleidsadviseur Onderwijsontwikkeling en Kwaliteit | VO Haaglanden

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Avond van de Leraar door het Lerarencollectief
logo Het Lerarencollectief

Avond van de Leraar #4: Effectief Leesonderwijs

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen