Gelijke Kansen
Podcasts
Onderwijs ambities en uitdagingen voor een stad als Amsterdam
Marjolein Moorman lanceerde onlangs het convenant Onderwijs Ambities Amsterdam, wat meteen aanleiding was voor een gesprek niet alleen over de uitdagingen van het onderwijs, maar juist ook over de kansen en ambities. Bij de Les is een productie van Annemarie Proost en Eduard van Dam van het Cartesius Lyceum in Amsterdam.
Artikelen & Blogs
De Staat van het Onderwijs: inzet op sturing
Dit jaar gaat de inspectie nader in op de thema’s basisvaardigheden, kansengelijkheid en goed toegeruste leraren. Op de grote thema’s is weinig verbetering geconstateerd. Verder lijkt men aan te sturen op meer regie en controle vanuit de overheid om het tij te keren.
Artikelen & Blogs
Hogerop
Ongelijkheid. In het onderwijs zien we het elke dag toenemen. Op alle vlakken. Er zijn kansen om dit recht te trekken, maar dan moet er wel wat veranderen. In ons onderwijssysteem én daarbuiten. Voor verandering hebben we elkaar nodig. Daarom ben ik naast het docentschap gaan schrijven en geef ik…


Hogerop
Artikelen
Podcasts
Alida Oppers over de Staat van het Onderwijs
Inspecteur-generaal van het Onderwijs Alida Oppers spreekt met Rob Neutelings (Curio) over de Staat van het Onderwijs. “De focus zal liggen op gelijke kansen en het aanleren van de basisvaardigheden om het aantal van 2,5 miljoen laaggeletterden niet verder te laten oplopen. Ook spreken ze over het welzijn van leerlingen en studenten, het lerarentekort én de nodige professionaliseringsslag.
Artikelen & Blogs
PO en VO-raad adviseren latere selectie
De PO-Raad en VO-raad adviseren om toe te werken naar een nieuw onderwijssysteem met daarin een funderende en kwalificerende fase. Wat de raden betreft is toetsing een middel om te differentiëren en niet om op 11/12-jarige leeftijd te selecteren. Ze adviseren ook flexibeler onderwijs in onderbouw van het vo.
Artikelen & Blogs
Petitie: uitslag staatsexamen moet samenvallen met CE
Op 14 juni 2023 krijgen alle leerlingen in het vo de uitslag van hun schriftelijk examen. Behalve staatsexamenkandidaten. Hun resultaat wordt geheim gehouden tot na hun mondeling examen. Met deze petitie verzoek je de Minister van Onderwijs zijn toezegging van een toekomstbestendig examen waar te maken en de uitslag data…
Artikelen & Blogs
Subsidie Tel Mee met Taal
Scholen, kinderdagverblijven, bibliotheken: allerlei organisaties kunnen in 2023 weer subsidie aanvragen voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid onder ouders. Een taalrijke omgeving thuis biedt kinderen ook meer kansen om taalvaardiger te worden.


Subsidie Tel Mee met Taal
Artikelen
Artikelen & Blogs
Hoge verwachtingen voor elke leerling: je sterkste wapen tegen ongelijkheid
Ons onderwijs slaagt er niet in om ongelijkheid uit te wissen. Sterker nog: school versterkt verschillen zelfs. Expert Lia Voerman. “Leraren tonen begrip voor de thuissituatie en eigenheid van hun leerlingen. Maar ondergraaf je mooie zorgreflex nooit met lage verwachtingen. Want wat je verwacht, heeft een grote impact op de…
Podcasts
Onderwijskansen Podcast: Onderwijs vanuit hoge verwachtingen
Verwachtingen sturen het bewuste handelen van leerkrachten, maar spelen ook een rol in een aantal processen waar de leerkracht zich minder bewust van is. Dit handelen kan onbedoeld bijdragen aan kansenongelijkheid. Onderwijskennis Podcast 'Onderwijskansen in het primaire onderwijs' over hoe belangrijk het is om hoge verwachtingen van leerlingen te hebben om onderwijsachterstanden te bestrijden.
Artikelen & Blogs
Open Badges valideren jongeren in hun leven lang leerproces
Cities of Learning integreert en verbetert verschillende vormen van leren. Het helpt jongeren die een steuntje nodig hebben zich toe te rusten voor de uitdagingen van een steeds veranderende samenleving en het ondersteunt niet geformaliseerde leerroutes voor een leven lang leren. Hebben micro-credentials en Open Badges de toekomst?
Podcasts
Post-mbo broedplaats als springplank voor jong talent
Meesterwerk Podcast #84 van Jan Jaap Hubeek in gesprek met Sonja Hoogendoorn en Marieke Gervers. Marieke ontwikkelde post-mbo broedplaats sQuare en Learning Hub, vanuit het Practoraat Creatief Vakmanschap. Een podium en erkende leerplek voor die mbo-gediplomeerden, die anders vaak tussen hbo en arbeidsmarkt verloren raken.
Artikelen & Blogs
Gaaf worden
Op de Docentendag Maatschappijleer van NVLM en ProDemos mocht ik de openingscolumn houden bij het panelgesprek over kansengelijkheid. Hieronder lees je het verhaal.


Gaaf worden
Artikelen
Artikelen & Blogs
Werkagenda mbo zet in op kansengelijkheid
Om nu én in de toekomst te voldoen aan de enorme vraag naar in het mbo opgeleide vakmensen trekt het kabinet 4,4 miljard uit voor de werkagenda mbo 2022-2027. Speerpunten zijn kansengelijkheid voor mbo-studenten, aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt, inclusief stages en het verbeteren van onderwijskwaliteit, onderzoek en innovatie.
Artikelen & Blogs
Cities of Learning: 20 aanbevelingen naar een betere toekomst
In de afgelopen twee jaar hebben jongeren, lokale belanghebbenden en Cities of Learning-partners meer dan 600 jongeren betrokken bij consultaties over leer-, burgerschaps- en loopbaantrajecten. Dit Europese initiatief komt nu met een 20-tal aanbevelingen die van vitaal belang zijn en in de komende 10 jaar moeten worden aangepakt en geïmplementeerd.
Artikelen & Blogs
De toekomst van een generatie ligt in jouw handen
“Een pleidooi voor steengoed onderwijs, onderwijs waarin elke docent er in diepste wezen van overtuigd is dat hij elke leerling mee kan krijgen en dat elke leerling in staat is om te slagen. Laten we beginnen met de factoren te beïnvloeden waar we invloed op hebben: de kwaliteit van onze…
Podcasts
Ieder Talent Telt: Tweedeling en de kansengelijkheid
In de vijfde en laatste aflevering van ‘Ieder Talent Telt’ kijkt Allard Amelink kritisch naar onze samenleving. In welke context vindt de vraag van kansengelijkheid in het onderwijs plaats? Welke krachten werken er in op het thema? En wat heeft geografie, mobiliteit van leraren, vroege selectie en ouderbetrokkenheid ermee te maken? Natuurlijk komt de allesbepalende knip tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs ook aan bod.
Podcasts
Ieder Talent Telt: Positieve prikkels maken verschil
Kansengelijkheid is enorm afhankelijk van de sociaaleconomische status. Niet iedereen heeft de juiste middelen om de kinderen te voorzien van 'positieve prikkels'. Welke buitenschoolse activiteiten dragen in de eerste levensjaren van een kind bij aan kansengelijkheid?
Documenten
De 151 van de GKA: genoeg goede voorbeelden
De GKA 151 is een bundel van 151 gelijke kansen interventies. Het digitale boekwerk is bedoeld ter inspiratie en herkenning voor iedereen die zich inzet voor gelijke kansen in zijn of haar eigen regio.
Podcasts
Ieder Talent Telt: een solide basis, of niet
Voor heel veel kinderen geldt dat die basis niet op orde is. Ze komen op school met honger, slapen niet goed, vinden thuis geen rustige of veilige plek, lijden onder de stress die hun ouders hebben. En kom dan maar eens aan leren toe.
Artikelen & Blogs
Armoede op school; signaleren en ondersteuning
Het vroegtijdig signaleren van armoede in een gezin kan helpen voorkomen dat kinderen langdurig worden blootgesteld aan stress. Hoe kun je als school armoede onder leerlingen signaleren? En hoe kun je leerlingen en ouders in armoede ondersteunen? Een handreiking voor basis- en voortgezet onderwijs.
Artikelen & Blogs
De Schooldichter komt de taal vieren op school
De Schooldichter heeft een lesprogramma dat kinderen in staat stelt hun talenten te ontdekken en verfijnen. Een gemeenschappelijke dichtbundel met eigen illustraties is het eindresultaat. Een hele happening dus, rondom taal.