Pedagogiek
Artikelen & Blogs
12 interessante podcasts over onderwijs voor jou
Er zijn verschillende goede podcasts en podcastseries over onderwijs in Nederland. Elke week lichten wij er eentje uit in onze nieuwsbrief. In dit artikel brengen wij 12 interessante podcastseries onder de aandacht.
Artikelen & Blogs
Seksueel grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs
Inzicht in de omstandigheden en oorzaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag door met taken belaste personen in het onderwijs. Eindrapportage door ResearchNed Nijmegen, in opdracht van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Artikelen & Blogs
Implementatie wettelijke verplichting twee uur bewegingsonderwijs primair onderwijs lastig
Scholen in het primair onderwijs verplicht zijn om vanaf 1 augustus 2023 tenminste twee lesuren bewegingsonderwijs te geven. En dat blijkt nog niet eenvoudig!
Podcasts
Wat vraagt de nieuwe burgerschapswet van scholen?
De inspectie maakt een reeks van 3 podcasts over basisvaardigheden. In deze eerste aflevering gaan Anne Bert Dijkstra en Laurens de Croes van de inspectie in gesprek met basisschooldocent Rozerin Top en Rob Aarts, directeur in het voortgezet onderwijs over burgerschap.
Artikelen & Blogs
Hoe een strakke lesopstart de toon zet voor je klassenmanagement
Met een strakke, ingestudeerde lesopstart – schoolbreed nageleefd – voorkomt het Alfrink College vele verspilde uren lestijd, opgeteld over een jaar. In dat veilige leerklimaat is vervolgens ruimte voor kennisoverdracht én voor persoonlijke aandacht. Voor die stille leerling bijvoorbeeld.
Apps & Tools
Hop Up – Modulaire speelomgeving



Hop Up is een modulaire speelomgeving waar (jonge) kinderen kunnen spelen, ontdekken, onderzoeken en creëren.
Podcasts
Klassenmanagement is een vaardigheid
Klassenmanagement is meer dan actieve werkvormen en wisselende klasopstellingen. Wat is dat stukje magie dat zorgt voor een klik met je klas? Elke Struyf ('Regisseer je klas') is verbonden aan de Universieit Antwerpen, waar ze lesgeeft in de educatie master opleiding. 'Klasmanagement is te leren.'
Artikelen & Blogs
Pubers met hechtingsproblemen in je klas
Het gedrag dat kinderen vertonen als gevolg van onveilige hechting kan sterk verschillen. Het herkennen van de verschillende vormen kan de leerkracht helpen om een relatie aan te gaan en daarmee de situatie wel veiliger te maken. De traumasensitieve school is soms dichterbij dan je denkt als je er aan…
Podcasts
Schooltrauma en niet altijd passend onderwijs
Op onze school is elk kind welkom. Logisch. Soms blijkt er tóch een mismatch tussen school(systeem) en kind. Dat is vaak niemands schuld. Vingerwijzen heeft geen zin. Samen (ouders, leraar, kind en eventueel zorgverlener) zoeken naar een oplossing wel. Want alle kinderen hebben leerrecht. Dit verhaal begint echter met (H)erkennen dat trauma en zeker schooltrauma bestaat.
Artikelen & Blogs
Monitor Leskwaliteit; op naar steengoed lesgeven
Inspectie ontwikkelde een lesobservatie-instrument op basis van 5 kenmerken waarvan bewezen is dat deze bijdragen aan een effectieve les. Representatieve steekproef stelt dat basis redelijk is. Vooral met zelfregulerend leren en directe instructie is wel nog veel verbetering te realiseren.
Artikelen & Blogs
Eigenaarschap van leerlingen: waarom, hoe en in hoeverre?
Hoe zinvol is het om leerlingen eigenaar ‘te maken’ van hun leerproces? Of liever in zetten op de psychologische basisbehoeften autonomie, competentie en relatie? Dan kan eigenaarschap groeien. Hoe bereik je dat dan? Blog over het spanningsveld tussen eigen boontjes doppen en autonomie en een veilige bedding.
Kalender
Meertaligheid in de klas (17 april 2023)
55 (excl.)
Hoe kun je als leerkracht PO omgaan met meertaligheid in de klas? Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek en hoe pak je het aan in de praktijk?
Artikelen & Blogs
Beperkt discipline de vrijheid of geeft het autonomie?
Op onze school kijken we naar een positieve vorm van vrijheid waar bepaalde beperkingen en richtlijnen onze leerlingen eigenlijk bevrijden om de beste versie van zichzelf te worden. Binnen de kaders van hoge verwachtingen is er de vrijheid om zelfregulatie aan te leren en goede les te krijgen.
Podcasts
(Strakke) regie in de klas – gruwel of walhalla?
Gedrag is curriculum. Je moet kinderen leren hoe ze zich moeten gedragen. Gert Verbrugghen vertelt over het schoolbrede beleid op het Alfrinkcollege in Deurne. Oefen gewenst gedrag in en handhaaf consequent. Klassenmanagement is dan ook voor de beginnende docent hanteerbaar en de aandacht kan gaan naar waar het eigenlijk om gaat: het individu en goed lesgeven.
Artikelen & Blogs
Een kijk op ADHD via de executieve functies en motivatie
Na de uitleg over de interactie tussen executief functioneren en motivatie begrijp je beter waar het gedrag van een leerling vandaan komt en hoe je daarmee om kunt gaan. Uitgebreide studie uit 2016; met een overzicht van 20 tips om het kind te helpen zo goed mogelijk te functioneren.
Kalender
10 daagse opleiding ACT in het onderwijs 2023-2024



2477,-
Acceptatie- en commitmenttraining (ACT) is gericht op het verhogen van de psychologische flexibiliteit van mensen. Daarbij gaat het om het accepteren van datgene waarover je geen controle hebt (acceptatie) en concreet stappen zetten in de richting van dat wat je belangrijk vindt en je hart volgen (commitment). Logisch natuurlijk, maar…






10 daagse opleiding ACT in het onderwijs 2023-2024
Opleiding
conferentiecentrum Samaya , vlakbij Utrecht.
22 september 2023
2477,-
none
Kalender
Avond van de Leraar #4: Effectief Leesonderwijs



0
Tijdens de Avond van de leraar over Effectief Leesonderwijs doe je inspiratie op en ontvang je handvatten om het leesonderwijs op jouw school (verder) vorm te geven.
Artikelen & Blogs
Kinderen met hechtingsproblemen in de klas
Leraren ervaren dat ze moeilijk contact maken met kinderen die hechtingsproblemen hebben: deze leerlingen komen lastig tot leren en hun gedrag is vaak moeilijk te corrigeren. Hoe vind je goed evenwicht tussen gedrag corrigeren en verbinding maken?
Artikelen & Blogs
Effectief klassenmanagement – een evenwichtsoefening met blinde vlek?
“Je kunt niet met iedere leerling even goed klikken, maar bij leerlingen met een voorgeschiedenis van storend gedrag bleken leraren minder naar de specifieke situatie te kijken. Hun beoordeling van de situatie lijkt dan gekleurd te worden door het algemene beeld dat ze hebben van de leerling” Lesgeven is inspannend.…
Podcasts
Verbindend gezag: Onderwijs leiden met hart en ziel
Als leerkracht heb je je handen vol aan dwars gedrag en agressie in de klas. Hoe kun je vorm geven aan de gezagsrol zonder terug te keren naar de klassieke top-down-autoriteit? Verbindend gezag, gebaseerd op principes van geweldloos verzet, biedt je een heldere visie en concrete handvatten om dit te bereiken
Artikelen & Blogs
Digitaal geletterde leerkracht beter voor de groep
Digitale geletterdheid moet net zo normaal worden op scholen als rekenen, lezen en schrijven. Maar veel leerkrachten zijn hier nog helemaal niet klaar voor. Lector Jeugd en media Peter Nikken legt bloot waar leerkrachten tegenaan lopen en hoe het beter kan.