Podcasts
Podcasts
AI en digitalisering als aanvulling op het menselijk handelen
De mobiele telefoon uit de klas? Niet als het aan Larissa Zegveld ligt. De directeur-bestuurder van Kennisnet vindt het juist aan het onderwijs om leerlingen en studenten digitale vaardigheden bij te brengen. Zo ziet ze dat ook bij AI en ChatGPT. Het onderwijs is bij uitstek de sector die je kan leren hoe je ermee omgaat. Digitale lesmaterialen laten zich goed delen.
Podcasts
Herwaardeer het vakmanschap en handelingskennis voor de klas
Hoe kan het vakmanschap en de handelingskennis van leraren weer gewaardeerd worden in de samenleving en in de onderwijswetenschap. Dit laat zien hoe de schoonheid en de waarde van het beroep van leraren naar voren kan komen op het moment dat theorie en praktijk samenkomen. Als daar ruimte voor is. Het zou het onderwijs zo vooruit helpen. Een cultuuromslag, te leren van elkaar.
Podcasts
Professionele schoolcultuur, begrenzen en welbevinden
Hoe de winnaarsdriehoek een gezonde schoolcultuur bespoedigt. Jan Jaap Hubeek spreekt met Henk Galenkamp over zijn ‘Handboek professionele schoolcultuur’ dat Henk schreef met Jeannette Schut. Een centraal thema in zijn werk is ‘grenzen en het hanteren van constructieve boosheid’.
Podcasts
Wat maakt een goede lesmethode? Tjipcast met Erik Meester
De meeste lesmethodes in Nederland zijn heel slecht stelt Erik Meester. Weinig aandacht voor algemene kennisopbouw, taalrijkheid, instructie en de verschillende dimensies van leren. Erik werkte aan een nieuwe lesmethode voor het po. Deze methode, het onderliggende curriculumontwerp en de didactische uitgangspunten staan centraal in deze podcast.
Podcasts
Pak de regie over je eigen loopbaan
Aan het woord is hoogleraar loopbaanontwikkeling Marinka Kuipers. Wat is LOB?
Welke 5 competenties staan centraal? En zijn LOB-vaardigheden belangrijker dan de beroepsvaardigheden? Marinka spreekt over de noodzaak van blijvende ontwikkeling, van zowel de student als van de docent. "Twintig jaar dezelfde les afdraaien dat kan niet meer."
Podcasts
Onderwijs ambities en uitdagingen voor een stad als Amsterdam
Marjolein Moorman lanceerde onlangs het convenant Onderwijs Ambities Amsterdam, wat meteen aanleiding was voor een gesprek niet alleen over de uitdagingen van het onderwijs, maar juist ook over de kansen en ambities. Bij de Les is een productie van Annemarie Proost en Eduard van Dam van het Cartesius Lyceum in Amsterdam.
Podcasts
Hoe zet je formatief handelen in bij lichamelijke opvoeding?
LLEARN podcast over formatief handelen bij lichamelijke opvoeding. In gesprek met Christa Krijgsman. Zij promoveerde op de samenhang tussen het geven van cijfers, het stellen van doelen en geven van feedback en de motivatie van de leerling LO. In de podcast komen vele praktische voorbeelden uit de gymles aanbod.
Podcasts
Klassenmanagement is een vaardigheid
Klassenmanagement is meer dan actieve werkvormen en wisselende klasopstellingen. Wat is dat stukje magie dat zorgt voor een klik met je klas? Elke Struyf ('Regisseer je klas') is verbonden aan de Universieit Antwerpen, waar ze lesgeeft in de educatie master opleiding. 'Klasmanagement is te leren.'
Podcasts
Alida Oppers over de Staat van het Onderwijs
Inspecteur-generaal van het Onderwijs Alida Oppers spreekt met Rob Neutelings (Curio) over de Staat van het Onderwijs. “De focus zal liggen op gelijke kansen en het aanleren van de basisvaardigheden om het aantal van 2,5 miljoen laaggeletterden niet verder te laten oplopen. Ook spreken ze over het welzijn van leerlingen en studenten, het lerarentekort én de nodige professionaliseringsslag.
Podcasts
Schooltrauma en niet altijd passend onderwijs
Op onze school is elk kind welkom. Logisch. Soms blijkt er tóch een mismatch tussen school(systeem) en kind. Dat is vaak niemands schuld. Vingerwijzen heeft geen zin. Samen (ouders, leraar, kind en eventueel zorgverlener) zoeken naar een oplossing wel. Want alle kinderen hebben leerrecht. Dit verhaal begint echter met (H)erkennen dat trauma en zeker schooltrauma bestaat.
Podcasts
Wat maakt een leraar effectief en de kracht van diversiteit in lerarenteams
Eind 2022 promoveerde Hannah op een proefschrift aan de Universiteit Twente naar de validiteit en impact van leerling percepties van leskwaliteit. Ze geeft een dag per week les in het po en samen met Mirjam Keyser schreef ze het winnende boek ‘Erken de ongelijkheid‘, over de kracht van diversiteit in onderwijsteams. Tweegesprek over de vraag hoe je een goede leerkracht wordt.
Podcasts
Formatief handelen vormgeven in het primair onderwijs
Hoe geef je formatief handelen vorm in het primair onderwijs? Daisy Mertens spreekt over haar voorbereidende proces en de ontwerpstappen die ze heeft doorlopen. Hoe heeft ze het uitgevoerd? Wat stak ze daar zelf van op? Welke tips geeft ze collega's mee? Een podcast van LLEARN.
Podcasts
(Strakke) regie in de klas – gruwel of walhalla?
Gedrag is curriculum. Je moet kinderen leren hoe ze zich moeten gedragen. Gert Verbrugghen vertelt over het schoolbrede beleid op het Alfrinkcollege in Deurne. Oefen gewenst gedrag in en handhaaf consequent. Klassenmanagement is dan ook voor de beginnende docent hanteerbaar en de aandacht kan gaan naar waar het eigenlijk om gaat: het individu en goed lesgeven.
Podcasts
Badges, micro credentials en leven lang leren
Micro credentials zijn een soort ‘open badges’ of digitale insignes die laten zien dat iemand bepaalde kennis of vaardigheden beheerst. Wat kan je hiermee en voor wie is dit een uitkomst? In deze podcast gaat Tjip de Jong dieper in op deze invulling van flexibilisering van het hoger onderwijs.
Podcasts
Schooldruk en welzijn onder jongeren
Kernvraag is hoe leerlingen aankijken tegen onderwijstijd, hoe effectief zij de onderwijstijd op dit moment ervaren, vinden zij het wenselijk om minder lestijd te hebben. Hun beelden worden aangevuld met resultaten uit het langlopende internationale onderzoek Health Behaviour in School-aged Children.