Leren

Artikelen & Blogs

Inspiratie nodig? Beperk jezelf met ‘creative limitations’

Ben jij het jaar begonnen vol motivatie om nieuwe projecten op te pakken? Wil je meer creativiteit toevoegen aan jouw lessen of iets creatiefs doen, zoals schilderen, een boek schrijven of een (online) cursus maken? Paradoxaal genoeg kan het helpen jezelf beperkingen op te leggen.
Podcasts

Bekkering: Leren begint bij nieuwsgierigheid

Wie serieus neemt hoe onze hersenen werken zou het onderwijs radicaal anders inrichten, zegt hoogleraar sociaal-cognitieve neuropsychologie Harold Bekkering in gesprek met Johannes Visser van de Correspondent. Nieuwsgierigheid van de leerling zou dan het uitgangspunt zijn, en niet het lesboek. "We zouden leren moeten zien als: wat is voor jou de moeite waard?"
Artikelen & Blogs

Kennistafel Effectief Leesonderwijs als brug tussen onderzoek en docent

Er is veel onderzoek gedaan naar leesonderwijs, maar die kennis heeft niet altijd zijn weg gevonden naar de praktijk. De Kennistafel Effectief Leesonderwijs wil wetenschappelijke kennis over effectief onderwijs in begrijpend lezen verzamelen en het voor leraren toepasbaar maken.
Als het kind eenmaal naar school gaat, komt het in Nederland terecht in een omgeving die helaas te vaak is ingericht om cognitief, eendimensionaal te leren. Dat er bij iedereen in meer of mindere mate sprake is van meervoudige intelligentie (Gardner, 2006) wordt ontkend of niet belangrijk genoeg bevonden.
Artikelen & Blogs

Zijn we spelen verleerd?

Als het kind eenmaal naar school gaat, komt het in Nederland terecht in een omgeving die helaas te vaak overwegend is ingericht om cognitief, eendimensionaal te leren. Het begrip meervoudige intelligentie (Gardner, 2006) wordt weinig importantie toegekend. Ons onderwijssysteem is gestoeld op cognitie en reproductie van feiten en methoden.
Artikelen & Blogs

De leerwinst van zelfregulatie in de basisschoolleeftijd

Uit een studie van de universiteiten van Zürich en Mainz is gebleken dat als kinderen op de basisschool met een korte training leren hoe zij hun aandacht en impulsen kunnen beheersen, dat dat al een positief langetermijneffect heeft op hun latere onderwijssucces.
Het krachtige van collegiale visitatie is dat je elkaar aan het werk ziet, in de lespraktijk. Want je kunt wel over onderwijs praten, maar het draait toch om de uitvoer ervan. Toch blijkt dat 75% van de docenten nooit bij elkaar kijkt. Een flitsbezoek kan je over de drempel halen.
Artikelen & Blogs

Flitsbezoek: dit jaar gaan we écht bij elkaar in de klas kijken…

Het krachtige van collegiale visitatie is dat je elkaar aan het werk ziet, in de lespraktijk. Want je kunt wel over onderwijs praten, maar het draait toch om de uitvoer ervan. Toch blijkt dat 75% van de docenten nooit bij elkaar kijkt. Een Flitsbezoek kan je over de drempel helpen.…
Artikelen & Blogs

I-coaching in het mbo: een wereld te winnen

In dit whitepaper worden de verschillende vormen van coaching naast elkaar gezet en de kenmerken van effectieve professionalisering uitgelicht. Het Practoraat Mediawijsheid bundelde verschillende onderzoeken en ervaringen ter ondersteuning bij de inrichting van een effectieve i-coaching en professionaliseringsslag.
Podcasts

Hoe houdt je startende docenten aan boord? Starter blikt terug

Te gast is Nicol Maulabaks. Zij is een startende docent Engels in het mbo en heeft ervaren dat het niet altijd makkelijk is als starter. Floor en Ellen bespreken met haar haar eigen ervaring.  Ze komen zo samen tot verschillende oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat docenten aangehaakt blijven in het onderwijs. Welke valkuilen kwam Nicol tegen? Welke handvatten hebben haar geholpen? Welke rol is hierin weggelegd voor de leidinggevende?
Artikelen & Blogs

MBO Module om Informatievaardigheden te stimuleren

Hoe stimuleer je informatievaardigheden bij eerstejaars mbo studenten? Waarom is dit belangrijk? Hoe geef je vorm aan het aanleren van informatievaardigheden binnen het vak burgerschap? Het Practoraat Mediawijs maakte met een module en een handleiding voor docenten.
Filters
Reset

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

Actief in de community