Onderwijs Innovatie Festival 2023
Evenement
24 mei 2023
225
Leren
Kennistafel Effectief Leesonderwijs als brug tussen onderzoek en docent
Er is veel onderzoek gedaan naar leesonderwijs, maar die kennis heeft niet altijd zijn weg gevonden naar de praktijk. De Kennistafel Effectief Leesonderwijs wil wetenschappelijke kennis over effectief onderwijs in begrijpend lezen verzamelen en het voor leraren toepasbaar maken.
Workshop – Het Flitsbezoek
Deze workshop is onderdeel van het programma voor het Onderwijs Innovatie Festival op woensdag 24 mei 2023.

Workshop – Het Flitsbezoek
Artikelen
Zijn we spelen verleerd?
Als het kind eenmaal naar school gaat, komt het in Nederland terecht in een omgeving die helaas te vaak overwegend is ingericht om cognitief, eendimensionaal te leren. Het begrip meervoudige intelligentie (Gardner, 2006) wordt weinig importantie toegekend. Ons onderwijssysteem is gestoeld op cognitie en reproductie van feiten en methoden.

Zijn we spelen verleerd?
Artikelen
De leerwinst van zelfregulatie in de basisschoolleeftijd
Uit een studie van de universiteiten van Zürich en Mainz is gebleken dat als kinderen op de basisschool met een korte training leren hoe zij hun aandacht en impulsen kunnen beheersen, dat dat al een positief langetermijneffect heeft op hun latere onderwijssucces.
X-Wall – bewegend leren



Gerelateerd:Terugblik Onderwijs Pitch Arena Woensdagmiddag 6 oktober was het zover, de allereerste Onderwijs Pitch Arena. Acht unieke bedrijven presenteerden hun innovatie voor het onderwijs.…Leren leren essentieel voor goed onderwijs: 10 tips Niet alle leerlingen hebben de vaardigheden om zelf de lesstof te bestuderen. Vooral als het op leren of de…
Bewegend leren met de interactieve X-Wall. Deze competitieve manier van bewegend leren zet gamification in om de maximale leerprestatie te bereiken.
Flitsbezoek: dit jaar gaan we écht bij elkaar in de klas kijken…
Het krachtige van collegiale visitatie is dat je elkaar aan het werk ziet, in de lespraktijk. Want je kunt wel over onderwijs praten, maar het draait toch om de uitvoer ervan. Toch blijkt dat 75% van de docenten nooit bij elkaar kijkt. Een Flitsbezoek kan je over de drempel helpen.…
I-coaching in het mbo: een wereld te winnen
In dit whitepaper worden de verschillende vormen van coaching naast elkaar gezet en de kenmerken van effectieve professionalisering uitgelicht. Het Practoraat Mediawijsheid bundelde verschillende onderzoeken en ervaringen ter ondersteuning bij de inrichting van een effectieve i-coaching en professionaliseringsslag.


I-coaching in het mbo: een wereld te winnen
Artikelen, Downloads
Hoe houdt je startende docenten aan boord? Starter blikt terug
Gerelateerd:Hoe voorkom je uitval van startende docenten? Ruim een vijfde van de startende docenten verlaat het onderwijs in het eerste jaar. Verschillende onderzoeken zetten de redenen voor…Waarom stopt 1/3e van de startende docenten binnen vijf… Is de werkdruk te hoog? Had men andere verwachtingen van het vak? Spreekt de doelgroep…
Te gast is Nicol Maulabaks. Zij is een startende docent Engels in het mbo en heeft ervaren dat het niet altijd makkelijk is als starter. Floor en Ellen bespreken met haar haar eigen ervaring. Ze komen zo samen tot verschillende oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat docenten aangehaakt blijven in het onderwijs. Welke valkuilen kwam Nicol tegen? Welke handvatten hebben haar geholpen? Welke rol is hierin weggelegd voor de leidinggevende?
MBO Module om Informatievaardigheden te stimuleren
Hoe stimuleer je informatievaardigheden bij eerstejaars mbo studenten? Waarom is dit belangrijk? Hoe geef je vorm aan het aanleren van informatievaardigheden binnen het vak burgerschap? Het Practoraat Mediawijs maakte met een module en een handleiding voor docenten.
Luqo – samen spelen en leren



Gerelateerd:Zijn we spelen verleerd? Als het kind eenmaal naar school gaat, komt het in Nederland terecht in een omgeving die helaas te vaak overwegend…Erik Meester: Misvatting en mythen rondom leren en… Interview met Erik Meester, leraar, opleider en onderwijsontwikkelaar aan de Radboud Universiteit. 'Kennis over de effectiviteit van leren lijkt…
Samen spelen en leren doe je met Luqo. Waarbij het bij veel educatieve apps vaak gaat om de individuele ontwikkeling van een kind, ligt dit bij Luqo anders. Met deze tool beantwoorden kinderen vragen met behulp van een tablet en fysieke drukknoppen. Samenwerken is hierbij de 'key to succes'.
LLO: met de AFAS post-hbo HRM je automatiseringsslag slaan
Grofweg bestaat de opleiding van Hogeschool Windesheim en AFAS uit drie disciplines: Extra scholing op het gebied van human resource management en omgang met de software van AFAS. De soft skills modules dienen als bindmiddel.
Leren de leraren? Lerende leraren! Een PLG begin je zo
Het ontwikkelen van een professionele leergemeenschap is een manier om als school te werken aan onderwijsverbetering. 8 Stappen ter ontwikkeling van het sociale systeem van de school.
Wat belet leerkrachten om inzichten uit onderzoek toe te passen?
De rol van de schoolleider en het schoolklimaat, een onderzoekscultuur bijvoorbeeld, maken het verschil om de individuele potentie van de leerkracht te benutten. Lees in dit NRO onderzoek wat jij kan bijdragen om inzichten uit onderzoek in jullie lespraktijk in te passen.
Goed gedrag aanleren is een teamsport
Onderwijs is een teamsport: je kunt het niet alleen. Het realiseren van een goede schoolcultuur en een goed schoolklimaat (ook wel pedagogisch klimaat), doe je met zijn allen, onder aanvoering van een sterk onderwijskundig leider. Over hoge verwachtingen uitspreken en consequent regels aanleren.
Stoornis of mens?
Ik zie in de media veel alarmsignalen over onze jeugd langskomen. Ja, ze hebben het zwaar EN dat is normaal na zulke ingrijpende gebeurtenissen. Ze zijn niet ziek, niet gestoord en hoeven niet gefikst. Ze zijn mens, ze zijn veerkrachtig en verdienen onze onvoorwaardelijke acceptatie en steun.


Stoornis of mens?
Artikelen
Help je studenten beter samen te werken
We laten studenten als het gaat om samenwerken aan hun lot over. Samenwerken is zo natuurlijk dat we er niet bij stilstaan wat we van studenten vragen. Dit leidt geheid tot problemen. Wat kunnen we als docent doen om onze studenten beter te laten samenwerken?
Terug naar de kerntaak van de leerkracht: basiskennis bijbrengen
De dalende leerprestaties van Vlaamse leerlingen (PISA en TIMSS) leidden in maart 2020 tot de oprichting van de commissie Beter Onderwijs. 7 academici en 7 leraren bogen zich 18 maanden lang over de oorzaken van de niveaudaling. Interview met Voorzitter Philip Brinckman.
De Hexaster: Veerkracht kun je leren
Leerkrachten die met hart en ziel voor de klas staan en doen wat werkt, hebben een grote impact op kinderen en op de wereld. Tijd om te investeren in de leerkracht, juist nu. Veerkrachtige leerkrachten creëren een leerklimaat waarin kinderen open staan om te leren en zelf hun veerkracht ontwikkelen.


De Hexaster: Veerkracht kun je leren
Artikelen
Harold Bekkering: “Waarom ons onderwijssysteem niet werkt”
“De onderwijskundige invalshoek gaat om mensen laten leren. Jonge kinderen hebben een maximale leercapaciteit en zijn van nature nieuwsgierig. Ons systeem holt die kwaliteiten vervolgens uit. De zoektocht is dus om een systeem te ontwikkelen waarmee je activerend leren kunt waarderen.”
Nationale Denktank’21 en duurzame verbetering van het onderwijs
De Nationale DenkTank’21 bijt zich dit jaar vast in het thema ‘De kwaliteit van onderwijs in Nederland’. Hoe dragen we bij aan een duurzame verbetering van de kwaliteit van en de kansengelijkheid binnen het primair en voortgezet onderwijs?
Buts en Bofn maakt gevoelens en gedachten bespreekbaar
Deze methodiek geeft ingang tot gesprek en maakt op een luchtige manier moeilijke onderwerpen bespreekbaar. De gekleurde lijf- en hoofdblokjes kunnen worden gekoppeld aan een gevoel of gedachte en zo ontstaat een persoonlijke kleur- en vormentaal.