De opzet van het Nederlandse onderwijs is in tweehonderd jaar niet wezenlijk veranderd. Nog steeds staat een docent voor de klas. In deze rubriek dragen we vooral onderzoek aan dat de leerkracht bekrachtigen en verder kunnen helpen in zijn werk met de leerling voor de klas. Over het leerproces maar ook over psycho-sociaal functioneren van de leerling.
Professionalisering
Podcasts
Klassenmanagement is een vaardigheid
Gerelateerd:Klassenmanagement, problematisch leergedrag en ziekteverzuim Schoolbrede regels over gedrag zijn eigenlijk een vorm van solidariteit van leraren onderling. Met schoolbrede regels zijn ordeproblemen niet voorbij.…Effectief klassenmanagement - een evenwichtsoefening met… “Je kunt niet met iedere leerling even goed klikken, maar bij leerlingen met een voorgeschiedenis van storend gedrag bleken leraren…De…
Klassenmanagement is meer dan actieve werkvormen en wisselende klasopstellingen. Wat is dat stukje magie dat zorgt voor een klik met je klas? Elke Struyf ('Regisseer je klas') is verbonden aan de Universieit Antwerpen, waar ze lesgeeft in de educatie master opleiding. 'Klasmanagement is te leren.'
Artikelen & Blogs
Mentale weerbaarheid vergroten
1 op de 4 jongeren ervaart het vaakst stress door school. Op basis van de principes autonomie, meesterschap en zingeving schreef Psychologie in het Onderwijs 8 tips voor het onderwijs om jongeren te helpen hun mentale weerbaarheid te vergroten. Download het gratis ebook.


Mentale weerbaarheid vergroten
Artikelen
Artikelen & Blogs
Pubers met hechtingsproblemen in je klas
Het gedrag dat kinderen vertonen als gevolg van onveilige hechting kan sterk verschillen. Het herkennen van de verschillende vormen kan de leerkracht helpen om een relatie aan te gaan en daarmee de situatie wel veiliger te maken. De traumasensitieve school is soms dichterbij dan je denkt als je er aan…
Artikelen & Blogs
Monitor Leskwaliteit; op naar steengoed lesgeven
Inspectie ontwikkelde een lesobservatie-instrument op basis van 5 kenmerken waarvan bewezen is dat deze bijdragen aan een effectieve les. Representatieve steekproef stelt dat basis redelijk is. Vooral met zelfregulerend leren en directe instructie is wel nog veel verbetering te realiseren.
Podcasts
Wat maakt een leraar effectief en de kracht van diversiteit in lerarenteams
Gerelateerd:Monitor Leskwaliteit; op naar steengoed lesgeven Inspectie ontwikkelde een lesobservatie-instrument op basis van 5 kenmerken waarvan bewezen is dat deze bijdragen aan een effectieve les. Representatieve…Multicultureel vakmanschap maakt docent weerbaarder Promovendus Anneke Dubbeld constateert dat docenten zich vaak niet goed voorbereid voelen op het lesgeven in een multiculturele klas. Dubbeld…Kennistafel…
Eind 2022 promoveerde Hannah op een proefschrift aan de Universiteit Twente naar de validiteit en impact van leerling percepties van leskwaliteit. Ze geeft een dag per week les in het po en samen met Mirjam Keyser schreef ze het winnende boek ‘Erken de ongelijkheid‘, over de kracht van diversiteit in onderwijsteams. Tweegesprek over de vraag hoe je een goede leerkracht wordt.
Artikelen & Blogs
Maak meer van je leesbeleid met de Bibliotheek op school
Leesonderwijs ligt al jaren onder een vergrootglas. Dia Wesseling, adviseur Bibliotheek op school bij Probiblio wil met onderwijscollega’s kijken óf en hoe samenwerking tussen academische leerkrachten en leesconsulenten kan bijdragen aan een betere borging van het leesbeleid op school.
Artikelen & Blogs
De kracht van creatief schrijven in de klas
Op school is veel aandacht voor spelling en grammatica. Zelf zie ik dit als een klein onderdeel van taal. Ik geloof dat alles begint bij plezier en dat het oké is wat je maakt. Mij valt op dat veel kinderen bang zijn om fouten te maken. Dit komt doordat ze…
Artikelen & Blogs
‘Dat leren ze zelf wel’ en nog 7 misvattingen over leren leren
Om effectief te leren hoe je moet leren is expliciete instructie verdraaid handig. Een goede vuistregel? Wat, wanneer, waarom en hoe van leerstrategieën. Leren leren moet je leerlingen aanleren. En dat is een understatement. Patrick Sins ontkracht een 8-tal misvattingen omtrent zelfregulerend leren.
Podcasts
(Strakke) regie in de klas – gruwel of walhalla?
Gerelateerd:Beperkt discipline de vrijheid of geeft het autonomie? Op onze school kijken we naar een positieve vorm van vrijheid waar bepaalde beperkingen en richtlijnen onze leerlingen eigenlijk bevrijden…Op koers naar een effectieve, efficiënte en flexibele… Als je de fase van onzekerheid naar vertrouwen overslaat is teamontwikkeling een zinloze investering en…
Gedrag is curriculum. Je moet kinderen leren hoe ze zich moeten gedragen. Gert Verbrugghen vertelt over het schoolbrede beleid op het Alfrinkcollege in Deurne. Oefen gewenst gedrag in en handhaaf consequent. Klassenmanagement is dan ook voor de beginnende docent hanteerbaar en de aandacht kan gaan naar waar het eigenlijk om gaat: het individu en goed lesgeven.
Artikelen & Blogs
Een kijk op ADHD via de executieve functies en motivatie
Na de uitleg over de interactie tussen executief functioneren en motivatie begrijp je beter waar het gedrag van een leerling vandaan komt en hoe je daarmee om kunt gaan. Uitgebreide studie uit 2016; met een overzicht van 20 tips om het kind te helpen zo goed mogelijk te functioneren.
Podcasts
Schooldruk en welzijn onder jongeren
Gerelateerd:Onderzoek: jongeren blijven door corona langer doorstuderen Het aantal jongeren dat na hun studie de arbeidsmarkt opkwam, lag in het schooljaar 2019-2020 in ongeveer 10 procent lager.…Assen start ook proef met het Jongeren Perspectief Fonds Gemeenten willen jongeren met problematische schulden weer toekomstperspectief geven door het opkopen van hun schulden,…
Kernvraag is hoe leerlingen aankijken tegen onderwijstijd, hoe effectief zij de onderwijstijd op dit moment ervaren, vinden zij het wenselijk om minder lestijd te hebben. Hun beelden worden aangevuld met resultaten uit het langlopende internationale onderzoek Health Behaviour in School-aged Children.
Kalender
Avond van de Leraar #4: Effectief Leesonderwijs



0
Lindenberg Cultuurhuis te Nijmegen
0
Tijdens de Avond van de leraar over Effectief Leesonderwijs doe je inspiratie op en ontvang je handvatten om het leesonderwijs op jouw school (verder) vorm te geven.
Artikelen & Blogs
Routekaart ondersteuning (hoog)begaafde leerlingen
Binnen de onderzoekswerkplaats POINT013 2.0 is de ‘Routekaart voor ondersteuning van (hoog)begaafde leerlingen in het basisonderwijs’ ontwikkeld. In het onderstaande document lees je meer over de aanleiding, doelgroep en werkwijze van de routekaart. In het document daaronder vind je de routekaart.
Artikelen & Blogs
Professionele cultuur helpt het welbevinden van de leraar
Een professionele cultuur ontstaat niet zo maar. Als management team moet je erin investeren. Er moet tijd en ruimte beschikbaar zijn om te ontwikkelen en te experimenteren. Lees over de vier kenmerken en elementen die een professionele cultuur typeren. Wat werkt wel en wat niet?
Artikelen & Blogs
Zintuiglijk schrijven met kinderen
Schrijven en vooral creatief schrijven als onderdeel van taalvaardigheid als geheel en menswording op zich, staat niet echt op de agenda in het basisonderwijs. Ik gun ieder kind om creatief te spelen met taal. In dit blog geef ik een voorbeeld van een mogelijke lesopzet om creativiteit bij kinderen te…


Zintuiglijk schrijven met kinderen
Artikelen
Artikelen & Blogs
Begeleiding startende leraar: 7 beleidstips
Een derde van de afgestudeerden vindt dat de pabo hen niet in de gelegenheid heeft gesteld om alles te leren wat nodig is voor de praktijk in het basisonderwijs. 15% van de startende docenten verlaat het onderwijs na een jaar. Wat is er nodig voor goede begeleiding?
Artikelen & Blogs
Hoogbegaafden onderwijs: Het label voorbij
Korte impressie van HB-conferentie. Een drietal bezoeker-docenten geven aan waar zij in hun eigen praktijk tegenaan lopen en wat ze opstaken van de workshops. “Goede begeleiding richt zich op het vergroten van zelfbewustzijn […]om het eigen leven betekenisvol invulling te geven.” aldus de keynote spreker Desirée Houkema.
Artikelen & Blogs
Pesten op school bestrijden: wat kunnen leraren doen?
In 2020- 2021 zegt 11 procent van de leerlingen in groep 6 tot en met 8 in het (speciaal) basisonderwijs soms tot vaak gepest te worden, waarvan drie procent (heel) vaak gepest en acht procent soms gepest. Onderzoekster Fleur van Gils vat de inzichten uit onderzoek (KU Leuven) samen. 4…
Artikelen & Blogs
Zelfsturend leren en zelfregulatie; een wereld te winnen
Door je leerlingen metacognitieve vaardigheden aan te leren, werken ze zelfstandiger en beter. Zelfsturend leren vergt veel inbreng van de leerkracht. Het is goed om er in de vroege basisschoolleeftijd mee te beginnen. Hoe stimuleer je zelfsturend leren en zelfregulatie? En wat is het verschil?
Artikelen & Blogs
Taalniveau pabostudent zorgelijk
Taalbeheersing blijkt zo ondermaats onder beginnende pabo-studenten dat de opleidingen er niet bij iedereen in slagen het niveau voldoende op te halen. Het Kohnstamm Instituut ziet ruimte voor verbetering in de opleidingen (samenwerking en wetenschappelijk onderbouwd werken) en in nascholing van de afgestudeerden alsmede van de pabo-docenten zelf.


Taalniveau pabostudent zorgelijk
Artikelen
Artikelen & Blogs
Kennistafel Effectief Leesonderwijs als brug tussen onderzoek en docent
Er is veel onderzoek gedaan naar leesonderwijs, maar die kennis heeft niet altijd zijn weg gevonden naar de praktijk. De Kennistafel Effectief Leesonderwijs wil wetenschappelijke kennis over effectief onderwijs in begrijpend lezen verzamelen en het voor leraren toepasbaar maken.