De opzet van het Nederlandse onderwijs is in tweehonderd jaar niet wezenlijk veranderd. Nog steeds staat een docent voor de klas. In deze rubriek dragen we vooral onderzoek aan dat de leerkracht bekrachtigen en verder kunnen helpen in zijn werk met de leerling voor de klas. Over het leerproces maar ook over psycho-sociaal functioneren van de leerling.
Onderwijs Innovatie Festival 2023
Evenement
24 mei 2023
225
Professionalisering
Zelfsturend leren en zelfregulatie; een wereld te winnen
Door je leerlingen metacognitieve vaardigheden aan te leren, werken ze zelfstandiger en beter. Zelfsturend leren vergt veel inbreng van de leerkracht. Het is goed om er in de vroege basisschoolleeftijd mee te beginnen. Hoe stimuleer je zelfsturend leren en zelfregulatie? En wat is het verschil?
Taalniveau pabostudent zorgelijk
Taalbeheersing blijkt zo ondermaats onder beginnende pabo-studenten dat de opleidingen er niet bij iedereen in slagen het niveau voldoende op te halen. Het Kohnstamm Instituut ziet ruimte voor verbetering in de opleidingen (samenwerking en wetenschappelijk onderbouwd werken) en in nascholing van de afgestudeerden alsmede van de pabo-docenten zelf.

Taalniveau pabostudent zorgelijk
Artikelen
Kennistafel Effectief Leesonderwijs als brug tussen onderzoek en docent
Er is veel onderzoek gedaan naar leesonderwijs, maar die kennis heeft niet altijd zijn weg gevonden naar de praktijk. De Kennistafel Effectief Leesonderwijs wil wetenschappelijke kennis over effectief onderwijs in begrijpend lezen verzamelen en het voor leraren toepasbaar maken.
Wiersma verdubbelt geld voor (hoog)begaafden onderwijs
‘Het doel is om de beschikbare middelen structureel beschikbaar te stellen, zodat de groep (hoog)begaafde leerlingen duurzaam van passend onderwijs worden voorzien’, aldus de minister. De vele schrijnende verhalen van de thuiszitters waren hem een gruwel. Is meer geld de oplossing?
Verbindend gezag: Onderwijs leiden met hart en ziel
Gerelateerd:Verbindende communicatie: 6 ezelsbruggetjes Verbindend communiceren verbetert je gesprekken met leerlingen en ouders. Op een drukke schooldag schiet het er makkelijk bij in. Puck… De vo-school als PLG: welke interventies helpen? Welke interventies in scholen voor voortgezet onderwijs dragen bij aan de school als een goed functionerende professionele leergemeenschap van docenten?…Gert…
Als leerkracht heb je je handen vol aan dwars gedrag en agressie in de klas.
Hoe kun je vorm geven aan de gezagsrol zonder terug te keren naar de klassieke
top-down-autoriteit? Verbindend gezag, gebaseerd op principes van geweldloos
verzet, biedt je een heldere visie en concrete handvatten om dit te bereiken
Loftrompet:“Ik ben trots dat ik leraar ben”
Kris van den Branden haalt zijn hart op in gesprek met een paar jonge bevlogen docenten en steekt de loftrompet over het vak. Ze waren apetrots dat ze hun stiel met zoveel know-how konden uitvoeren!’ Verslag van een grandioos gesprek, 5 rake observaties.
HvA podcast ‘Minder uren, betere lessen’ #3 Wat is er nodig?
Gerelateerd:De podcast en het onderwijs; flipping the classroom en meer In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar luistert 48 procent weleens naar een podcast, aldus Reuters Institute. Een combinatie van…Week tegen Kindermishandeling: signalering in het onderwijs Kinderen zijn goed in staat hun ware gezicht te verbergen achter diverse maskers door…
Kernvraag van de podcastreeks is of het verlagen van het aantal lesuren van leraren ten gunste van (gezamenlijke) ontwikkeltijd kan bijdrage aan betere lessen. In deze derde aflevering staan de makers met de gasten stil bij de vraag wat leraren nodig hebben om samen betere lessen te ontwerpen. Met hosts Erik Ex en Marco Mout.
Verbindende communicatie: 6 ezelsbruggetjes
Verbindend communiceren verbetert je gesprekken met leerlingen en ouders. Op een drukke schooldag schiet het er makkelijk bij in. Puck Lamers presenteert 6 ezelsbruggetjes op als geheugensteuntje. Met handige download.
Vijf redenen voor deelname aan het Onderwijs Innovatie Festival
Woensdag 24 mei 2023 staat het Onderwijs Innovatie Festival op het programma. Waarom moet jij hier bij zijn?
HvA podcast #2: Leeropbrengsten: lestijd of leskwaliteit?
Gerelateerd:De podcast en het onderwijs; flipping the classroom en meer In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar luistert 48 procent weleens naar een podcast, aldus Reuters Institute. Een combinatie van…Professionalisering kan uitstroom uit het onderwijs keren Docenten willen na hun aanstelling zich blijven doorontwikkelen. Schoolbesturen willen dat hun professionaliseringsbeleid aansluit…
Gaan minder lesuren niet ten koste van de leeropbrengsten van leerlingen? Kan kennis uit onderzoek leraren helpen om hun lesontwerpen en leskwaliteit te versterken? In de HvA podcast 'Minder uren, betere lessen' aflevering 2: Debbie Dussel (lerares basisschool en pleitbezorger van evidence informed werken) en Jan van Tartwijk (onderzoeker lerarenkwalitiet en het verschil voor het leren van leerlingen).
Professionalisering kan uitstroom uit het onderwijs keren
Docenten willen na hun aanstelling zich blijven doorontwikkelen. Schoolbesturen willen dat hun professionaliseringsbeleid aansluit bij de eisen van de Onderwijsinspectie. De professionaliseringsmodules van de Alliantie voor het Werkend Onderwijs spelen op de eisen van beide groepen in. Voor een duurzame inzet van de docent.
HvA podcast serie: Minder uren, betere lessen?
Gerelateerd:De podcast en het onderwijs; flipping the classroom en meer In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar luistert 48 procent weleens naar een podcast, aldus Reuters Institute. Een combinatie van…Week tegen Kindermishandeling: signalering in het onderwijs Kinderen zijn goed in staat hun ware gezicht te verbergen achter diverse maskers door…
Hoe creëer jij tijd om goede lessen te ontwikkelen? En wat kan het inruilen van lestijd voor ontwikkeltijd opleveren? Belangrijkste knelpunt is dat leraren door de waan en de druk van alle dag nauwelijks ruimte ervaren om even afstand te nemen van de eigen praktijk en in een zekere rust kritisch na te denken over de dingen die ze doen. Aflevering 1 van podcast serie van de HvA "Minder uren, betere lessen?'
Desinformatie en digitale burgers in Faketown
Hoe leer je leerlingen om kritisch en verantwoordelijk om te gaan met de overvloed aan (des)informatie die op hen afkomt? Outger Commandeur van het Practoraat Mediawijsheid maakte een bordspel. Het practoraat biedt ook veel lesmateriaal en bruikbare informatie over desinformatie.
De toekomst van een generatie ligt in jouw handen
“Een pleidooi voor steengoed onderwijs, onderwijs waarin elke docent er in diepste wezen van overtuigd is dat hij elke leerling mee kan krijgen en dat elke leerling in staat is om te slagen. Laten we beginnen met de factoren te beïnvloeden waar we invloed op hebben: de kwaliteit van onze…
ADHD of de taal van het kind?
Steeds meer kinderen en volwassenen krijgen de diagnose van een psychische stoornis. Bijvoorbeeld ADHD. Ik vind dat verwonderlijk. Je zou nog gaan denken dat psychische stoornissen besmettelijk zijn. Is er niet iets anders aan de hand? Nemen we nog wel de tijd om het kind achter het gedrag te zien?…

ADHD of de taal van het kind?
Artikelen
Teamleren: beter lesontwerp in vier stappen
Teamleren vindt vaak nog ongestructureerd en onregelmatig plaats. De kwaliteit van het primaire proces, de les door de leerkracht voor de klas, is het meest gebaat bij een terugkerend teambreed proces gericht op de kwaliteit van het leerkrachtgedrag.
Teamleren in een lerende school; logisch toch?
De focus in onderwijsteams is veelal gericht op de leerling en op het product; zoals cito-scores. Maar wat vertellen die scores over het onderwijs? Waar kan het team beter presteren? Hoe bereik en versterk je de lerende cultuur in een onderwijsteam?
IRIS Connect



Gerelateerd:Tikkertje spelen, ook als je niets ziet Spelontwikkelaar Picoo en Bartiméus hebben de handen ineen geslagen om actief (buiten)spelen mogelijk te maken voor kinderen met een visuele…
IRIS Connect is een onderwijstool die speciaal ontworpen is om de onderwijsvaardigheden van docenten naar een hoger niveau te brengen. De tool helpt jou als docent inzichten te krijgen in je eigen handelen.
Zij-instromers beter onthalen: 5 doorbraken
Zij-instromers kunnen helpen het lerarentekort op te lossen. Veel potentieel blijft nog onbenut. Men loopt veelal vast op dezelfde punten. Een reeks doorbraaksessies leverde vijf concrete aanbevelingen op voor onderwijsinstellingen en ketenpartners. Gericht beleid kan het tij keren.
De vo-school als PLG: welke interventies helpen?
Welke interventies in scholen voor voortgezet onderwijs dragen bij aan de school als een goed functionerende professionele leergemeenschap van docenten? Onderzoek van het Kohnstamm Instituut en de Aeres Hogeschool Wageningen zijn in dit stuk puntsgewijs aangehaald. De School Scan geeft jouw instelling inzicht in stand de van zaken en ontwikkelingspunten.
Flitsbezoek: dit jaar gaan we écht bij elkaar in de klas kijken…
Het krachtige van collegiale visitatie is dat je elkaar aan het werk ziet, in de lespraktijk. Want je kunt wel over onderwijs praten, maar het draait toch om de uitvoer ervan. Toch blijkt dat 75% van de docenten nooit bij elkaar kijkt. Een Flitsbezoek kan je over de drempel helpen.…