Onderwijs Innovatie Festival 2023
Evenement
24 mei 2023
225
Interview
Haas en de kritische blik op het onderwijs
Het onderwijs zou meer toegespitst moeten zijn op de behoeften van de individuele leerling, aldus Thijs Hogenhuis (18jaar). ‘Haas gaat Undercover’ legt in fabelvorm uit wat er mis is in het onderwijs. “Meer talentontwikkeling, minder bureaucratie, minder toetsing, meer voorbeelden uit de praktijk, minder – wat ik maar noem –…
Leren en ontwikkelen is de smeerolie voor zowel mens als samenleving
Voor een duurzame welvaart is het van belang dat mensen zich blijven ontwikkelen. Mensen die zich blijven ontwikkelen voelen zich ook veel gelukkiger. De vele maatschappelijke uitdagingen maken de noodzaak van een Leven Lang Ontwikkelen duidelijk. Toch vindt 70% van de werknemers het een verantwoordelijkheid van de werkgever. Hoe verhoudt…
Dialoogtafel: Breng jouw leervisie tot leven!
Tijdens de coronacrisis werd de innovatiekracht die altijd al in het onderwijs aanwezig is geweest extra uitvergroot. Wanneer diverse docenten, leerkrachten en scholen de handen ineenslaan is de kans groter dat er een bredere verandering op gang wordt gebracht binnen het onderwijs. Tijdens het Onderwijs Innovatie Festival staat uitwisseling centraal.
Amin Asad over onderwijs; ‘Eigenwaarde is iets onmeetbaars’
‘Zowel binnen als buiten het onderwijs geldt: de kern is dat we sociale dieren zijn en elkaar nodig hebben. Ik heb geen succesformule om studenten aan een stageplaats te helpen. Maar ik geloof heilig in verbinding en het opbouwen van relaties.’ Lees wat deze docent (mbo-hbo) van het jaar 2021…
Ik geloof in systemen, maar blijf wel bij de bedoeling
‘Op het gebied van management en leidinggeven is er nog wel wat terrein te winnen in het onderwijsveld’, aldus Ellen Marks, lid College van Bestuur van Aventus. ‘Eigenlijk zou je geen mensen uit het systeem zelf op leidinggevende posities moeten zetten.’ Over leiderschap, hiërarchie en verantwoordelijkheid.
Veranderingsproces zonder dat de hele school op zijn kop staat
‘Verandert de missie en/of visie, dan vergt dat een mentale omslag van de betrokkenen. Realiseer je dat als leidinggevende en geef dat de tijd. Als het middenkader zich niet veilig voelt en zich niet gezien weet, werkt dat door in de gehele organisatie. Schoolleider Manon Vriezekolk over leiderschap, werkdruk en…
Tips voor een sterker kinderbrein
We kunnen meer doen om de hersenontwikkeling van kinderen positief te beïnvloeden, zegt Margriet Sitskoorn, hoogleraar Klinische neuropsychologie aan Tilburg University. In haar nieuwe boekje Het superbrein geheim geeft ze handzame tips.

Tips voor een sterker kinderbrein
Interview
Terug naar de essentie van het onderwijs
Lian Poelsma stapte vol idealen het onderwijs in. De praktijk blijkt weerbarstig: de prestatiedruk voor scholen en leerlingen is te groot. Poelsma’s droom is om de leerling weer centraal te stellen. ‘Daarvoor is het belangrijk dat wij als docenten zelf het onderwijs kunnen vormgeven.’
Mediawijs op het mbo
‘Een valkuil is denken dat studenten alles van ict snappen, omdat ze ermee zijn opgegroeid’, zegt Ingeborg Kertész, docent van het Mediacollege Amsterdam en aangesloten bij het Practoraat Mediawijsheid in Amsterdam. ‘Belangrijk is dat wij als docenten het goede voorbeeld geven.’

Mediawijs op het mbo
Artikelen, Interview
Naar een gezonde leercultuur
Emin Kececi (Meesters met Dromen); “Scholen zijn nog te vaak naar binnen gericht. We kunnen zoveel van collega’s op andere scholen leren. Samen moeten we meer werk maken van een schooloverstijgende kenniscommunity.”

Naar een gezonde leercultuur
Artikelen, Interview
Erik Meester: Misvatting en mythen rondom leren en ontwikkelen
Interview met Erik Meester, leraar, opleider en onderwijsontwikkelaar aan de Radboud Universiteit. ‘Kennis over de effectiviteit van leren lijkt helaas nog bij heel weinigen bekend. Velen laten zich van alles op de mouw spelden. Bij veel schoolteams ontbreekt de leerpsychologische kennis. Waar laten we het liggen?

Erik Meester: Misvatting en mythen rondom leren en ontwikkelen
Artikelen, Interview