Tags: achterlating, Intern begeleider, kansengelijkheid, mentor, migratieachtergrond

Onderzoek naar achterlating van jongeren in het buitenland

Kennisplatform Integratie & Samenleving en Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) voerden verkenning uit naar de achtergrond van achterlating van jongeren in het buitenland. Handvatten voor signalering en hoe te voorkomen. Lees het in deze paper.

Heftige persoonlijke tragedies

Elk jaar worden er jongeren met een migratieachtergrond die in Nederland wonen door hun ouders alleen (of hooguit met een broer of zus) achtergelaten in het buitenland. Al dan niet bij familie. Deze achterlating heeft veel negatieve gevolgen. Voor de jongeren is het een ingrijpende gebeurtenis die hen overvalt: zij worden er niet op voorbereid. De achterlating betekent een scherpe breuk in hun leven. Zij verliezen contact met hun ouders, broers of zussen, vrienden en vriendinnen, school en alles wat zij hebben opgebouwd in Nederland.

De omstandigheden waarin ze terechtkomen zijn vaak risicovol. Dikwijls houden deze jongeren er psychische en lichamelijke klachten aan over. Achterlating kan in dit opzicht een vorm van kindermishandeling zijn, omdat het grote psychische en/of lichamelijke gevolgen kan hebben voor jongeren. Achterlating komt vaak voort uit opvoedproblematiek of onzekerheid over de opvoeding.

Verkenning naar de achtergronden

Dit was een aanleiding voor Kennisplatform Integratie & Samenleving en Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) om een verkenning
uit te voeren naar de achtergronden van achterlating van jeugdigen onder de achttien jaar.

Voortbordurend op de kennis van en in samenwerking met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating interviewden zij vijftien deskundigen (uit migrantengemeenschappen zelf, en deskundigen o.a. werkzaam bij de Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdbescherming en FIER). Ook hielden zij
een expertbijeenkomst.

Voor wie deze handreiking bedoeld?

Deze handreiking is voornamelijk voor professionals en vrijwilligers die in contact staan met jeugdigen/gezinnen met een migratieachtergrond: hulpverleners, leerkrachten en wijkteammedewerkers. Je vindt hier de volgende informatie:

  • Wat is achterlating, wat zijn de kenmerken van betreffende jongeren/gezinnen, en wat is het wettelijk kader
  • Motieven van ouders voor achterlating
  • Tips voor professionals (in opvoedondersteuning, voortgezet/middelbaar beroepsonderwijs en hulpverlening) in het signaleren en voorkomen van achterlating

Kennisplatform Integratie & Samenleving en Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) voerden verkenning uit naar de achtergrond van achterlating van jongeren in het buitenland. Handvatten voor signalering en hoe te voorkomen. Lees het in deze paper.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Tags: achterlating, Intern begeleider, kansengelijkheid, mentor, migratieachtergrond

Ook Interessante Documenten

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.