Artikelen
De voordelen van het STAP-budget voor werkgevers
Als werkgever heb je niets te zeggen over het STAP-budget van jouw werknemers. Deze subsidie is namelijk een persoonlijk budget. Toch is het als werkgever zeker de moeite waard om de STAP-subsidie onder de aandacht te brengen bij jouw werknemers, volgens opleidingsinstituut IMK.
Verrijk werkplekleren met NFC-chips en QR-codes
Hoe pas je blended learning effectief toe op werkplekleren? Hoe maak je juiste informatie beschikbar waar en wanneer het leerproces daarom vraagt? Lees hoe NFC-chips of QR-codes op de werkvloer te koppelen aan een blended leerprogramma. Uitleg, tips en voordelen op een rijtje.
Hoogbegaafde leerling vaak zonder school
Slechts 25% van de samenwerkingsverbanden biedt voltijds hb-onderwijs blijkt uit onderzoek. De behoefte aan dit type onderwijs kan wel eens veel groter zijn, gezien ook de 15.000 thuiszitters. Tijd om de mogelijkheid van één landelijk samenwerkingsverband te onderzoeken. Misschien kunnen heel wat meer kinderen en ouders dan volgend jaar wél…
Aantrekkelijke werkomgeving helpt personeelstekorten bestrijden
Het Arbeidsmarktplatform PO identificeert vier kenmerken van een aantrekkelijke werkplek in het onderwijs, die een meerderheid van de betrokkenen belangrijk vindt. Persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden is een belangrijke. De Alliantie voor Werkend Onderwijs ontwikkelde een 70-tal modules voor permanente professionalisering.
Gemeentefonds beter dan versnipperd subsidielandschap
De Rijksfinanciering van schoolgebouwen is ontoereikend en te versnipperd. In plaats van allerlei losse potjes voor betere ventilatie en duurzame schoolgebouwen kan het Rijk geld voor schoolgebouwen beter in het gemeentefonds stoppen. Dat blijkt uit net gepubliceerd onderzoek van de Argumentenfabriek.
‘Lerarenstrategie’ tegen lerarentekort mist cruciale maatregelen
De onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma hebben in een Kamerbrief hun strategie tegen het lerarentekort aangegeven. Ze schrijven zelfs onorthodoxe maatregelen niet te schuwen. Maar helaas missen de belangrijkste maatregelen. Een kritische noot.
Abuse is not love – 9 signalen van ongezonde relaties
In de gastlessen van de YSL College Tour laten we je zien wat de signalen van (beginnend) geweld in een relatie zijn en hoe je ze kunt herkennen. Bij jezelf en anderen. Wat is een ongezonde relatie, hoe ontstaat deze (cirkel van geweld) en hoe ga je erover in gesprek.…

Abuse is not love – 9 signalen van ongezonde relaties
Artikelen, Persberichten
De kracht van hoge verwachtingen in het onderwijs
Hoge verwachtingen spelen een cruciale rol voor goed onderwijs en gelijke kansen. Ben jij je bewust van de impact en de werking van dit principe? Het is van grote invloed op het welbevinden van de leerling, op diens prestaties en gedrag. In deze blog worden de tegenstellingen tussen hoge en…
Hoe voorkom je uitval van startende docenten?
Ruim een vijfde van de startende docenten verlaat het onderwijs in het eerste jaar. Verschillende onderzoeken zetten de redenen voor uitval op een rijtje. Wat kan de schoolleiding doen om de startende docent voor het vak te behouden?
Burgerschap & de week van respect; perfect match
Het Masterplan Onderwijs zette Burgerschap onlangs nog eens prominent op de agenda. Aan de scholen de schone taak om de brei aan onderwijsdoelen te vertalen naar het klaslokaal in concrete lessen. De Respect Foundation heeft met haar lesmaterialen een ruim aanbod dat naadloos aansluit bij de burgerschapsdoelen. Over wat je…
Brainstormen over blended learning op het Onderwijs Innovatie Festival
Het Onderwijs Innovatie Festival was een dag vol inspiratie! Heb je het Onderwijs Innovatie Festival helaas gemist, maar ben je benieuwd wat er allemaal aan bod kwam in de workshop ‘Blended learning met All You Can Learn’? Dat komt mooi uit: je leest er namelijk alles over in dit artikel.
Hoe zet je zij-instromers verantwoord in?
Het personeelstekort in het onderwijs is al jaren een probleem waar bestuurders en HR-verantwoordelijken zich het hoofd over breken. Aan het oplossen van dat probleem kunnen zij-instromers in het onderwijs een structurele bijdrage leveren. Tegelijkertijd is het van groot belang dat ook de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd blijft. Hoe…
Onderwijs post-COVID, Blended Learning en de campus van morgen
De veranderingen in het onderwijs zijn door COVID wel versneld. De campus van de toekomst zal meer een plek voor ontmoeting en co-creatie dan van kennisoverdracht zijn. Een sticky campus, vol met technologie, voor co-creatie waar studenten graag komen en verbinding ervaren. Wat zijn de nieuwe eisen aan deze nieuwe…
Hoe veerkrachtig is uw organisatie?
Veel organisaties zien dat het loont om te investeren in de veerkracht van eigen medewerkers. Zij stemmen daar hun vitaliteitsactiviteiten dan ook op af. Tegelijkertijd is het lastig om het effect van deze activiteiten tastbaar te maken. Werkt de vitaliteitsaanpak wel? Doet u als organisatie genoeg? Toets met de veerkrachtmeter…

Hoe veerkrachtig is uw organisatie?
Artikelen
Festival: inspiratie voor innovatie
Tijdens het allereerste Onderwijs Innovatie Festival deden deelnemers inspiratie op over onderwijsvernieuwing, terwijl ze uitkeken op het bosrijke landgoed van Spelderholt in Beekbergen. Keynote spreker van der Vorst: ‘Vernieuwing, daar sta ik achter. Maar technologie is daar niet altijd het antwoord op.’

Festival: inspiratie voor innovatie
Artikelen
‘Brave’ gaat over dapper burgerschapsonderwijs
Het educatieteam van Amnesty International zet zich in voor bewustwording over mensenrechten. Het nieuwe lespakket BRAVE maakt leerlingen wegwijs in allerlei mensenrechten kwesties. 7 modules laat jongeren ook nadenken over hun eigen rechten.
NDT’21: Maak aanvullend onderwijs toegankelijk
De Nationale DenkTank ging afgelopen jaar aan de slag met het thema onderwijs. Ze kwam met 6 oplossingsrichtingen. Eén ging over de ontoegankelijkheid van aanvullend onderwijs: Pas Op Gelijke Kansen. De eerste initiatieven staan inmiddels in de steigers. Kun jij wat bijdragen aan Gelijke Kansen in jouw gemeente, via jouw…
Bescherm hbo-docenten tegen (te) hoge werkdruk met eHRM
Al jaren heerst onder hbo-docenten een (te) hoge werkdruk. Dit speelt burn-out in de hand. Medewerkers krijgen energie van ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en het meebeslissen in tijdsindeling en het organisatiebeleid. Kijk wat slimme software voor jullie instelling kan betekenen.

Bescherm hbo-docenten tegen (te) hoge werkdruk met eHRM
Artikelen, Downloads
Leergang burgerschap in dialoogvorm; wat is verdraagzaamheid?
De vrijwilligers van Stichting Huis van Erasmus hebben een complete leergang Burgerschap ontwikkeld. Daarin worden bijna alle onderwerpen van ‘Curriculum.nu’ behandeld. Het materiaal nodigt uit tot kritisch denken, tot zelfreflectie, en tot het aangaan van een open dialoog met elkaar. Handvatten voor een veilig gesprek.
Post-hbo HRM: update je HR-kennis én software skills
De HR-wereld kende de afgelopen twee jaar een enorme digitaliseringsslag. Meer dan ooit is goede kennis van de software processen noodzakelijk. De versnelde digitalisering met de nieuwe werkverhoudingen doen ook een beroep op de soft skills van de HR medewerker. Heeft jullie HR afdeling de automatisering goed in de vingers?
Over de waarde van waarden in het onderwijs
Juist in deze tijd wordt het vermogen om te kunnen schakelen en jezelf steeds weer af te vragen wat de situatie van je vraagt, belangrijk geacht. Om hierbij niet te verzanden in willoos gedrag, is het nodig je eigen waarden te kennen. Weten waar je echt voor staat en wat…
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
Actief in de community






