Artikelen
Artikelen & Blogs
Subsidie scholing Schurende Gesprekken
Om aankomende en zittende leerkrachten en docenten in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar onderwijs te ondersteunen bij moeilijke, schurende klassengesprekken, is er vanuit OCW subsidie beschikbaar voor extra scholing op dit gebied.
Artikelen & Blogs
Hoe start je het schooljaar positief?
Een nieuw schooljaar met nieuwe leerlingen op de juiste manier starten is elke keer weer een uitdaging. Onderwijswetenschappers geven raad: focus op de relatie met je leerlingen en wees duidelijk en voorspelbaar.
Artikelen & Blogs
Arbeidsmarkttoelage voor personeel op scholen met kwetsbare leerlingen
Op 21 juni 2023 is de bekostigingsregeling voor de arbeidsmarkttoelage voor de laatste vijf maanden van 2023 gepubliceerd. De middelen hiervoor zijn beschikbaar gekomen op grond van het onderwijsakkoord. De arbeidsmarkttoelage is gericht op personeel op vestigingen met relatief de meeste kwetsbare leerlingen.
Artikelen & Blogs
Veranderingen voor het schooljaar 2023-2024
In het schooljaar 2023-2024 veranderen er de nodige zaken in het onderwijs op het gebied van onder meer wetten en regelingen, subsidies en arbeidsvoorwaarden. Ook bij de Inspectie verandert het een en ander. Wetten en regelingen Eindtoets basisschool wordt doorstroomtoets en één aanmeldweek Leerlingen uit groep acht van de basisschool…
Artikelen & Blogs
Hoe begin ik met zonnepanelen op school?
Bekijk de dakscan van jouw school op de schooldakkaart van Schooldakrevolutie. Vul het adres van jouw school in. De dakscan toont een satellietfoto van je schooldak met ingetekende zonnepanelen. Dit geeft direct inzicht in de potentiële stroomopbrengst, CO2-reductie en een schatting van de investering inclusief de terugverdientijd.
Artikelen & Blogs
Voor het structurele lerarentekort is ‘anders organiseren’ de enige oplossing
De Onderwijsraad heeft een advies afgeleverd over het lerarentekort, in ‘Schaarste schuurt’. Er zijn volgens de Raad eigenlijk maar twee oplossingsrichtingen: onderwijstijd aanpassen of anders organiseren. In de media ging de meeste aandacht uit naar het eerste, terwijl de tweede de enige echte oplossing is. Maar dan moet het wel…
Artikelen & Blogs
6 maatregelen om motivatie tot (taal)leren te bevorderen
Uitgebreid onderzoek toont aan dat taalleraren bijzonder veel maatregelen kunnen nemen om de motivatie van leerlingen te verhogen. Hieronder geeft Kris van den Branden er 6, bij wijze van voorbeeld. Na introductie van de drie factoren die de sleutel zijn. Succes ervaren, waarde vinden en autonomie.
Artikelen & Blogs
Robotisering in het onderwijs: zijn er mogelijkheden?
Kunnen kinderen leren van robots? Administratieve taken in het onderwijs zullen we graag overdragen aan Robotic Process Automation. Is er toekomst voor robots als digitaal hulpmiddel? Kan het sociale aspect van de robot verschil maken in het leerproces?
Artikelen & Blogs
Toolbox helpt kritisch denken verwerken in het onderwijs
Kritisch denken is een begrip met veel definities. Het kan daarom lastig zijn om concrete doelen voor kritische denkvaardigheden te stellen en die ook nog eens effectief te verwerken in het curriculum. Het lectoraat Brein en Leren van Avans Hogeschool ontwikkelde een toolbox die daarbij helpt.
Artikelen & Blogs
Regeren over krimp en tekort is vooruitzien
Voor toekomstbestendig onderwijs moet je als schoolorganisatie steeds meer mensgericht en strategisch handelen met een vooruitziende blik. En regionaal optrekken met alle betrokkenen om de problemen zo goed mogelijk voor te zijn. Strategische HRM en strategische personeelsplanning maken een langetermijnvisie mogelijk.
Artikelen & Blogs
Verandervermogen ten tijde van lerarentekort
Management is een sociale kunst, waarin je de gewenste verandering niet afdwingt of controleert – dat leidt altijd tot onbedoelde en ongewenste fricties en weerstand. Geef het verandervermogen van jouw team of organisatie de ruimte, in lijn met de visie en missie en gericht op jullie ambities.
Artikelen & Blogs
Hoe een strakke lesopstart de toon zet voor je klassenmanagement
Met een strakke, ingestudeerde lesopstart – schoolbreed nageleefd – voorkomt het Alfrink College vele verspilde uren lestijd, opgeteld over een jaar. In dat veilige leerklimaat is vervolgens ruimte voor kennisoverdracht én voor persoonlijke aandacht. Voor die stille leerling bijvoorbeeld.
Artikelen & Blogs
Níet de politiek die de onderwijscrisis kan oplossen
De PISA testen doen een valse belofte van objectiviteit en voorzien de politiek van een stok. De problemen in het onderwijs worden niet veroorzaakt door de scholen of de leraren, maar door het systeem dat is ingericht voor de massa. Juist omdat het mensenwerk is, moet je de mensen die…
Artikelen & Blogs
AI proactief en interdisciplinair aangaan als onderwijsteam
AI-modellen zijn níet neutraal, dat vraagt om bezinning en een interdisciplinaire benadering, stelt moraalfilosofe Katleen Gabriels. Zij waarschuwt voor naïviteit. Kennisnet biedt een handreiking waarmee je als team stap voor stap door het proces gaat en positie bepaalt. Hoe zet je ChatGTP in voor je lesontwerp bijvoorbeeld?
Artikelen & Blogs
Sterke toename voortijdig schoolverlaters. Wat doet het mbo?
Vorig schooljaar verlieten meer dan 30.000 jongeren voortijdig zonder diploma school. Een trend die al voor corona inzette. Wat is de sleutel om de groep schoolverlaters te ondervangen? Tijd voor meer maatwerk, met een loopbaancentrum en persoonlijke aandacht?
Artikelen & Blogs
Wat maakt een goede leraar? 5 aanbevelingen in lerarentekort
Professionalisering is een kernopdracht van de leraar. De leraar is de belangrijkste factor van verschil in de kwaliteit van onderwijs. Wat zijn de 5 pijlers die een leerkracht definiëren? Kris van den Branden doet 5 aanbevelingen om het beroep en de individuele leraar te versterken. Op basis van een rapport…
Artikelen & Blogs
Wiersma’s gedrag is herkenbaar
Iedere manager heeft in iedere situatie de vrije keuze. En die keuze gaat over zijn of haar houding ten opzichte van de medewerkers en de problemen die voorliggen. Vaak reageren we schijnbaar volautomatisch op dergelijke problemen – minister Wiersma weet dat inmiddels ook. Wie wil jij zijn in je organisatie?


Wiersma’s gedrag is herkenbaar
Artikelen
Artikelen & Blogs
Welke learning space past het onderwijs van de toekomst?
Op veel plekken zijn onderwijslokalen in hoog tempo vol gehangen met techniek. AI deed zijn intrede. Hoe ga je je onderwijsruimtes ontwikkelen en hoe zet je ze in? En voor wie? Hoe richt je het leren voor de toekomst in? Wat is het verschil tussen adaptieve en routine expertise? En…
Artikelen & Blogs
Nieuwe leraren: laat ze niet verzuipen!
De uitval onder startende leerkrachten is schrikbarend groot. Inductieactiviteiten in Nederland zijn voor verbetering vatbaar, bleek al uit onderzoek. Paul Kirschner haalt de Engelse praktijk aan waar een gedegen, nationaal ingezet begeleidingsprogramma duidelijke vruchten afwerpt. Meer werkplezier, self-efficacy en betere leerprestaties.
Artikelen & Blogs
12 activerende werkvormen voor effectief leren
Waar staan je leerlingen in hun leerproces? “Je hoeft geen toets te doen om te achterhalen wat je leerlingen (nog) niet snappen.” Expert Michiel Wils zet 12 activerende werkvormen op een rijtje waarmee je in 1 klap ook effectieve leerstrategieën benut.
Artikelen & Blogs
Waarom we nu echt moeten stoppen met beoordelen in het (bewegings)onderwijs
Hoe beoordeel je op een eerlijke en motiverende manier een klas waarin zulke grote verschillen aanwezig zijn als bij lichamelijke opvoeding? Over de zin en onzin van beoordelen en de behoefte van het systeem om te meten. Hoe meet je de verschillende intelligenties en competenties? Wat zegt dat eigenlijk over…