Avond van de Leraar #4: Effectief Leesonderwijs
Lindenberg Cultuurhuis te Nijmegen
0
Onderwijs Innovatie Festival 2023
Evenement
24 mei 2023
225
Artikelen
Gamen toch goed voor de cognitieve ontwikkeling?
Onderzoekers volgden 2 jaar de scherm gewoontes van kinderen in correlatie met hun cognitieve ontwikkeling. Het spelen van videogames leek een licht positief effect te hebben op de ontwikkeling van het IQ. Tal van factoren bleven buiten schot, maar opent dit een deur voor gamification in het onderwijs?
Een kijk op ADHD via de executieve functies en motivatie
Na de uitleg over de interactie tussen executief functioneren en motivatie begrijp je beter waar het gedrag van een leerling vandaan komt en hoe je daarmee om kunt gaan. Uitgebreide studie uit 2016; met een overzicht van 20 tips om het kind te helpen zo goed mogelijk te functioneren.
‘Een Leven Lang Ontwikkelen in Vogelvlucht’, van visie naar onderwijsinrichting
Wil jij leertrajecten ontwikkelen op basis van vragen van werkgevers, gemeenten en UWV? Inspelen op kansen in de markt met andere spelers in de regio? Hoe je processen op school daarvoor het best in kan richten? Hoe krijg je de rest mee? Kennispunt MBO neemt je op interactieve wijze mee…
Leerlingen intrinsiek motiveren; een uiteenzetting
Rob Martens schreef het boek ‘Leerlingen intrinsiek motiveren, waarom we allemaal willen leren’. Hij toont overtuigend aan dat spel, mits niet verplicht, de beste manier is om kinderen enthousiast te maken. In een neoliberalistische, op prestatie, controle, afrekening en beloning gericht systeem is daar geen ruimte voor. Durf jij de…
Petitie: uitslag staatsexamen moet samenvallen met CE
Op 14 juni 2023 krijgen alle leerlingen in het vo de uitslag van hun schriftelijk examen. Behalve staatsexamenkandidaten. Hun resultaat wordt geheim gehouden tot na hun mondeling examen. Met deze petitie verzoek je de Minister van Onderwijs zijn toezegging van een toekomstbestendig examen waar te maken en de uitslag data…
Nationale Buitenlesdag: kom in beweging
Op 4 april is het Nationale Buitenlesdag! Duizenden leerkrachten door heel Nederland geven steeds meer buitenles. 150 lesideeën helpen je op weg. Wetenschapsjournalist Mark Mieras betoogt waarom vrije beweging in de buitenlucht essentieel is voor het leerproces.
Hoe ontwikkelen we ons voorstellingsvermogen?
Met de beste bedoelingen hebben we een onderwijsbestel laten ontstaan waarvan de grammatica mensen stelselmatig vervreemdt van hun voorstellingsvermogen. We hebben onszelf vastgezet in een onderwijsbestel waarin geen plaats meer is voor het onverwachte, het verrassende, het onbepaalde.
Inspiratie nodig? Beperk jezelf met ‘creative limitations’
Ben jij het jaar begonnen vol motivatie om nieuwe projecten op te pakken? Wil je meer creativiteit toevoegen aan jouw lessen of iets creatiefs doen, zoals schilderen, een boek schrijven of een (online) cursus maken? Paradoxaal genoeg kan het helpen jezelf beperkingen op te leggen.
Belevingsmarkt – 24education



24education is met haar innovaties te vinden op de belevingsmarkt tijdens het Onderwijs Innovatie Festival op woensdag 24 mei 2023.
Traditioneel is het Nieuwe Progressieve
Een pleidooi voor onderwijs dat eerst gericht is op het verkrijgen van kennis waarna die kennis gebruikt wordt voor het verwerven van vaardigheden en attituden en waar het lesgeven op wetenschappelijk bewijs-geïnformeerde leest geschoeid is. Hoe innovatief is dat traditionele onderwijs eigenlijk!
Routekaart ondersteuning (hoog)begaafde leerlingen
Binnen de onderzoekswerkplaats POINT013 2.0 is de ‘Routekaart voor ondersteuning van (hoog)begaafde leerlingen in het basisonderwijs’ ontwikkeld. In het onderstaande document lees je meer over de aanleiding, doelgroep en werkwijze van de routekaart. In het document daaronder vind je de routekaart.
Professionele cultuur helpt het welbevinden van de leraar
Een professionele cultuur ontstaat niet zo maar. Als management team moet je erin investeren. Er moet tijd en ruimte beschikbaar zijn om te ontwikkelen en te experimenteren. Lees over de vier kenmerken en elementen die een professionele cultuur typeren. Wat werkt wel en wat niet?
Zintuiglijk schrijven met kinderen
Schrijven en vooral creatief schrijven als onderdeel van taalvaardigheid als geheel en menswording op zich, staat niet echt op de agenda in het basisonderwijs. Ik gun ieder kind om creatief te spelen met taal. In dit blog geef ik een voorbeeld van een mogelijke lesopzet om creativiteit bij kinderen te…


Zintuiglijk schrijven met kinderen
Artikelen
Begeleiding startende leraar: 7 beleidstips
Een derde van de afgestudeerden vindt dat de pabo hen niet in de gelegenheid heeft gesteld om alles te leren wat nodig is voor de praktijk in het basisonderwijs. 15% van de startende docenten verlaat het onderwijs na een jaar. Wat is er nodig voor goede begeleiding?
Hoe werkt ‘anders organiseren’ door op de werkvloer?
Wat zijn de gevolgen van ‘anders organiseren van onderwijs’ op het personeel? Wat doet een nieuwe onderwijsvorm met het werkplezier, de werkdruk en met de onderlinge verhoudingen? De inzichten en voorbeelden bieden inspiratie aan scholen wat betreft organisatorische condities en consequenties voor leraren en personeelsbeleid.
Hoe groot is jouw persoonlijke footprint eigenlijk?
Je ecologische voetafdruk is ‘het stuk natuur dat nodig is om de goederen en diensten te kunnen produceren die nodig zijn om een bepaalde levensstijl te ondersteunen’. en dan is er ook nog zoiets als je verborgen footprint. Hoeveel aarde verbruik jij per jaar? Maar ook, ‘kijk wat je al…
Kinderen met hechtingsproblemen in de klas
Leraren ervaren dat ze moeilijk contact maken met kinderen die hechtingsproblemen hebben: deze leerlingen komen lastig tot leren en hun gedrag is vaak moeilijk te corrigeren. Hoe vind je goed evenwicht tussen gedrag corrigeren en verbinding maken?
Wiersma nu toch mee in telefoonverbod op scholen?
Minister Wiersma gaat met scholen, ouders en wetenschappers praten over het eventueel verbieden van mobieltjes in de klas. In november legde hij de verantwoordelijkheid voor het beleid nog bij de scholen zelf. Inmiddels lijkt de roep om landelijk beleid sterker te zijn. De minister wil voor de zomer uitsluitsel geven.
Leesvaardigheid verbeteren? Motivatie meten
Nederlandse jongeren lezen steeds minder vaak en met steeds minder plezier. Je kunt aan allerlei knoppen draaien, betoogt Nicole Hanegraaf, maar het verbeteren van de leesvaardigheid begint bij verbeteren van de motivatie.
Hoogbegaafden onderwijs: Het label voorbij
Korte impressie van HB-conferentie. Een drietal bezoeker-docenten geven aan waar zij in hun eigen praktijk tegenaan lopen en wat ze opstaken van de workshops. “Goede begeleiding richt zich op het vergroten van zelfbewustzijn […]om het eigen leven betekenisvol invulling te geven.” aldus de keynote spreker Desirée Houkema.
ChatGPT in het onderwijs stimuleren of verbieden?
Er is veel te doen om ChatGPT. Hoe wil het onderwijs zich tot dit fenomeen verhouden? Verbieden en zoveel mogelijk tegenwerken, of AI schrijfhulpen accepteren als een mogelijkheid kinderen te laten nadenken over de kwaliteit en de inhoud van hun schrijfwerk? Over redelijk denken, emoties en wereldgericht onderwijs.