Hier vind je inzichten die jouw als docent voor de klas verder helpen in je onderwijstaak met de leerling. Van leerstrategien tot toetsbeleid; Van klassenmangement tot gedragsproblematiek.
Onderwijs Innovatie Festival 2023
Evenement
24 mei 2023
225
Didactiek
Zelfsturend leren en zelfregulatie; een wereld te winnen
Door je leerlingen metacognitieve vaardigheden aan te leren, werken ze zelfstandiger en beter. Zelfsturend leren vergt veel inbreng van de leerkracht. Het is goed om er in de vroege basisschoolleeftijd mee te beginnen. Hoe stimuleer je zelfsturend leren en zelfregulatie? En wat is het verschil?
Llearn: formatief handelen: van instrument naar ontwerp
Gerelateerd:Instellingsbrede implementatie van blended learning Als het over blended learning gaat, ligt de focus vaak op de inzet van ICT en werkvormen op cursusniveau. Met…De uiteenlopende rollen van een onderwijskundige Ik vertel je over de verschillende rollen die ik in mijn werk op me neem, namelijk de rol van onderzoeker,…Effectief…
De auteurs van het boek 'Formatief handelen van instrument naar ontwerp' bespreken de uitvoeringsprincipes en voordelen van formatief handelen, en staan ze stil bij het belang van ontwerpen.
Tjipcast: Expliciete instructie in het klaslokaal
Gerelateerd:Leren de leraren? Lerende leraren! Een PLG begin je zo Het ontwikkelen van een professionele leergemeenschap is een manier om als school te werken aan onderwijsverbetering. 8 Stappen ter ontwikkeling…Leesbegrip vergroten; een samenhang van 9 factoren Onderzoek van professor Roel van Steensel getiteld ‘De vele kanten van leesbegrip’ voor het…
In deze podcast gaan we dieper in op de kenmerken en bouwstenen van expliciete directe instructie (EDI). Expliciete directe instructie wordt helaas vaak als ouderwets of klassiek bestempeld. Instructie is bij uitstek een kernelement in het onderwijs en werkt buitengewoon krachtig! Ongeacht je onderwijsconcept. Veel praktijkvoorbeelden van lesfasen en technieken passeren de revue.
Trendrapport: adaptief leermateriaal in het hoger onderwijs



Gerelateerd:Verkiezingsprogramma's en onderwijsplannen De meeste politieke partijen beloven substantieel meer geld voor onderwijs. Hoe willen zij dit gaan verdelen? Wat zijn de verschillen?…Realiseren we met blended learning echt meerwaarde? Wat doet de inzet van bepaalde middelen en modaliteiten met onze didactiek? Wat gaat dit betekenen voor het leerproces van…Hoogbegaafde leerling…
Met adaptief leermateriaal creëer je onderwijs dat automatisch is afgestemd op de behoeften en competenties van individuele studenten. Wat de kansen en uitdagingen zijn lees je in dit Trendrapport van SURF.
HvA podcast #2: Leeropbrengsten: lestijd of leskwaliteit?
Gerelateerd:De podcast en het onderwijs; flipping the classroom en meer In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar luistert 48 procent weleens naar een podcast, aldus Reuters Institute. Een combinatie van…Professionalisering kan uitstroom uit het onderwijs keren Docenten willen na hun aanstelling zich blijven doorontwikkelen. Schoolbesturen willen dat hun professionaliseringsbeleid aansluit…
Gaan minder lesuren niet ten koste van de leeropbrengsten van leerlingen? Kan kennis uit onderzoek leraren helpen om hun lesontwerpen en leskwaliteit te versterken? In de HvA podcast 'Minder uren, betere lessen' aflevering 2: Debbie Dussel (lerares basisschool en pleitbezorger van evidence informed werken) en Jan van Tartwijk (onderzoeker lerarenkwalitiet en het verschil voor het leren van leerlingen).
Bewegend leren met de educatieve spellen van Picoo
Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus!
Effectieve feedback volgens paar richtlijnen
In tal van meta-analyses van onderwijsgericht onderzoek blijkt feedback één van de krachtigste hefbomen om het leerproces te bevorderen. Niet alle feedback is echter even effectief, noch leidt het per se tot meer impact op leren. Reflecties of effectieve feedback.
Edutools in de les: welke werkvormen kun je wanneer inzetten?
Hoe kun je in jouw online les toch werkvormen inzetten? Welke werkvormen zijn geschikt voor zowel de online als de offline les? En welke werkvorm past bij welke rol van de docent? Max Grootjen van het Practoraat MBO Mediawijsheid maakte een handige tutorial.
LLEARN: Formatief handelen voor dummies
Gerelateerd:Effectief leren Effectief leren, de docent als regisseur reikt toekomstige leerkrachten instrumenten aan die ervoor zorgen dat lesgeven onder regie van de…Pleidooi: Van leerachterstand naar ontwikkelkansen Het huidige debat over de leerachterstanden noopt ons na te denken over de inrichting van het schoolsysteem, waarin de te…Leesbegrip vergroten; een samenhang van…
Een docent kan iets verteld hebben, maar als het niet binnenkomt bij de leerling – om wat voor reden dan ook – betekent behandelen niet automatisch beheersen door de leerling. Door formatief handelen in te zetten in het leerproces haal je gericht informatie op uit de groep in het moment, om daarop goed geïnformeerde vervolgstappen in te zetten. Tegelijkertijd wordt de leerling meer eigenaar van zijn eigen proces en de leerstof op zich.
Tjipcast met Tim Surma: op de bres voor onderwijskwaliteit
Gerelateerd:Leren de leraren? Lerende leraren! Een PLG begin je zo Het ontwikkelen van een professionele leergemeenschap is een manier om als school te werken aan onderwijsverbetering. 8 Stappen ter ontwikkeling…Erik Meester: Misvatting en mythen rondom leren en… Interview met Erik Meester, leraar, opleider en onderwijsontwikkelaar aan de Radboud Universiteit. 'Kennis…
Het gesprek gaat over onderwijskwaliteit en het statuut van de leerkracht. De zorgen rondom de huidige onderwijskwaliteit wordt vaak in allerlei randzaken gezocht. Tim Surma zoekt het liever in de opzet van het onderwijs zelf. Te veel nadruk op generieke vaardigheden en te weinig focus op een zorgvuldig opgebouwde kennisbasis en een naïef geloof in romantische kind- of leerling-gecentreerde didactische aanpakken.
Leesbegrip vergroten; een samenhang van 9 factoren
Onderzoek van professor Roel van Steensel getiteld ‘De vele kanten van leesbegrip’ voor het NRO laat een 9-tal factoren zien die bijdragen aan leesbegrip. Het belang van een kennisbasis en de woordenschat springen eruit, maar de samenhang van het hele pallet maakt het verschil.
Leerlingbespreking.nl



Leerlingbespreking.nl is een tool om de rapportvergadering en leerlingbespreking sneller en efficiënter te laten verlopen. Meer tijd voor kwaliteit.
Wat maakt een flipped classroom effectief?
De afgelopen twee jaar hebben we noodgedwongen veel ervaring opgedaan met online en blended onderwijs. De vraag die nu voorligt is: hoe ziet een goede mix van online en face-to-face werk, leer en evaluatievormen er uit? Wat werkt? En hoe werkt het in het psychosociale domein?
Classcraft



Gerelateerd:Gamification in je les: waarom zou je? Het gebruik van een game element in je les kan de betrokkenheid van leerlingen en studenten vergroten. Verschillende onderzoeken tonen…
Met Classcraft maak je van jouw school een educatieve game die het hele schooljaar door gespeeld kan worden. Verhoog de betrokkenheid bij leerlingen zodat ze echt leren.
Matific – rekenleerplatform



Matific is een digitaal rekenplatform dat leerlingen helpt met rekenen. Matific voelt voor leerlingen als een ontdekkingsreis, is eenvoudig te monitoren en sluit aan op het curriculum.
12 bouwstenen voor effectieve didactiek
Het takenpakket van leraren mag dan zeer divers zijn, het verzorgen van een goede les is de kerntaak van de leraar. De twaalf bouwstenen voor effectieve instructie zijn gebaseerd op bevindingen uit de cognitieve psychologie en uit lerareneffectiviteitsstudies. Download de overzichtsposter.


12 bouwstenen voor effectieve didactiek
Artikelen, Downloads
Diataal – Diatoetsen



Diataal ontwikkelt Diatoetsen en aanvullend lees- en oefenmateriaal voor het primair- en voortgezet onderwijs zodat leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen.
Brightskills



Brightskills biedt digitale leermiddelen aan die aansluiten op het leren van de diverse basisvaardigheden en biedt hierbij ondersteuning.
Cities of Learning platform



Gerelateerd:Instellingsbrede implementatie van blended learning Als het over blended learning gaat, ligt de focus vaak op de inzet van ICT en werkvormen op cursusniveau. Met…Open Badges valideren jongeren in hun leven lang leerproces Cities of Learning integreert en verbetert verschillende vormen van leren. Het helpt jongeren die een steuntje nodig…
Cities of Learning is een platform dat diverse spelers in de stad met elkaar in verbinding brengt en het mogelijk maakt om middels zogenaamde “Open badges” ervaringen, vaardigheden en talenten inzichtelijk te maken.
Brainstormen over blended learning op het Onderwijs Innovatie Festival
Het Onderwijs Innovatie Festival was een dag vol inspiratie! Heb je het Onderwijs Innovatie Festival helaas gemist, maar ben je benieuwd wat er allemaal aan bod kwam in de workshop ‘Blended learning met All You Can Learn’? Dat komt mooi uit: je leest er namelijk alles over in dit artikel.
Onderwijs post-COVID, Blended Learning en de campus van morgen
De veranderingen in het onderwijs zijn door COVID wel versneld. De campus van de toekomst zal meer een plek voor ontmoeting en co-creatie dan van kennisoverdracht zijn. Een sticky campus, vol met technologie, voor co-creatie waar studenten graag komen en verbinding ervaren. Wat zijn de nieuwe eisen aan deze nieuwe…