Didactiek

Hier vind je inzichten die jouw als docent voor de klas verder helpen in je onderwijstaak met de leerling. Van leerstrategien tot toetsbeleid; Van klassenmangement tot gedragsproblematiek.

Zelfsturend leren en zelfregulatie; een wereld te winnen

Door je leerlingen metacognitieve vaardigheden aan te leren, werken ze zelfstandiger en beter. Zelfsturend leren vergt veel inbreng van de leerkracht. Het is goed om er in de vroege basisschoolleeftijd mee te beginnen. Hoe stimuleer je zelfsturend leren en zelfregulatie? En wat is het verschil?

Llearn: formatief handelen: van instrument naar ontwerp

Gerelateerd:Instellingsbrede implementatie van blended learning Als het over blended learning gaat, ligt de focus vaak op de inzet van ICT en werkvormen op cursusniveau. Met…De uiteenlopende rollen van een onderwijskundige Ik vertel je over de verschillende rollen die ik in mijn werk op me neem, namelijk de rol van onderzoeker,…Effectief…
De auteurs van het boek 'Formatief handelen van instrument naar ontwerp' bespreken de uitvoeringsprincipes en voordelen van formatief handelen, en staan ze stil bij het belang van ontwerpen.

Tjipcast: Expliciete instructie in het klaslokaal

Gerelateerd:Leren de leraren? Lerende leraren! Een PLG begin je zo Het ontwikkelen van een professionele leergemeenschap is een manier om als school te werken aan onderwijsverbetering. 8 Stappen ter ontwikkeling…Leesbegrip vergroten; een samenhang van 9 factoren Onderzoek van professor Roel van Steensel getiteld ‘De vele kanten van leesbegrip’ voor het…
In deze podcast gaan we dieper in op de kenmerken en bouwstenen van expliciete directe instructie (EDI). Expliciete directe instructie wordt helaas vaak als ouderwets of klassiek bestempeld. Instructie is bij uitstek een kernelement in het onderwijs en werkt buitengewoon krachtig! Ongeacht je onderwijsconcept. Veel praktijkvoorbeelden van lesfasen en technieken passeren de revue.
Logo SURF
trendrapport surf adaptief leermateriaal

Trendrapport: adaptief leermateriaal in het hoger onderwijs

Logo SURF
Gerelateerd:Verkiezingsprogramma's en onderwijsplannen De meeste politieke partijen beloven substantieel meer geld voor onderwijs. Hoe willen zij dit gaan verdelen? Wat zijn de verschillen?…Realiseren we met blended learning echt meerwaarde? Wat doet de inzet van bepaalde middelen en modaliteiten met onze didactiek? Wat gaat dit betekenen voor het leerproces van…Hoogbegaafde leerling…
Met adaptief leermateriaal creëer je onderwijs dat automatisch is afgestemd op de behoeften en competenties van individuele studenten. Wat de kansen en uitdagingen zijn lees je in dit Trendrapport van SURF.

HvA podcast #2: Leeropbrengsten: lestijd of leskwaliteit?

Gerelateerd:De podcast en het onderwijs; flipping the classroom en meer In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar luistert 48 procent weleens naar een podcast, aldus Reuters Institute. Een combinatie van…Professionalisering kan uitstroom uit het onderwijs keren Docenten willen na hun aanstelling zich blijven doorontwikkelen. Schoolbesturen willen dat hun professionaliseringsbeleid aansluit…
Gaan minder lesuren niet ten koste van de leeropbrengsten van leerlingen? Kan kennis uit onderzoek leraren helpen om hun lesontwerpen en leskwaliteit te versterken? In de HvA podcast 'Minder uren, betere lessen' aflevering 2: Debbie Dussel (lerares basisschool en pleitbezorger van evidence informed werken) en Jan van Tartwijk (onderzoeker lerarenkwalitiet en het verschil voor het leren van leerlingen).

Edutools in de les: welke werkvormen kun je wanneer inzetten?

Hoe kun je in jouw online les toch werkvormen inzetten? Welke werkvormen zijn geschikt voor zowel de online als de offline les? En welke werkvorm past bij welke rol van de docent? Max Grootjen van het Practoraat MBO Mediawijsheid maakte een handige tutorial.

LLEARN: Formatief handelen voor dummies

Gerelateerd:Effectief leren Effectief leren, de docent als regisseur reikt toekomstige leerkrachten instrumenten aan die ervoor zorgen dat lesgeven onder regie van de…Pleidooi: Van leerachterstand naar ontwikkelkansen Het huidige debat over de leerachterstanden noopt ons na te denken over de inrichting van het schoolsysteem, waarin de te…Leesbegrip vergroten; een samenhang van…
Een docent kan iets verteld hebben, maar als het niet binnenkomt bij de leerling – om wat voor reden dan ook – betekent behandelen niet automatisch beheersen door de leerling. Door formatief handelen in te zetten in het leerproces haal je gericht informatie op uit de groep in het moment, om daarop goed geïnformeerde vervolgstappen in te zetten. Tegelijkertijd wordt de leerling meer eigenaar van zijn eigen proces en de leerstof op zich.

Tjipcast met Tim Surma: op de bres voor onderwijskwaliteit

Gerelateerd:Leren de leraren? Lerende leraren! Een PLG begin je zo Het ontwikkelen van een professionele leergemeenschap is een manier om als school te werken aan onderwijsverbetering. 8 Stappen ter ontwikkeling…Erik Meester: Misvatting en mythen rondom leren en… Interview met Erik Meester, leraar, opleider en onderwijsontwikkelaar aan de Radboud Universiteit. 'Kennis…
Het gesprek gaat over onderwijskwaliteit en het statuut van de leerkracht. De zorgen rondom de huidige onderwijskwaliteit wordt vaak in allerlei randzaken gezocht. Tim Surma zoekt het liever in de opzet van het onderwijs zelf. Te veel nadruk op generieke vaardigheden en te weinig focus op een zorgvuldig opgebouwde kennisbasis en een naïef geloof in romantische kind- of leerling-gecentreerde didactische aanpakken.

Leesbegrip vergroten; een samenhang van 9 factoren

Onderzoek van professor Roel van Steensel getiteld ‘De vele kanten van leesbegrip’ voor het NRO laat een 9-tal factoren zien die bijdragen aan leesbegrip. Het belang van een kennisbasis en de woordenschat springen eruit, maar de samenhang van het hele pallet maakt het verschil.

Wat maakt een flipped classroom effectief?

De afgelopen twee jaar hebben we noodgedwongen veel ervaring opgedaan met online en blended onderwijs. De vraag die nu voorligt is: hoe ziet een goede mix van online en face-to-face werk, leer en evaluatievormen er uit? Wat werkt? En hoe werkt het in het psychosociale domein?

12 bouwstenen voor effectieve didactiek

Het takenpakket van leraren mag dan zeer divers zijn, het verzorgen van een goede les is de kerntaak van de leraar. De twaalf bouwstenen voor effectieve instructie zijn gebaseerd op bevindingen uit de cognitieve psychologie en uit lerareneffectiviteitsstudies. Download de overzichtsposter.

Cities of Learning platform

Cities of Learning
Gerelateerd:Instellingsbrede implementatie van blended learning Als het over blended learning gaat, ligt de focus vaak op de inzet van ICT en werkvormen op cursusniveau. Met…Open Badges valideren jongeren in hun leven lang leerproces Cities of Learning integreert en verbetert verschillende vormen van leren. Het helpt jongeren die een steuntje nodig…
Cities of Learning is een platform dat diverse spelers in de stad met elkaar in verbinding brengt en het mogelijk maakt om middels zogenaamde “Open badges” ervaringen, vaardigheden en talenten inzichtelijk te maken.  

Brainstormen over blended learning op het Onderwijs Innovatie Festival

Het Onderwijs Innovatie Festival was een dag vol inspiratie! Heb je het Onderwijs Innovatie Festival helaas gemist, maar ben je benieuwd wat er allemaal aan bod kwam in de workshop ‘Blended learning met All You Can Learn’? Dat komt mooi uit: je leest er namelijk alles over in dit artikel.

Onderwijs post-COVID, Blended Learning en de campus van morgen

De veranderingen in het onderwijs zijn door COVID wel versneld. De campus van de toekomst zal meer een plek voor ontmoeting en co-creatie dan van kennisoverdracht zijn. Een sticky campus, vol met technologie, voor co-creatie waar studenten graag komen en verbinding ervaren. Wat zijn de nieuwe eisen aan deze nieuwe…
Filters
Reset
Reset
Reset
Reset
Reset

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Extra bevoegdheid behalen?

Bevoegdheid onderwijscommunity

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

Actief in de community