Hier vind je inzichten die jouw als docent voor de klas verder helpen in je onderwijstaak met de leerling. Van leerstrategien tot toetsbeleid; Van klassenmangement tot gedragsproblematiek.
Didactiek
Artikelen & Blogs
GesPODcast: Hoe geef je als team samen steengoed onderwijs vanuit hoge verwachtingen?
Ontdek hoe samenwerking en hoge verwachtingen leiden tot beter onderwijs in deze Tjipcast aflevering.
Artikelen & Blogs
GesPODcast: Agora blijft!
We hebben weer een interessante podcast GesPODcast: In deze aflevering van Bij de Les spreken Annemarie Proost en Eduard van Dam met Jan Fasen over het belang en de toekomst van Agora-onderwijs in Nederland. Jan deelt zijn inzichten en ervaringen van de afgelopen tien jaar en legt uit waarom Agora…
GesPODcast: Agora blijft!
Artikelen
Artikelen & Blogs
Creativiteit in schrijfonderwijs: het ontwaken van de verbeeldingskracht
Kan creatief schrijfonderwijs de lees- en schrijfvaardigheid van leerlingen verbeteren? Anouk ten Peze, ervaren docente en onderzoeker, denkt van wel.
Artikelen & Blogs
12 interessante podcasts over onderwijs voor jou
Er zijn verschillende goede podcasts en podcastseries over onderwijs in Nederland. Elke week lichten wij er eentje uit in onze nieuwsbrief. In dit artikel brengen wij 12 interessante podcastseries onder de aandacht.
Artikelen & Blogs
Hoogwaardig digitaal onderwijs: nieuwe horizonten voor leren
Hoogwaardig digitaal onderwijs opent de deur naar een toekomst waar leren niet alleen efficiënter en toegankelijker is, maar ook diepgaander en beter afgestemd op de behoeften van elke individuele leerling.
Podcasts
Leesonderwijs, hoe staat het ervoor en wat kan er beter?
De inspectie maakte een reeks van 3 podcasts over basisvaardigheden. In deze derde aflevering gaan Lammie Prins, Carlijn Pereira en Mirna Pit met elkaar in gesprek over leesplezier, voorlezen, een integrale aanpak van het leesonderwijs.
Artikelen & Blogs
Implementatie wettelijke verplichting twee uur bewegingsonderwijs primair onderwijs lastig
Scholen in het primair onderwijs verplicht zijn om vanaf 1 augustus 2023 tenminste twee lesuren bewegingsonderwijs te geven. En dat blijkt nog niet eenvoudig!
Podcasts
Rekenonderwijs, hoe staat het ervoor en wat kan er beter?
De inspectie maakte een reeks van 3 podcasts over basisvaardigheden. In deze tweede aflevering praten Sarah Bergsen, Kees Hooyman en Bauke Milo over het belang van goed leren rekenen en over een integrale aanpak.
Artikelen & Blogs
Hoe start je het schooljaar positief?
Een nieuw schooljaar met nieuwe leerlingen op de juiste manier starten is elke keer weer een uitdaging. Onderwijswetenschappers geven raad: focus op de relatie met je leerlingen en wees duidelijk en voorspelbaar.
Apps & Tools
LessonUp – online lesgeven
Met LessonUp maak je binnen een handomdraai de meest boeiende, leerzame en interactieve lessen.
Artikelen & Blogs
12 activerende werkvormen voor effectief leren
Waar staan je leerlingen in hun leerproces? “Je hoeft geen toets te doen om te achterhalen wat je leerlingen (nog) niet snappen.” Expert Michiel Wils zet 12 activerende werkvormen op een rijtje waarmee je in 1 klap ook effectieve leerstrategieën benut.
Podcasts
Hoe zet je formatief handelen in bij lichamelijke opvoeding?
LLEARN podcast over formatief handelen bij lichamelijke opvoeding. In gesprek met Christa Krijgsman. Zij promoveerde op de samenhang tussen het geven van cijfers, het stellen van doelen en geven van feedback en de motivatie van de leerling LO. In de podcast komen vele praktische voorbeelden uit de gymles aanbod.
Artikelen & Blogs
Nieuwe generatie vraagt om nieuw onderwijs
De studenten van tegenwoordig denken oplossingsgericht en verwerken informatie megasnel en hebben behoefte aan maatwerk. Door meer flexibele blended onderwijs leerprogramma’s aan te bieden, motiveer je studenten om hun skillspakket te vergroten. Hoe ontwikkel je geschikt praktijkonderwijs voor deze generatie Z?
Artikelen & Blogs
Monitor Leskwaliteit; op naar steengoed lesgeven
Inspectie ontwikkelde een lesobservatie-instrument op basis van 5 kenmerken waarvan bewezen is dat deze bijdragen aan een effectieve les. Representatieve steekproef stelt dat basis redelijk is. Vooral met zelfregulerend leren en directe instructie is wel nog veel verbetering te realiseren.
Podcasts
Wat maakt een leraar effectief en de kracht van diversiteit in lerarenteams
Eind 2022 promoveerde Hannah op een proefschrift aan de Universiteit Twente naar de validiteit en impact van leerling percepties van leskwaliteit. Ze geeft een dag per week les in het po en samen met Mirjam Keyser schreef ze het winnende boek ‘Erken de ongelijkheid‘, over de kracht van diversiteit in onderwijsteams. Tweegesprek over de vraag hoe je een goede leerkracht wordt.
Artikelen & Blogs
Maak meer van je leesbeleid met de Bibliotheek op school
Leesonderwijs ligt al jaren onder een vergrootglas. Dia Wesseling, adviseur Bibliotheek op school bij Probiblio wil met onderwijscollega’s kijken óf en hoe samenwerking tussen academische leerkrachten en leesconsulenten kan bijdragen aan een betere borging van het leesbeleid op school.
Artikelen & Blogs
De kracht van creatief schrijven in de klas
Op school is veel aandacht voor spelling en grammatica. Zelf zie ik dit als een klein onderdeel van taal. Ik geloof dat alles begint bij plezier en dat het oké is wat je maakt. Mij valt op dat veel kinderen bang zijn om fouten te maken. Dit komt doordat ze…
Kalender
Meertaligheid in de klas (17 april 2023)
55 (excl.)
online
55 (excl.)
Hoe kun je als leerkracht PO omgaan met meertaligheid in de klas? Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek en hoe pak je het aan in de praktijk?
Artikelen & Blogs
‘Dat leren ze zelf wel’ en nog 7 misvattingen over leren leren
Om effectief te leren hoe je moet leren is expliciete instructie verdraaid handig. Een goede vuistregel? Wat, wanneer, waarom en hoe van leerstrategieën. Leren leren moet je leerlingen aanleren. En dat is een understatement. Patrick Sins ontkracht een 8-tal misvattingen omtrent zelfregulerend leren.
Podcasts
Formatief handelen vormgeven in het primair onderwijs
Hoe geef je formatief handelen vorm in het primair onderwijs? Daisy Mertens spreekt over haar voorbereidende proces en de ontwerpstappen die ze heeft doorlopen. Hoe heeft ze het uitgevoerd? Wat stak ze daar zelf van op? Welke tips geeft ze collega's mee? Een podcast van LLEARN.
Artikelen & Blogs
Meer aandacht voor formatief handelen
Leerlingen inzicht geven in hun eigen ontwikkeling en de druk van de ketel halen door niet uitsluitend gericht te zijn op cijfers. Docent Marieke Elske Prins is enthousiast pleitbezorger van formatief handelen: “Je ziet leerlingen tussen de toetsmomenten door groeien.” Met behulp van adaptieve software kunnen ze elkaar online feedback…