Tags: bijles, huiswerkbegeleiding, onderzoek

Een op de drie leerlingen in VO krijgt aanvullend onderwijs

In Nederland krijgt bijna een op de drie middelbare scholieren buiten school extra bijles, examentraining of huiswerkbegeleiding. Bij basisschoolleerlingen in groep 8 krijgt een op de vier dit soort aanvullend onderwijs. Deze percentages zijn de afgelopen jaren stabiel gebleven, blijkt uit onderzoek dat minister Slob heeft laten doen.

Vervolgonderzoek aanvullend onderwijs

Minister Slob informeert de Tweede Kamer over de resultaten van het vervolgonderzoek naar aanvullend onderwijs in basisonderwijs en voortgezet onderwijs uit het voorjaar van 2019. Daarbij gaat hij ook in op de motie van het Kamerlid Westerveld (GroenLinks). De motie verzoekt om de beleidsopties te verkennen om ongewenste gevolgen van schaduwonderwijs tegen te gaan.

Onderzoeksresultaten

De omzet van de bedrijven die bijles, huiswerkbegeleiding en toets- en examentraining geven is met 43 procent is gestegen. In 2017 was deze omzet 69,2 miljoen, in 2015 ongeveer 48,5 miljoen euro.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna vier op de tien ouders voor bijles kiezen omdat de school de verwachte ondersteuning niet biedt. De kwaliteit van scholen zou tekortschieten, waardoor ouders zelf regelen dat de achterstand wordt bijgewerkt.

De onderzoekers constateren ook dat leerlingen uit de Randstad, met name uit de vier grote steden, vaker gebruik maken van aanvullend onderwijs.

Particulier onderwijs is iets populairder dan voorheen. Ouders kiezen bijvoorbeeld  voor deze duurdere vorm van onderwijs met kleine klassen als hun kind is vastgelopen of gedragsproblemen heeft.

Reactie minister

Minister Slob haaft aangegeven dat hij vindt dat alle kinderen hetzelfde recht moeten hebben op bijles en examentraining als dat door de school wordt georganiseerd.

Hij reageert in een brief aan de Tweede Kamer op een wetsvoorstel van SP’er Peter Kwint en Lisa Westerveld van GroenLinks. De brief hoort bij het onderzoeksrapport Aanvullend en particulier onderwijs.

De kern van het wetsvoorstel is dat scholen in het licht van kansengelijkheid kinderen niet meer mogen uitsluiten van extra activiteiten als de vrijwillige ouderbijdrage niet is betaald.

 


 

lees hier de kamerbrief en/of het gehele rapport

 

 

 

 

Tags: bijles, huiswerkbegeleiding, onderzoek
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Klasbezoek: in een flits geleerd

Met flitsbezoeken willen docenten Sofie Heemskerk en Jamie de Vré het gesprek over onderwijskwaliteit met collega’s op gang brengen. Docenten nemen vijf minuten bij elkaar een kijkje in de les…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.