Tags: burnout, Mindfulness, onderwijs

Mindfulness bliksemafleider voor echte oorzaken burn-outs

SPOTLIGHT // Wat is de rol van onderwijs in de mentale gezondheid van jongeren? Mindfulness, bijvoorbeeld, kan helpen bij stressvermindering in het onderwijs.

Prestatiedruk

Emma Vermeulen ziet meer risico’s dan kansen voor mindfulness op Nederlandse scholen. Veel jongeren excessieve en aanhoudende stress. Prestatiedruk in het onderwijs, maar ook in het sociale of sportieve leven daaromheen, legt een enorme druk op jongeren. Alles moet perfect zijn. Maar geweldig presteren en excelleren op allerlei gebieden is voor veel jongeren onhaalbaar en vertaalt zich daardoor in burn-outs.

Mentale gezondheid en takenlijsten

Die grote ervaren prestatiedruk ondervinden niet alleen jongeren. Ook onderwijsprofessionals lijden onder het toenemende ‘moeten’. Burn-outs liggen op de loer. Er wordt veelvuldig een beroep gedaan op het onderwijs om aandacht te besteden aan de mentale gezondheid van hun leerlingen. Maar de takenlijsten stapelen zich op en prioriteiten stellen blijkt lastig, omdat deze continu veranderen als gevolg van politieke wisselingen en de publieke opinie. Daarnaast zijn veel docenten overwerkt door een te hoge werkdruk.

Gevaar

Mindfulness zou een uitkomst kunnen bieden. Deze trend is in Engeland en de Verenigde Staten al jaren een gevestigd begrip. En ook in Nederland wordt een aantal mindfulnessprogramma’s aangeboden op scholen. Als het gaat om mindfulness in het onderwijs om burn-outs te voorkomen bij leerlingen en docenten, signaleert Emma echter een gevaar.

Lees hier verder >>>

 

 

Tags: burnout, Mindfulness, onderwijs

1 reactie. Plaats een nieuwe

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE