Vitaliteit in het onderwijs is een combinatie van energiemanagement en veerkracht, zowel voor individuele medewerkers als teams. Door deze begrippen concreet te maken, kunnen onderwijsprofessionals gerichter in gesprek gaan binnen hun school.
Vitaliteit van onderwijzend personeel en teams: concreet en toepasbaar
»
Vitaliteit van onderwijzend personeel en teams: concreet en toepasbaar
Het versterken van de vitaliteit van onderwijzend personeel en teams is een belangrijk aandachtspunt voor onderwijsprofessionals. Een vitale onderwijsinstelling kan alleen bestaan als de medewerkers en teams vitaal zijn. Maar wat betekent vitaliteit nu precies? In dit artikel maken we het begrip ‘vitaliteit’ concreet en geven we suggesties voor het versterken van vitaliteit in het onderwijs.
De uitdaging in het onderwijs
Veel scholen hebben te maken met een tekort aan leerkrachten. Als er veel werk is en weinig collega’s om het werk mee te delen, neemt de druk toe. Het is dan belangrijk om de vitaliteit van je medewerkers en teams goed in de gaten te houden.
Wat is vitaliteit?
Vitaliteit bestaat uit twee belangrijke componenten: energiemanagement en veerkracht. Dit geldt zowel voor individuele medewerkers als voor teams.
Individuele vitaliteit
Energiemanagement
Een belangrijk onderdeel van de vitaliteit van een medewerker is energiemanagement. Dit gaat niet alleen om hoeveel energie iemand heeft, maar vooral om hoe die energie wordt besteed. Soms lijken mensen veel energie te hebben, maar bij nader inzien plegen zij roofbouw op zichzelf, wat hun vitaliteit ondermijnt.
Goed energiemanagement betekent dat je stevig in je schoenen staat, ontspannen bent en op jezelf en je intuïtie vertrouwt. Je hebt de regie, richt je op zaken binnen je invloedssfeer en voert je werk met een ontspannen, aandachtige focus uit.
Veerkracht
Naast energiemanagement is veerkracht ook bepalend voor vitaliteit. Veerkracht gaat over hoe je omgaat met tegenslag, onverwachte situaties en onzekerheid. Mensen met sterke veerkracht kunnen altijd perspectief zien en maken bewuste keuzes over hoe ze met nieuwe omstandigheden omgaan. Ze passen zich aan en leveren een waardevolle bijdrage, zelfs in veranderende situaties.
Vitaliteit van een team
Energiemanagement in een team
Een team dat goed is in energiemanagement weet wat het moet doen en doet dat op een ontspannen manier, zonder overmatige druk op zichzelf of anderen te leggen. Het richt zijn energie op de essentie van het werk en blijft gefocust. Het team neemt niet structureel taken van anderen over en laat zich niet afleiden door ruis of gedoe. Het richt de energie op zaken waar het invloed op heeft.
Veerkracht in een team
Een veerkrachtig team gaat flexibel om met veranderingen op de werkvloer en daarbuiten. Onzekerheid, veranderingen of piekdrukte? Dit team blijft realistisch en houdt rekening met de gevoelens van de teamleden. Het accepteert de situatie, schakelt soepel en gaat met open vizier verder. Het team blijft niet hangen in oude kwesties, maar kiest bewust hoe ze verder willen gaan, neemt initiatief en creëert perspectief.
Versterken van vitaliteit
Gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt en de toegenomen aandacht voor mentale gezondheid, is het versterken van de vitaliteit van onderwijzend personeel en teams van groot belang. Dit helpt niet alleen bij het behoud van medewerkers, maar zorgt er ook voor dat ze gezond en productief blijven.
Maak het begrip ‘vitaliteit’ concreet voor jouw school. Zodra het concreet is, kun je er ook concreet mee aan de slag en meer impact hebben. Help teamleiders en leidinggevenden om concreet met vitaliteit aan de slag te gaan, zowel op individueel als op teamniveau. Creëer een open sfeer binnen het team waar vitaliteit bespreekbaar is en afspraken worden gemaakt over het versterken ervan.
Investeer in begeleiding en training voor medewerkers en teams die daar behoefte aan hebben.
Dit artikel verscheen eerder op hrcommunity.nl
Ook Interessante Artikelen
Ministerie van OCW lanceert Expertisepunt digitale geletterdheid
Burgerschap & de Week van Respect; perfect match
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.