Tags: , , ,

Nederland loopt voorop met de digitalisering van het onderwijs

Digitalisering zorgt voor disruptieve transformaties in de samenleving, variërend van toegang tot diensten, interactie met anderen, het verkrijgen en delen van informatie tot metamorfoses in de natuur en de organisatie van werk. Leren is geen uitzondering.

Digitalisering van leren

Digitalisering van leren is het proces waarbij onderwijs en opleiding, en in het algemeen het verkrijgen, ontwikkelen of (h)erkennen van vaardigheden worden getransformeerd door het gebruik van digitale technologieën. Digitale technologieën hebben de toegang tot informatie en kennis in het dagelijks leven al veranderd.

Handleidingen voor elke dagelijkse taak kunnen vaak al online worden gedownload. Om de huidige situatie van digitaal leren in Europese landen te meten en aandacht vestigen op dit zeer belangrijke onderwerp heeft de ‘Jobs & Skills Unit’ van het Centre for European Policy Studies (CEPS) een index van gereedheid voor digitaal leven lang leren (IRDLL) ontwikkeld voor de 27 van de Europese Unie (EU) landen.

Nederland 2e

Nederland staat na Estland tweede in deze index van het CEPS, die in samenwerking met Google is samengesteld. Finland is derde, gevolgd door Luxemburg, Malta en Cyprus. Onderaan de lijst staan België, Polen, Tsjechië, Roemenië, Griekenland en Italië. Duitsland is hekkensluiter,

Noord-Westerse landen presteren vaak goed in verschillende Europese ranglijsten, vanwege factoren als politieke instituten en economisch presteren”, aldus de auteurs van het rapport. Stabiele politieke instituten en gunstige economische resultaten hebben volgens CEPS een waarschijnlijke (positieve) invloer op de ‘readiness’ voor digitaal leren.

Uitzondering is Luxemburg, aldus het CEPS. Dat land is in Europa het meest welvarende per hoofd van de bevolking, maar scoort niet altijd goed op ranglijsten voor innovatie. De nummers vijf en zes, Malta en Cyprus, vormen een verrassing als zeer kleine Zuidelijke EU-lidstaten. Zij tonen aan dat geografie niet per sé lotsbepalend is, aldus CEPS.

Excellente instituties en beleid

De drie toplanden (Estland, Nederland en Finland) kennen een overheidsbeleid dat digitaal leren aanmoedigt en een bevolking die goed met computers overweg kan, aldus het rapport. Nederland wordt daarin geprezen om zijn “excellente instituties” en beleid rond digitaal leren. De onderzoekers hebben gekeken naar zaken als onlineprogrammeerlessen, het gebruik van games in de klas en ‘leven lang leren’.

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Documenten

Uit de oude doos; Commissie Dijsselbloem en het onderwijsbeleid

Gerelateerd:'Lerarenstrategie' tegen lerarentekort mist cruciale… De onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma hebben in een Kamerbrief hun strategie tegen het lerarentekort aangegeven. Ze schrijven zelfs…Terug naar de kerntaak van de…
Onderwijscommunity haalt de conclusies van een Kohnstamm onderzoek aan uit 2014. Daarin werd 6 jaar onderwijsbeleid onder de loep genomen, in het licht van het rapport Dijsselbloem uit 2008
Lees verder

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

Whitepaper Docent de dupe van technologie

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Aanpak lerarentekort

NCOI

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Laterna Magica gebouw
Laterna-Magica-logo

Leraar basisonderwijs | IKC Laterna Magica Amsterdam

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

HRcommunity logo
HRcommunity

HRcommunity Festival

App

Teacher Tapp: de dagelijkse vragenapp voor leraren