» Nieuws, Rapport
» Leeromgeving, Technologie

»

Nederland loopt voorop met de digitalisering van het onderwijs

Nederland loopt voorop met de digitalisering van het onderwijs

Digitalisering zorgt voor disruptieve transformaties in de samenleving, variërend van toegang tot diensten, interactie met anderen, het verkrijgen en delen van informatie tot metamorfoses in de natuur en de organisatie van werk. Leren is geen uitzondering.

 

Digitalisering van leren

Digitalisering van leren is het proces waarbij onderwijs en opleiding, en in het algemeen het verkrijgen, ontwikkelen of (h)erkennen van vaardigheden worden getransformeerd door het gebruik van digitale technologieën. Digitale technologieën hebben de toegang tot informatie en kennis in het dagelijks leven al veranderd.

Handleidingen voor elke dagelijkse taak kunnen vaak al online worden gedownload. Om de huidige situatie van digitaal leren in Europese landen te meten en aandacht vestigen op dit zeer belangrijke onderwerp heeft de ‘Jobs & Skills Unit’ van het Centre for European Policy Studies (CEPS) een index van gereedheid voor digitaal leven lang leren (IRDLL) ontwikkeld voor de 27 van de Europese Unie (EU) landen.

Nederland 2e

Nederland staat na Estland tweede in deze index van het CEPS, die in samenwerking met Google is samengesteld. Finland is derde, gevolgd door Luxemburg, Malta en Cyprus. Onderaan de lijst staan België, Polen, Tsjechië, Roemenië, Griekenland en Italië. Duitsland is hekkensluiter,

Noord-Westerse landen presteren vaak goed in verschillende Europese ranglijsten, vanwege factoren als politieke instituten en economisch presteren”, aldus de auteurs van het rapport. Stabiele politieke instituten en gunstige economische resultaten hebben volgens CEPS een waarschijnlijke (positieve) invloer op de ‘readiness’ voor digitaal leren.

Uitzondering is Luxemburg, aldus het CEPS. Dat land is in Europa het meest welvarende per hoofd van de bevolking, maar scoort niet altijd goed op ranglijsten voor innovatie. De nummers vijf en zes, Malta en Cyprus, vormen een verrassing als zeer kleine Zuidelijke EU-lidstaten. Zij tonen aan dat geografie niet per sé lotsbepalend is, aldus CEPS.

Excellente instituties en beleid

De drie toplanden (Estland, Nederland en Finland) kennen een overheidsbeleid dat digitaal leren aanmoedigt en een bevolking die goed met computers overweg kan, aldus het rapport. Nederland wordt daarin geprezen om zijn “excellente instituties” en beleid rond digitaal leren. De onderzoekers hebben gekeken naar zaken als onlineprogrammeerlessen, het gebruik van games in de klas en ‘leven lang leren’.


Het gehele rapport kan je hier lezen en downloaden

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De inhoud van deze pagina is uitsluitend voor leden die zijn ingelogd. Je kunt hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Menu

Welkom in onze nieuwe omgeving! 

We hebben het aanbod sterk uitgebreid met vacatures, opleidingen, boeken, events, apps en tools en bovenal!

De community omgeving waar je kan chatten, linken en kennis kunt delen.

Wij moedigen bijdragen uit de community aan. Heb je onderzoeksresultaten, een essay of boekrecensie, of zomaar een blog? Deel jouw ervaring met de community.