Tags: , , ,

Onderwijsincubator

Onderwijsincubator

In 2020 start de versneller van leren en innoveren in het onderwijs: De Onderwijsincubator

In de incubator verbinden wij onderwijsinstellingen en startups met elkaar. Via verschillende soorten bijeenkomsten – zoals meetings en een hackathon event – ontsluiten wij ervaringen en inzichten.

Voor premium leden is er een datalab. Met hulp van gespecialiseerde partners zijn wij in staat alle onderdelen van de employee journey te meten en van onderbouwing, inzicht en voorspellingen voorzien.

Met de uitkomsten van het datalab in de hand starten wij Accelerators, waarin we – in verbinding – vraagstukken en uitdagingen voorzien van oplossingen.

Wij ontsluiten best practices om te komen tot next practices. Van curatief, naar preventief en uiteindelijk bewezen en predictief HR-beleid.

Organisaties toekomstbestendig maken en optimaal bijdragen aan de transformatie van organisaties door het optimaliseren van de HR-functie.

 

WAAROM


Stijging van de arbeidsproductiviteit en vergroten wellbeing. de arbeidsproductiviteitsgroei, de productie per werknemer, is de afgelopen vier jaar afgezwakt naar 0,8 procent ten opzichte van 1,5 procent vóór de crisis in 2008. De arbeidsproductiviteit stijgt al sinds de jaren tachtig minder hard dan daarvoor, maar de groei daarvan is na de crisis nog sneller bergafwaarts gegaan. Dit is een belangrijke oorzaak is voor de afremmende loonstijging, aldus het CPB. De arbeidsproductiviteit meet hoeveel werk mensen in een uur gedaan krijgen. Het gaat hierbij niet alleen om hoe hard mensen zelf werken, maar ook vooral om in hoeverre organisaties succesvol nieuwe technologieën toepassen. Technologische ontwikkeling heeft een positief effect op de lonen, omdat het zorgt voor een hogere arbeidsproductiviteit. Mits  de technologische ontwikkeling die nieuwe taken creëert sneller gaat dan de automatisering van bestaande taken. De arbeidsproductiviteit groeit in landen waar bedrijven meer ICT gebruiken.

De uitdaging is niet zo zeer om meer of harder te werken, maar om slimmer te werken en de technologische vooruitgang optimaal te benutten om wellbeing van mensen te bevorderen. Precies wat we met de HRincubator beogen.

 

HET PROBLEEM


Innoveren vanuit een gevarieerd netwerk; Het wordt steeds lastiger om baanbrekende innovaties als bedrijf alleen te bereiken. Bedrijven hebben steeds meer baat bij samenwerking met externe partijen, vaak startups. Serendipiteit, het optreden van onverwachte, maar positieve resultaten is een krachtige motor achter het creëren van innovaties, aldus hoogleraar samenwerking en innovatie Vareska van de Vrande. Netwerken en netwerkmogelijkheden aanbieden en versterken verbetert de serendipiteit, maar slechts tot een bepaald punt. Daarna wordt variëteit zoeken een belangrijke extra driver.

 

WAT


Ontsluiten van sociaal kapitaal. Sociaal kapitaal benadrukt het belang van relaties tussen mensen, tussen medewerkers onderling én tussen medewerkers en klanten, om succesvol te functioneren als organisatie. Deze relaties zijn in een organisatie van groot belang om succesvol te ‘produceren’, maar ook om succesvol te innoveren, volgens Michiel Schoemaker. Verbinding tussen – talenten van – medewerkers is net zo belangrijk voor innovatie als economisch kapitaal. De moderne organisatie is een netwerkorganisatie. De vorm en kwaliteit van die persoonlijke netwerken zijn waardevol bij innovatie, waar het vaak gaat om de juiste ontmoeting tussen de juiste mensen. Wie heeft nodig wat ik heb – en wie heeft wat ik nodig heb? Dat is een cruciale vraag voor het effectief laten functioneren van persoonlijke netwerken. Hetzelfde geldt voor innovatie. Op de knooppunten van de netwerken zit de innovatiekracht.

Met de HRincubator verbinden wij talenten, innovatieve ideeën en initiatieven en organisaties, groot en klein, met elkaar. Om HR innovatie te versnellen en sociaal kapitaal te ontsluiten.

 

HOE


Verbinden en verbeteren. De HRincubator heeft een propositie en programma vol activiteiten en interventies die haar leden de gelegenheid biedt te verbinden en te leren en dus te innoveren. Voor HR-directeuren is er de HRbarometer, een online inventarisatie- en dialoogtool. Hiermee identificeren welke hr issues vandaag aandacht vragen, maar vooral ook welke morgen. Op basis van de opgedane inzichten stellen we de invulling van drie meetups vast. Dit zijn laagdrempelige meetings voor ongeveer 20 deelnemers, waar een startup en een wetenschapper de laatste inzichten en bevindingen op een hr thema delen met de aanwezigen. Wij organiseren een pitch arena, waar de leden zich kunnen onderdompelen in een carroussel van diverse startups die hun propositie ‘pitchen’. In juni is het HR challenge event. Teams nemen een actuele uitdaging mee en zetten een stap vooruit in het denken of zelfs oplossen. In een andere omgeving dan de dagelijkse, geinspireerd door sprekers en verschillende break-out sessies.

 

Verbinden > meten > analyseren > oplossen > implementeren

 

DATALAB EN ACCELERATORS

Voor premium members bouwen wij hard aan ons datalab. Diverse organisaties, gespecialiseerd in het meten van onderdelen van de employee journey, doen reeds mee. Vanaf 2020 kunnen premium leden gebruik maken van de hr benchmark die wij hiermee opbouwen. De incubator biedt ook gelegenheid tot maatwerk en diepte-inzichten. Leden leveren data aan die wij bundelen, analyseren en verrijken. De opgedane bevindingen en inzichten geven wij in de vorm van rapportages terug.

Op basis van van de inzichten – en voorspellingen – uit het datalab starten wij Accelerators, oftewel verbeterprogramma’s. Een aantal organisaties, met eenzelfde challenge, ambitie of interesse trekt gedurende een jaar samen op, al dan niet met inspiratie of ondersteuning van een of meerdere startups en wetenschapper(s).

 

 

 

 

WIE


Organisatie; de Onderwijsincubator is een initiatief van Onderwijscommunity. Wij verzorgen de verbinding, de meetups en het event. In samenwerking met partners geven wij het Datalab vorm en samen met de leden de Accelerators.

Organisaties; doelgroep van de HR incubator zijn grote organisaties die buiten gebaande paden willen treden en kleinere organisaties die, omdat zij kleinere hr-afdelingen hebben, niet de executiekracht hebben om daadwerkelijk te innoveren. Afgelopen jaar sloten zich diverse organisaties aan, zoals ondermeer ABNAMRO, Capgemini, Danone, Hutten, Kühne + Nagel, Leaseplan, Loyens & Loeff, Nationale Nederlanden, TomTom, Reinaerde, Universiteit van Amsterdam en Universiteit Twente. Komend jaar willen wij groeien naar maximaal 30 gecommiteerde leden.

Startups; een keur aan startups heeft zich afgelopen jaar reeds gepresenteerd aan de leden. Ook komend jaar gaan wij onze leden weer verrassen. Waar mogelijk benutten wij de startups ook voor ons datalab.

Datapartners; in samenwerking met PwC en verschillende andere gevestigde dienstverleners die zich bezighouden met het meetbaar maken van HR-beleid geven wij vorm aan ons onderzoekscentrum. In eerste instantie vullen wij, samen met de leden, een HRbenchmark omgeving. In stap twee creëren we een datalab, waar ook diverse universiteiten en onderzoeksinstituten al interesse in hebben getoond.

Programmapartners; met een aantal vernieuwende consultancy bureaus zijn afspraken gemaakt om de accelerators die in 2020 starten te ondersteunen. Waar de leden de doelen en de inhoud bepalen, nemen zij het design van de bijeenkomsten voor hun rekening en verzorgen zij de methodieken.

Samenwerkingspartner; met HollandStartup zijn samenwerkingsafspraken gemaakt. Als meerdere organisaties een uitdaging ervaren, waar geen oplossing voor in de markt is, dan zorgen wij dat daarvoor een startup wordt gelanceerd!

 


AANBOD


De HRincubator kent twee soorten abonnementen

Silver (€ 1.500,-)

  • Meetups; een groep van ongeveer 20 tot 30 deelnemers, een spreker vanuit een startup en een wetenschapper. Inspiratie en netwerken, drie maal per jaar;
  • Pitch Arena; the hottest startups in HR presenteren zich. Leden blijven op de hoogte van wat er speelt in de kraamkamers van HR. De startups krijgen feedback en misschien zelfs een omgeving om te valideren, een maal per jaar;
  • Event… Hacking HR; 20 teams nemen een actuele uitdaging mee en werken aan een oplossing, of in ieder geval vooruitgang. In een andere omgeving dan anders, lerend van andere teams, inclusief inspiratie uit een keur aan break-out sessies, juni 2020.

Gold (€ 6.000)*

  • Premium, plus…
  • HRdatalab; Het Datalab van de HRincubator is het neusje van de zalm.  Een select groepje koplopers en durfals, analytics partners van naam en faam en onderzoeksinstituten gaan samen de uitdaging aan. State-of-the-art, bewezen en predictief hr.

* exclusief deelname aan een accelerator, deze hangt af van de opzet en mate van ondersteuning

Komend jaar bouwen we ook aan de HRbenchmark; leden uploaden playbooks, projectverslagen, protocollen, whitepapers en andere materialen die interessant zijn voor andere leden. Onze partners stellen naast content ook rapportages ter beschikking.


Download hier de leaflet (PDF):

DOWNLOAD


KALENDER

meetup februari; beschrijving

meetup mei; beschrijving

event juni; beschrijving

meetup september; beschrijving

Pitch Arena november; beschrijving


Schrijf je direct in of vraag meer informatie op via dit formulier:

INSCHRIJVEN

 

Tags: , , ,

Ook Interessante Onderwijsincubator

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen