Tags: AI, data-kennis, kennisplatform, Leven Lang Ontwikkelen, MIEC

7 MBO scholen starten MIEC: data innovatie- en expertisecentrum

Met het MBO Innovatie- en Expertise Centrum (MIEC) Data Impact slaan 7 Brabantse MBO instellingen de handen ineen met bedrijfsleven en overheid in de regio. Het centrum beoogt in te spelen op de behoefte aan meer kennis over data en kunstmatige intelligentie op mbo-niveau.

Kennis over data en kunstmatige intelligentie

Het investeren in data-kennis op mbo-niveau is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat vinden zeven mbo-instellingen in Noord-Brabant. Om hun 95.000 studenten klaar te stomen voor de toekomst, slaan zij hun handen ineen. Met het opzetten van een Innovatie- en expertisecentrum spelen de onderwijsinstellingen samen met bedrijven en overheden uit Noord-Brabant in op de behoefte aan meer kennis over data en kunstmatige intelligentie op mbo-niveau. Het MIEC wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van het Regionaal Investeringsfonds (RIF). Doel van het RIF is om mbo-studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Sinds 2014 kwamen er nu in totaal 175 regionale samenwerkingsverbanden tot stand.

De huidige economie kent al jaren een overgang naar ‘Industry 4.0’. Data speelt hier een belangrijke rol. Steeds vaker vormt data onderdeel van werkprocessen bij bedrijven, overheden, maar ook in het dagelijkse leven. We genereren, verzamelen en interpreteren data en gebruiken data om allerlei processen te sturen. Om ook daadwerkelijk met deze data uit de voeten te kunnen, is data-vaardigheid nodig. Meer bewustwording en (basis)kennis, op alle beroepsniveaus, is daarom van essentieel belang.

Gedeelde verantwoordelijkheid

De roep vanuit werkgevers om data-talent wordt ook op mbo-niveau steeds luider. De zeven mbo-instellingen uit Noord-Brabant geven gehoor aan dit geluid. De Leijgraaf, Koning Willem 1 College, Curio, ROC Tilburg, Yuverta mbo Tilburg, ROC Ter AA en het Summa College trekken samen op in deze samenwerking rondom data. Met een grote kring van betrokken bedrijven willen zij investeren in een brede (basis)kennis en willen zij zorgen voor verdieping van dit thema in mbo-opleidingen en beroepen. Iedere mbo-instelling doet dit in beginsel vanuit haar eigen opleidingsaanbod en expertise. Ervaringen en kennis hierover worden vervolgens gedeeld.

Ontmoetingsplek voor data denken

‘In de regio werken we de komende vier jaar toe naar de realisatie van het Mbo Innovatie- en Expertise Centrum (MIEC) Data Impact, waarin publieke en private spelers samenwerken. Het ‘MIEC Data Impact’ wordt dé plek van Brabantse mbo’s rondom ‘data denken en impact van data’, vertelt programmamanager Christiaan van Dieten. ‘In het MIEC kunnen onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en de samenwerking aangaan. Op deze manier ontstaat een kennisplatform van waaruit kennis en contacten kunnen worden gedeeld. Doel is om databewustzijn, -kennis en de -vaardigheid in de regio te verhogen. Onderwijsprogramma’s worden daarom ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en hbo-instellingen uit de regio. Dit geldt voor het reguliere onderwijs maar ook voor bij- en omscholingstrajecten. Je Leven lang ontwikkelen is tenslotte door de snelle technologische veranderingen een ’must’ voor jong en oud.’

Activiteiten

  1. De MIEC wordt een digitaal platform van waaruit onderwijs wordt ontwikkeld. Het te ontwikkelen onderwijs bestaat uit zowel generalistisch aanbod over de basis van data, als specialisaties in de IT-vakgebieden of per sector.
  2. Het digitale platform faciliteert field projects, een practoraat en het ambassadeursnetwerk van en voor de regio.
  3. Docenten en het werkveld professionaliseren in hun kennis en toepassing van data met als doel om de impact en mogelijkheden van data anders en beter over te brengen op studenten of collega’s.

Partners gezocht:

De initiatiefnemers van MIEC zoeken organisaties die het belang en noodzaak zien van meer data-talent vanuit het mbo voor de (mkb-)bedrijven, instellingen en overheden in Noord-Brabant. Samen met het bedrijfsleven, instellingen en overheden willen zij het MIEC vormgeven. Zij zoeken partners die hun kennis met willen delen en meedenken over hoe en wat nodig is op het gebied van dit nieuwe uitdagende onderwijs, zodat ze deze talenten klaarstomen voor de toekomst in onze regio.

Interesse?

Neem dan contact op met Christiaan van Dieten, Programmamanager MIEC Data Impact, e-mail: [email protected]

Tags: AI, data-kennis, kennisplatform, Leven Lang Ontwikkelen, MIEC
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Persberichten

Hoe muziek de ontwikkeling helpt

Waarom is muziek belangrijk op school? En hoe helpt muziek leerlingen om zich te ontwikkelen? Méér Muziek in de klas vroeg wetenschapsjournalist Mark Mieras om het onderzoek op een rijtje…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.