Met BEP bouwen kinderen hun eigen robot. Zodra de kinderen de robot in elkaar hebben gezet gaan zij deze zelf programmeren en versieren. Zo werken kinderen aan verschillende technische en ICT vaardigheden.
BEP, logo, app
Oplossing: Fysiek
Focus Klant: Leerlingen
Doelsector: PO
Omvang: Start-up
Herkomst: Nederland
Talen: Nederlands

Bouw je BEP: spelenderwijs programmeren

BEP prikkelt de belevingswereld van leerlingen en stimuleert de groei van technische vaardigheden. Met het BEP doe-het-zelf-pakket kunnen leerlingen een eigen BEP bouwen, programmeren en identiteit geven! Met de leskisten kunnen leerlingen zelfstandig aan de slag.

Het gaat om een workshop waarbij kinderen hun eigen unieke robot maken. BEP staat voor Build, Emote, Play en het betreft feitelijk een doe-het-zelf pakket met een online omgeving voor het programmeer gedeelte.  Zodra de kinderen de robot in elkaar hebben gezet gaan zij deze zelf programmeren en versieren. Zo werken kinderen aan verschillende technische en ICT vaardigheden. Tevens leren zij deze techniek te koppelen aan emoties en zijn ze ruimtelijk bezig met hun handen.

Rotterdams robotje maakt techniek tastbaar

Bouw je BEP is bedacht en ontwikkelt door ZOO42, opgericht door Niels de Jong en Joël van Wijngaarden. De naam BEP was vroeger een naam voor zowel jongens als meisjes en kwam veel voor in de havens van Rotterdam. Naast dat BEP een Rotterdams robotje is, kan BEP zowel een meisje of jongen zijn maar natuurlijk ook gewoon een dier, superheld of fantasievol wezen. Er is nu al een groot tekort  aan mensen in de sector. Met BEP willen de oprichters meer kinderen interesseren voor techniek.

‘Het idee is ontstaan uit de gedachte dat leren over technologie veel persoonlijker en toegankelijker kan.

Niels de Jong

Een BEP ervaring op de Campus010: stoere superheld of schattig diertje

Iedereen die meedoet met de Herfstcampus mocht zijn eigen BEP in elkaar zetten als een soort puzzel en de buitenkant versieren. BEP prikkelt de belevingswereld van kinderen, Joël vertelt: ‘De één maakt een stoere superheld de ander een schattig diertje. Als dat is gedaan sluiten we de motortjes en batterij aan, waardoor BEP echt tot leven komt!’ Door mee te doen aan Herfstcampus010 brachten de jonge ondernemers meer kinderen in aanraking met techniek. ‘Kinderen verassen ons telkens weer met hun creativiteit of verborgen aanleg voor techniek. Het leukste vinden wij altijd wanneer er kinderen binnenkomen die aan ons vertellen dat zij niet goed zijn met techniek of niet creatief zijn, maar dat ze het met een beetje hulp en aanmoediging juist onwijs goed doen. Hoe trots ze na afloop zijn dat ze het dus wel kunnen, dat is precies wat wij aan hen willen laten zien!’

Zelfvertrouwen en creativiteit

Joël en Niels zijn op verschillende plekken gestart met gastlessen, workshops en doe-middagen. Ook online zijn deze digitaal te volgen.
Hierbij ligt het accent op samen leren en ontwikkelen. Dit draagt bij aan de creatieve ontwikkeling van leerlingen en verhoogt het
zelfvertrouwen. De bijeenkomsten zijn geschikt voor leerlingen in het SO en jongste leerlingen in het VSO. Ook binnen het reguliere onderwijs geniet BEP steeds meer bekendheid. Er is de mogelijkheid om gebruik te maken van leskisten. Ook kan een leerling thuis met Bouw je BEP aan de slag. Als school kun je hier online een gratis demo voor aanvragen.

In een gastles doorlopen de jongens van BEP verschillende aspecten van Bouw je BEP. Zelfstandig of in groepjes zetten leerlingen een BEP in elkaar en geven zij er een creatieve draai aan om BEP te personaliseren. Daarna programmeert de groep samen een aantal emoties en gekke bekken. Na afloop heeft iedere leerling zijn eigen dummy BEP, een ge3Dprinte mini BEP en natuurlijk een BEPificaat.

Ook geven de makers les in 3D tekenen en 3D printen. Na afloop van de les hebben de kinderen kennis gemaakt met de basis van Tinkercad en één of meerdere creaties gemaakt waarna deze kunnen worden uitgeprint.

Een BEP leskist huur je al vanaf €85,- per week. Met deze kist kun je in totaal tien BEPs tot leven wekken.

Tags: 21st century skills, programmeren, techniek, tool

Ook Interessante Apps & Tools

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.