Mentimeter is een interactieve webtool om toetsen af te nemen of om meningen te peilen. Het publiek kan stemmen via verschillende devices en deze stemmen kunnen realtime worden weergegeven. Mentimeter wordt dan ook veelal ingezet als middel om formatief te toetsen. Leerlingen hebben geen account nodig om deel te kunnen nemen.
Mentimeter
Oplossing: Software/ICT
Focus Klant: Docenten
Doelsector: PO, VO
Opgericht in: 2014
Herkomst: Zweden
Talen: Engels

Mentimeter

Mentimeter is een interactieve webtool waarmee je toetsen af kunt nemen en meningen kunt peilen in jouw klas. Het publiek kan antwoord geven via verschillende devices en dit wordt realtime weergegeven. Met deze interactieve tool kun je als docent dus heel makkelijk en snel de kennis van je leerlingen testen, peilingen houden of formatief toetsen.

Wat kan je ermee?

Het is een supersnelle en gebruiksvriendelijke tool om voorkennis mee op te halen (scaffolding) en feedback te vragen. Door de quizvragen heb je een spelelement dat studenten activeert. Studenten kunnen anoniem antwoorden geven.

Hoe het werkt?

Mentimeter werkt vrij eenvoudig. Met een gratis account kun je 2 veel gebruikte quizvragen kiezen zoals ranking, multiple choice en woordenwolk en daarnaast 5 quizvragen uit de categorie antwoord selecteren en open vraag. Verder kun je onbeperkt informatieve slides toevoegen waar in je tekst en afbeeldingen kunt plaatsen. Leerlingen hebben hiervoor geen account nodig.

Tips van MBO Mediawijs

  • Studenten hoeven niet in te loggen.
  • Bij de open vragen is er de mogelijkheid om filter aan te zetten op bijvoorbeeld scheldwoorden.
  • Bij het betaalde account is er geen limiet op het aantal vragen dat je kan invoeren.
  • Zorg er wel voor dat je na het bewerken terug gaat naar de eerste slide van je quiz. Het kan anders gebeuren dat de quiz start op de slide die je open had staan bij de bewerking.

AVG-veilig*

Studenten hoeven zelf geen account aan te maken of in te loggen. Studenten gaan in de webbrowser naar www.menti.com. De deelnemers kunnen meedoen aan de quiz door op de website de code in te vullen die door Mentimeter wordt gegenereerd. De educatieve tool is daarmee volgens de richtlijnen van de AVG te gebruiken, maar het is wel van belang goed na te denken over de vragen die worden gesteld. De quiz die wordt aangemaakt kan in de vraagstelling of de antwoorden die worden gegeven alsnog persoonsgegevens bevatten.

*NB: bij de educatieve tools is er gekeken in hoeverre je als organisator of deelnemer persoonsgegevens moet invoeren om de tool te gebruiken. Daarnaast is uitgezocht welke data er worden verzameld en wat daarmee wordt gedaan. Wij adviseren te allen tijde om de richtlijnen van de eigen school te volgen, vraag bij twijfel advies aan de functionaris gegevensbeschermer.

Mocht je Mentimeter ook eens willen uitproberen in jouw klas? Bezoek dan de website. Met een gratis account kun je twee vragen stellen. Mocht je meer vragen willen stellen dan heb je voor een kleine tien euro per maand een premium account. 

Bekijk hier een korte uitleg van deze tool door het Practoraat MBO Mediawijs.
Het Practoraat Mediawijsheid is een leergemeenschap van Amsterdamse mbo-docenten gericht op de ontwikkeling van kennis, expertise en vaardigheden die zij nodig hebben in de snel veranderende en gemedialiseerde onderwijspraktijk. 

Tags: formatief toetsen, MBO Mediawijs, scaffolding, toetsing, tool

Ook Interessante Apps & Tools

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.