Er zijn verschillende goede podcasts en podcastseries over onderwijs in Nederland. Elke week lichten wij er eentje uit in onze nieuwsbrief. In dit artikel brengen wij 12 interessante podcastseries onder de aandacht.

Wij wensen je veel luisterplezier. Mis je een podcast die het luisteren zonder twijfel waard is, bijvoorbeeld die van jouzelf, geef het aan ons door via het contactformulier!

Onderwijskansen
https://www.onderwijskennis.nl/podcasts/podcast-onderwijskansen
Dit is de podcast van het programma ‘Onderwijskansen in het primair onderwijs’ van het NRO. Dit programma is er voor schoolbesturen, schoolleiders, intern begeleiders en leerkrachten, en biedt hen kennis uit onderzoek om onderwijsachterstanden aan te pakken. In deze podcast-serie hoor je daarom onderwijsprofessionals aan het woord over hoe zij op school (en in de klas) meer kansen creëren, met onderzoek als inspiratiebron.

Krachtige Leraar
https://www.krachtigeleraar.nl
In deze podcast gaat onderwijsexpert Stanis Pstrokonski in gesprek met inspirerende leerkrachten over hun ervaringen en werkwijze. De podcast is een bron van inspiratie voor leerkrachten die hun onderwijs willen verbeteren.

Flip the system
https://flipthesystem.libsyn.com
In deze podcast gaan onderwijsexperts en praktijkmensen in gesprek over onderwijsvernieuwing. De podcast biedt een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen in het onderwijs en biedt inspiratie voor onderwijsprofessionals die willen innoveren.

Buiten de krijtlijnen
https://www.dekrijtlijnen.be
Buiten De Krijtlijnen is een kenniscentrum dat aan de hand van audio en video leerkrachten wil professionaliseren en inspireren en is opgericht door Rinke Vanhoeck.
Rinke is leerkracht geschiedenis – Nederlands en Master in de opleidings- en onderwijswetenschappen. Hij begon in 2017 met de podcast ‘Buiten De Krijtlijnen’. Al snel groeide ‘Buiten De Krijtlijnen’ uit tot de grootste onderwijspodcast van Vlaanderen.

Tjipcast
https://tjipcast.nl
Wekelijks gaat Tjip de Jong in zijn podcast Tjipcast in gesprek met inspirerende gasten om vragen uit onze leef- en werkpraktijk te beantwoorden. In zijn podcast belicht hij nieuwe onderwijsperspectieven. Tjip heeft al meer dan honderd afleveringen gemaakt. Genoeg keuze dus voor jou om relevante onderwerpen uit te kiezen.

De vier sleutels voor een effectieve les
https://www.deviersleutels.nl/podcast
Deze podcast is informatief, praktisch, inhoudelijk sterk en kritisch. Onderwijskundige Theo Wildeboer gaat in gesprek met interessante gasten over zijn of haar expertise. Ze geven tips en inzichten voor een krachtige les en koppelen dit aan de vier sleutels voor een effectieve les. Een podcast die je elke keer weer inspireert.

Het mysterie van de goede leraar
https://centrumpedagogischcontact.nl/podcast/het-mysterie-van-de-goede-leraar
Wat maakt van een leraar een goede leraar? Nu de scholen weer open zijn, gaat pedagoog Marcel van Herpen met die vraag onder zijn arm op pad. In de podcastserie ‘Het mysterie van de goede leraar’ gaat hij op zoek naar het geheim achter hun vakmanschap. Om herinneringen op te halen, inzichten op te doen én om de leraar in anderen wakker te kussen.

NIVOZ-podcast
https://nivoz.nl/podcast
Het Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken (NIVOZ) heeft een podcast waarin ze diepere gesprekken voeren over onderwijs en pedagogiek. Podcasts voor leraren, schoolleiders en betrokkenen om ze te sterken bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht.

Podcast Grote Pauze
https://www.onderwijsloket.com/podcast
In de podcast Grote Pauze vertellen onderwijshelden je alles over werken in de allerleukste sector. Welk opleidingstraject kies je, hoe gaat de allereerste dag voor de klas eraan toe en welke gouden tip moet je écht kennen? Luister naar hun inspirerende verhalen zodat je nog beter weet of het onderwijs echt bij jou past.
Pak er een bakkie koffie bij, ga lekker zitten en geniet van je Grote Pauze!

De Onderwijsvernieuwers
https://www.versnellingsplan.nl/podcast
In de podcastserie van het Versnellingsplan, De Onderwijsvernieuwers, gaan Tjip de Jong en Philip Stein in zes afleveringen in gesprek met onderwijsvernieuwers uit het hoger onderwijs over innovatie met ICT. Voor welke opgaven en ontwikkelingen staan we als hoger onderwijs? Hoe geven we vorm aan de gewenste ontwikkelingen?

De Grote Vriendelijke Podcast
https://degrotevriendelijkepodcast.nl
De Grote Vriendelijke Podcast (De GVP) is de eerste Nederlandse podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur. Het initiatief van kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl/AD Online) en Bas Maliepaard (Trouw) werd gelanceerd in september 2018. Vanaf 2019 is de podcast een productie van De Grote Vriendelijke Stichting.

Gezonde School, de podcast
https://www.gezondeschool.nl/nieuws/nieuw-gezonde-school-podcast
Van schermgebruik tot seksualiteit en van middelengebruik tot voeding: scholen spelen een sleutelrol in hoe leerlingen en studenten hiermee omgaan. Hoe kun je leerlingen en studenten helpen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl? Wat werkt en waarom? Daarover gaan de tien afleveringen van Gezonde School, de podcast.

 

 

Tags: effectief lesgeven, gezondheid, ict, innovatie, jeugdliteratuur, pedagogiek
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.