De studenten van tegenwoordig denken oplossingsgericht en verwerken informatie megasnel en hebben behoefte aan maatwerk. Door meer flexibele blended onderwijs leerprogramma’s aan te bieden, motiveer je studenten om hun skillspakket te vergroten. Hoe ontwikkel je geschikt praktijkonderwijs voor deze generatie Z?
Nieuwe generatie vraagt om nieuw onderwijs
Generatie Z blended bedienen
“Het is zondagavond. Terwijl ik door mijn ‘reels’ op TikTok scroll, kom ik een te gekke video tegen over bitcoins. Een jonge vrouw die zó veel afweet van crypto? Dat wil ik ook! Ik check meteen of ik, via mijn school academy, mij kan inschrijven voor een cursus crypto. Yes, ze hebben een cursus. Ik koppel me aan een coach en met een korte introductievideo stel ik mijzelf voor. Diezelfde avond heb ik al drie opdrachten gemaakt van de eerste module.” – Een voorbeeld van een Generatie Z student.
Je bent jong en je wil wat
Generatie Z, de generatie die zich de weg laat wijzen door Google Maps en niet meer naar de winkel gaat. Ze laten ten slotte alles binnen een dag gewoon thuis bezorgen. Leren doen ze via handige TikTok-filmpjes, YouTube en (social) media. Wat ze maar nodig hebben om hun kennis te verbreden. Ze leren waar ze willen en wanneer ze willen. Deze generatie is klaar om de dingen in het leven anders aan te pakken. Ze gebruiken digitale middelen wanneer dit efficiënter is, maar zoeken ook de connectie met anderen op wanneer dit nodig is. Tijd om van deze generatie Z iets te gaan leren dus! Want hoe kunnen we vanuit het onderwijs inspelen op deze nieuwe manier van leren?

Next-level onderwijs
De studenten van tegenwoordig denken oplossingsgericht en verwerken informatie megasnel. Ze hebben behoefte aan maatwerk (geen one size fits all). Iedere student is namelijk uniek en leert op een andere manier. Zo leren sommige studenten het beste midden in de nacht bijvoorbeeld, of geven ze de voorkeur aan een praktijkopdracht op stage in plaats van theorie. Wanneer ze enthousiast zijn, gaan ze het liefst meteen ergens mee aan de slag. Dit komt doordat ze opgegroeid zijn in een digitaal tijdperk waar alles mogelijk is. Als onderwijsinstelling kun je hier op inspelen. Door meer flexibele, blended onderwijs leerprogramma’s aan te bieden, motiveer je studenten om hun skillspakket te vergroten. Hiermee geef je jouw studenten een next-level leerbeleving waarmee ze straks de nieuwe praktijk-proof professionals worden.
Als opleiding moet je goed nadenken over hoe je die next-level leerbeleving inzet. Het vraagt namelijk om een andere kijk op het onderwijs. Wat wordt bijvoorbeeld de rol van een docent? En hoe zorg je voor een mooie balans tussen online en offline? Er is in ieder geval veel mogelijk, dankzij alle tools die er vandaag de dag zijn. Zo kun je bijvoorbeeld het volledige proces van een student tegenwoordig online bijhouden, waardoor je makkelijker kunt bepalen welke student bijvoorbeeld meer begeleiding nodig heeft. Ook kun je met blended onderwijs opzet de student overal en altijd voorzien van feedback en deze met verschillende soorten opdrachten motiveren om op diverse manieren te leren. Het klaslokaal bestaat niet meer uit die vier muren, maar is misschien wel vergroot tot de hele wereld.
Besef je ook dat er zich onder je collega’s inmiddels misschien ook Gen Z’ers bevinden. Zij kunnen met hun inzichten ook helpen lessen vorm te geven met een blended insteek.
We weten nu dat het onderwijs anders kan, beter kan
Kiezen voor een nieuwe vorm van onderwijs, is (voor veel mensen) kiezen om even uit je comfortzone te stappen. Blended learning is namelijk nog niet voor iedereen bekend vaarwater. Ontdek dus vooral samen met collega’s en studenten hoe je deze nieuwe vorm van onderwijs toepast tijdens je lessen. Doe dit stapje voor stapje en je zult merken dat blended learning ook tijdens jouw lessen een aanvulling kan zijn.

Workshop
Tijdens het Onderwijs Innovatie Festival geef ik namens All You Can Learn een workshop over hoe je geschikt onderwijs kunt ontwikkelen voor de nieuwe generatie Z. Met de ‘niet alleen denken, maar vooral ook doen’ mentaliteit, ga ik samen met de deelnemers aan de slag met blended learning. Hierbij zul je als deelnemer ervaren dat je van alles een next-level leerbeleving kunt maken. Zowel offline, online, klassikaal als individueel. Wil jij leren hoe je altijd en overal een leermoment kunt creëren voor je studenten? Kom dan langs bij de workshop van Brainstud tijdens het Onderwijs Innovatie Festival.
Deze mbo’s zijn al bezig met een next-level leerbeleving
FP-Design ontwikkelt samen met docenten blended leerprogramma’s voor Friese Poort. Al deze leerprogramma’s zijn te vinden op de [email protected]. Een online platform waar iedere student van Friese Poort gebruik van kan maken. Studenten kiezen vervolgens zelf welke programma’s zij gaan volgen. De student is aan zet dus!
Techniekopleidingen bij MBO College Almere spelen goed in op de snelle veranderingen in hun sector. Met opdrachten vanuit de praktijk en een zelf samengestelde leerroute door de student geven zij hun studenten een next-level leerbeleving.
mboRijnland speelt in op de leerwensen van hun studenten. Neem bijvoorbeeld de kappersopleiding. In de miniserie ‘Lessen van Misha’ leren studenten in korte video’s verschillende vaardigheden. Daarnaast posten ze ook regelmatig content op bijvoorbeeld hun Instagram en TikTok.
Ook Interessante Artikelen
Het Lerarencollectief over… Masterplan Basisvaardigheden
Onderwijs-OMT voegt 2 adviezen toe
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE