Tags: , , , ,

Afstandsonderwijs & corona slopend voor de leerkracht mbo & hbo

De onderwijskwaliteit in het mbo en hoger onderwijs is gedaald sinds de overstap naar het afstandsonderwijs. Daarnaast kampt het onderwijspersoneel met een flink hogere werkdruk sinds de coronacrisis.

» Artikel
» HR, Maatschappij, Technologie

»

Afstandsonderwijs & corona slopend voor de leerkracht mbo & hbo

Online onderwijs is een ramp

Drie kwart van de docenten in het mbo en hbo geeft aan dat de kwaliteit van het onderwijs is gedaald door het afstandsonderwijs in corona tijd. Voor het wo komt dit op 69% van de docenten. Daarnaast kampt het onderwijspersoneel met een flink hogere werkdruk sinds de coronacrisis. Zo blijkt uit een enquête gehouden door het AOb eind juni.

Het onderwijs van de afgelopen periode is zowel voor docenten als studenten niet vol te houden

zo vatte een docent het samen in een open opmerking. Terwijl er nota bene prioriteiten zijn gesteld in bijvoorbeeld het alleen begeleiden van studenten die extra begeleiding nodig hebben. Managers uit de verschillende onderwijssectoren hebben over het algemeen een iets positiever oordeel over de onderwijskwaliteit.

Boosdoeners

Drie kwart van de docenten kampt met een hogere of zelfs veel hogere werklast dan ze in een normale werkweek gewend waren. Ook werkdruk voor het ingaan van de vakantie, in vergelijking met het opstarten van het afstandsonderwijs, voor bijna de helft (46 procent) hoger. Boosdoeners zijn vooral;

  1. het online vergaderen,
  2. zorgen over het leerproces van studenten,
  3. gebrek aan scheiding tussen werk en privé,
  4. de verschillende soorten interacties via telefoon en mail,
  5. ook zorgen over ‘s avonds of zaterdagen werken geven stress.

Alle onduidelijkheid nu over toegestane aantallen, gewenste afstand en een al dan niet deugdelijke ventilatie, zullen niet bijdragen aan een verbetering van de ervaren werkdruk. Er blijft veel werk liggen wat niet meer ingehaald kan worden en het gebrek aan perspectief is zorgelijk.


Bron; enquete van het AOb

Zie ook; de impact van corona op mbo studenten

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook interessant

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
Registreer je hier

De inhoud van deze pagina is uitsluitend voor leden die zijn ingelogd. Je kunt hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Menu