Tags: digitalisering, privacy

Veilig gebruik van Google Workspace in het onderwijs

Scholen moeten de betaalde versie van Google Workspace gebruiken voor betere gegevensbescherming binnen de EU.

Google Workspace is een populaire tool in het onderwijs, maar om deze veilig te gebruiken, moeten scholen kiezen voor de betaalde versie. Alleen deze versie biedt de optie om gegevens binnen de Europese Unie op te slaan, wat belangrijk is voor het naleven van de strenge EU-privacywetgeving. In dit artikel leggen we uit waarom de betaalde versie nodig is en hoe scholen de privacy van hun leerlingen kunnen waarborgen.

Waarom de betaalde versie van Google Workspace?

Google Workspace in de gratis versie slaat gegevens niet gegarandeerd binnen de EU op. Dit kan problemen opleveren met de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De betaalde versie biedt wel deze mogelijkheid, wat betekent dat persoonsgegevens beter beschermd zijn tegen toegang door niet-EU overheidsdiensten.

Bij het gebruik van Google Workspace is er een risico dat gegevens worden ingezien door Google-medewerkers buiten de EU. Dit vormt een privacyrisico, aangezien deze landen vaak niet dezelfde beschermingsniveaus bieden als de EU. Een recent onderzoek wees op deze gevaren en gaf tips om ze te verminderen.

Gevolgen voor scholen

Voor scholen betekent dit dat het gebruik van de gratis versie van Google Workspace kan leiden tot ongewenste toegang tot gevoelige gegevens. Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn over leerlingen, docenten en administratief personeel. Het beschermen van deze gegevens is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook essentieel voor het behouden van vertrouwen binnen de schoolgemeenschap.

Praktische stappen voor scholen

Er zijn enkele stappen die scholen kunnen nemen om de veiligheid van hun gegevens te waarborgen:

  1. Kies voor de EU-opslagoptie
    Gebruik de betaalde versie van Google Workspace en zorg ervoor dat gegevens binnen de EU worden opgeslagen. Dit biedt een extra beveiligingslaag en helpt bij het naleven van de AVG.
  2. Gebruik client-side encryptie
    Zorg voor versleuteling van gevoelige gegevens met lokaal sleutelbeheer, vooral bij het gebruik van tools zoals Google Meet. Client-side encryptie zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de gegevens, wat de kans op onbevoegde toegang minimaliseert.
  3. Implementatie van extra beveiligingsmaatregelen
    Naast de hierboven genoemde stappen, kunnen scholen ook andere beveiligingsmaatregelen implementeren, zoals tweefactorauthenticatie, regelmatig wachtwoordbeheer en het trainen van personeel in gegevensbeveiliging. Het bewust maken van alle gebruikers binnen de school over het belang van gegevensbescherming en de juiste manier om tools zoals Google Workspace te gebruiken, is een cruciaal onderdeel van een veilige IT-omgeving.

Adviezen van SURF en SIVON

SURF en SIVON, organisaties die zich richten op ICT-innovaties in het onderwijs, hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid van Google Workspace. Hun aanbevelingen zijn duidelijk: gebruik de betaalde versie en pas de beveiligingsinstellingen aan om de bescherming van persoonsgegevens te optimaliseren.

Het onderzoek van Privacy Company, uitgevoerd in opdracht van SURF en SIVON, heeft aangetoond dat de gratis versie van Google Workspace niet voldoet aan de strenge eisen van de AVG. De betaalde versie biedt daarentegen wel de nodige functies en instellingen om de gegevensbescherming te waarborgen. Dit onderzoek benadrukt ook het belang van continue monitoring en aanpassing van de gebruikte IT-tools om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de laatste wet- en regelgeving.

Het advies aan scholen is om de bevindingen van het onderzoek serieus te nemen en de aanbevolen stappen te implementeren. Dit omvat niet alleen het gebruik van de betaalde versie, maar ook het regelmatig evalueren van de gebruikte tools en het bijwerken van de beveiligingsmaatregelen waar nodig. Door deze proactieve aanpak kunnen scholen de privacy van hun leerlingen en personeel effectief beschermen.

Overheid en Google Workspace

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft aan de Tweede Kamer bevestigd dat Google Workspace veilig te gebruiken is binnen het onderwijs, mits scholen zelf bepaalde maatregelen nemen. Dit bevestigt de eerdere adviezen van SURF en SIVON. Het ministerie benadrukt dat scholen de instellingen van Google Workspace moeten aanpassen volgens de handleiding van SURF en SIVON. Deze handleiding biedt duidelijke stappen om de beveiliging te optimaliseren en de privacyrisico’s te minimaliseren.

SURF en SIVON hebben vier jaar lang onderzoek gedaan naar de manier waarop persoonsgegevens binnen Google Workspace en Chrome OS in het onderwijs en onderzoek worden gebruikt. Dit traject omvatte zowel technische als juridische aspecten. De continue dialoog met Google heeft geresulteerd in verbeterde privacyvoorwaarden en aangepaste functies die specifiek gericht zijn op de behoeften van het Nederlandse onderwijs.

Kies voor veiligheid in Google Workspace

Door te kiezen voor de betaalde versie van Google Workspace en de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen, kunnen scholen de privacyrisico’s aanzienlijk verkleinen. Zo kunnen zij persoonsgegevens beschermen en de Europese privacywetgeving analeven.

De betaalde versie biedt niet alleen betere beveiligingsopties, maar ook een reeks extra functies die het gebruik van Google Workspace in het onderwijs verder kunnen verbeteren. Denk hierbij aan geavanceerde beheeropties, uitgebreide support en meer flexibiliteit in het beheer van gebruikers en gegevens.

Het belang van een veilige leeromgeving

Een veilige digitale leeromgeving is van onschatbare waarde in het huidige onderwijslandschap. Door te investeren in de juiste tools en maatregelen, kunnen scholen niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook een veilige en betrouwbare omgeving bieden voor zowel leerlingen als personeel. Dit draagt bij aan een positieve leerervaring en helpt scholen om hun educatieve doelen te bereiken zonder in te boeten op het gebied van privacy en gegevensbescherming.

Het is belangrijk dat scholen zich blijven aanpassen aan de snel veranderende technologische omgeving. Nieuwe ontwikkelingen en bedreigingen op het gebied van gegevensbeveiliging vereisen een continue herziening en verbetering van de gebruikte IT-tools en -procedures. Door een proactieve en bewuste benadering van gegevensbescherming te hanteren, kunnen scholen zich voorbereiden op toekomstige uitdagingen en ervoor zorgen dat hun digitale leeromgeving altijd up-to-date en veilig is.

Meer lezen over de veiligheid van Google Workspace

Om meer te lezen over het veilige gebruik van Google Workspace, raden we je aan dit artikel op SIVON of op SURF te lezen.

 

 

Tags: digitalisering, privacy
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Hoe ontwikkelen we ons voorstellingsvermogen?

Met de beste bedoelingen hebben we een onderwijsbestel laten ontstaan waarvan de grammatica mensen stelselmatig vervreemdt van hun voorstellingsvermogen. We hebben onszelf vastgezet in een onderwijsbestel waarin geen plaats meer…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.