Tags: afstandsonderwijs, coronacrisis, weekend, werkdruk

Daling in onderwijskwaliteit in mbo en hbo

Sinds de invoering van het afstandsonderwijs is de onderwijskwaliteit gedaald en de werkdruk toegenomen. Dat geven docenten in het mbo en hbo aan in een enquête van de Aob.

Gesloopt door alle online activiteit

 

De uitkomsten van de enquête bevestigen de geluiden die al eerder klonken over het afstandsonderwijs. Door de coronacrisis dient het onderwijspersoneel studenten te begeleiden die extra begeleiding nodig hebben en er blijft werk liggen, dat niet meer kan worden ingehaald. De toenemende werkdruk is een duidelijk signaal dat naar voren komt uit de enquêtes. Docenten geven aan fysiek en mentaal gesloopt te zijn. Vooral het online vergaderen, de zorgen over de ontwikkeling van leerlingen en het gebrek aan balans tussen werk en privé, hebben de werkdruk voor het onderwijspersoneel verhoogd. 

Beperkte tijdsmarges in ov onwerkbaar

Verder wordt door een groot deel genoemd dat de tijdsmarges in het openbaar vervoer onterecht zijn. Daardoor kunnen instellingen alleen tussen elf en drie ‘s middags en na acht uur ‘s avonds onderwijs geven, omdat studenten niet in de spits mogen reizen. Er heerst onduidelijkheid over waarom werkenden voorrang krijgen op studenten en er heerst angst voor oprekking van werkdagen.

Avonduren en zaterdag ongewenst

Tachtig procent van de docenten in het mbo en wo vindt het geven van onderwijs op zaterdag niet te combineren met privé. In het hbo geldt dat voor driekwart van de docenten. Doordeweekse avonden zijn beter te combineren, maar ook dan is er bezwaar. Een groot deel van de docenten geeft aan dat zij niet bereid zijn om in het weekend te werken, met of zonder extra tegemoetkoming.


Bron; AOb

Tags: afstandsonderwijs, coronacrisis, weekend, werkdruk
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Visie & Missie in het onderwijs

Responsieve organisaties hebben een groot verandervermogen. Aan de basis daarvan liggen een heldere visie en missie. Die geven richting aan de koers en inspiratie aan de medewerkers. Zij zijn belangrijke…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE