Tags: Onderwijs Innovatie Festival

SOMA College: pionieren in praktijkgericht onderwijs

Praktijkgericht onderwijs moet naadloos aansluiten op de arbeidsmarkt en daar is het SOMA College in Harderwijk een schoolvoorbeeld van.

In de aanloop naar het Onderwijs Innovatie Festival, een evenement dat bol staat van creativiteit en vernieuwing, hebben we de kans om in gesprek te gaan met enkele van de meest inspirerende en vernieuwende denkers in het onderwijsveld. Deze serie interviews richt zich op individuen en organisaties die met hun unieke ideeën en projecten een significante bijdrage leveren aan de evolutie van het onderwijs. We spreken vandaag met Hans Smit van het SOMA College, een vooruitstrevende instelling in de sector van infrastructuur-onderwijs. Smit deelt zijn inzichten over de rol van SOMA in de onderwijsvernieuwing en het belang van praktijkgericht onderwijs.

Het SOMA College: praktijkgerichte vakinstelling

Het SOMA College onderscheidt zich als dé vakinstelling voor de infra, geo, en betonbouw. Zoals Hans Smit treffend omschrijft: ‘We hebben drie vestigingen, waar we ons focussen op het leveren van praktijkgerichte opleidingen.’ De missie van het SOMA College is duidelijk: het beogen van de status als hét opleidingsinstituut voor hoogwaardig personeel in grond-, water- en wegenbouw. ‘Ons doel is om de meest gewilde vakmensen op te leiden door middel van uitdagend en toekomstgericht onderwijs,’ verduidelijkt Smit.

In lijn met deze missie biedt SOMA opleidingen op mbo-niveau 2, 3, en 4 en streeft het ernaar studenten in twee tot vier jaar tot vakspecialisten in de infrastructuur te vormen. Smit benadrukt de kracht van hun aanpak: ‘Bij SOMA combineren we theorie met veel praktijkervaring. Dit stelt onze studenten in staat om direct waarde toe te voegen in hun vakgebied. En, we zijn er voor iedereen!’

Het uitgebreide programma van SOMA, dat onder meer machinistenopleidingen en landmeten omvat, benadrukt hun streven naar praktijk-relevant onderwijs.

Onderwijs waar behoefte aan is

‘Elke opleiding is gericht op het ontwikkelen van essentiële vaardigheden, waarbij de praktijk altijd centraal staat,’ legt Smit uit. Smit benadrukt het belang van praktijkgericht onderwijs voor de ontwikkeling van studenten. Het SOMA College beschikt over een uitgebreide infrastructuur, waaronder eigen praktijkbedrijven en campussen waar studenten kunnen verblijven. Deze faciliteiten bieden studenten de unieke kans om hun vaardigheden in realistische scenario’s te ontwikkelen.

Tijdens het Onderwijs Innovatie Festival zal het SOMA College haar streven naar continue groei en innovatie tonen. Hans Smit benadrukt hun ambities: ‘Onze ambitie is niet alleen om stabiel te blijven, maar ook om te groeien. Wellicht moeten we kijken naar uitbreiding met locaties verspreid door het land, gericht op de diverse regio’s.’

Een cruciaal aspect van SOMA’s succes is de samenwerking met bedrijven en educatieve partners. Deze netwerken zijn van onschatbare waarde voor het verrijken van het onderwijsaanbod en zorgen voor een vloeiende overgang van studenten naar de arbeidsmarkt.

Een unieke beleving op het Onderwijs Innovatie Festival

De workshops tijdens het festival zullen deze samenwerkingsverbanden weerspiegelen. Ze laten zien hoe SOMA studenten voorbereidt op een dynamische toekomst in de sector, met actuele thema’s. Zo toont SOMA hoe ze hun studenten uitrusten met de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor de uitdagingen van de toekomst.

De deelname van het SOMA College aan het Onderwijs Innovatie Festival wordt een bijzondere ervaring. Hans Smit deelt met enthousiasme hun visie voor het evenement: ‘Sowieso verzorgen we die dag een rondleiding op ons college: er zijn gewoon lessen dus deelnemers kunnen echt zien hoe het er bij ons aan toe gaat.’ Maar dat is niet alles: ‘We willen dat de festivalbezoekers een echte SOMA-ervaring krijgen. Daarom verzorgen we ook twee workshops. Die zijn nog niet helemaal gereed, maar ik kan wel alvast een tipje van de sluier oplichten. Eén workshop is gericht op waterstof, waarbij we ook in gaan op elektrificering. De andere omvat het werken met een simulator: daarbij kunnen deelnemers zelf ervaren hoe het is om een machine te besturen en bedienen. We willen echt de dynamiek van het SOMA-onderwijs overbrengen in deze interactieve workshops. Deze activiteiten zullen de deelnemers onderdompelen in de wereld van infrastructuur en techniek, waarbij ze een hands-on indruk krijgen van de sector.’

Verbinding leggen tussen theorie en praktijk

Smit benadrukt het belang van de koppeling tussen theorie en praktische vaardigheden: ‘Ons onderwijs is erop gericht om de kloof tussen kennis en toepassing te overbruggen.’ Op het festival zal SOMA deze aanpak demonstreren door bezoekers direct te betrekken bij leerzame en uitdagende activiteiten. ‘We zullen onze simulators inzetten om de realiteit van ons vakgebied zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen,’ legt Smit uit. Deze ervaringen zijn niet alleen bedoeld om te informeren, maar ook om te inspireren en te laten zien hoe onderwijsinnovatie bij SOMA wordt vormgegeven.

Het SOMA College staat model voor een onderwijsinstelling die zich voortdurend aanpast en innoveert. Het team van het SOMA College zet zich in voor een onderwijsaanpak die studenten niet alleen kennis bijbrengt, maar hen ook klaarstoomt voor de realiteit van de arbeidsmarkt. ‘Als je als onderwijsprofessional wilt weten wat het SOMA College voor jouw leerlingen kan betekenen, moet je zeker naar het Onderwijs Innovatie Festival komen,’ besluit Hans.

Ontdek meer over vernieuwende onderwijsmethoden en -instellingen en meld je direct aan voor het Onderwijs Innovatie Festival!

Tags: Onderwijs Innovatie Festival
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen