Tags: drama, Onderwijs Innovatie Festival, spelend leren

Spelend leren – Tessa Vugts heeft een nieuwe kijk op onderwijsinnovatie

Tessa Vugts toont met ‘LEF!’ hoe spelend leren een krachtig instrument kan zijn in het onderwijs. Haar workshop op het Onderwijs Innovatie Festival wordt een bron van inspiratie en innovatie.

In de aanloop naar het Onderwijs Innovatie Festival, een evenement dat bol staat van creativiteit en vernieuwing, hebben we de kans om in gesprek te gaan met enkele van de meest inspirerende en vernieuwende denkers in het onderwijsveld. Deze serie interviews richt zich op individuen en organisaties die met hun unieke ideeën en projecten een significante bijdrage leveren aan de evolutie van het onderwijs. Vandaag spreken we met Tessa Vugts van ‘LEF!’, een pionier die het landschap van het onderwijs aan het hervormen is met haar innovatieve benadering van spelend leren.

 

Vernieuwing in het onderwijs door creativiteit en spel

Tessa Vugts, de drijvende kracht achter ‘LEF!’, vertelt vol enthousiasme over haar passie voor spelend leren, een kerncomponent van haar deelname aan het Onderwijs Innovatie Festival. ‘Ik heb altijd geloofd in de kracht van creativiteit en spel in het onderwijs,’ zegt Tessa. ‘Het biedt zoveel meer dan alleen kennisoverdracht; het stimuleert de verbeelding, samenwerking, en probleemoplossend vermogen.’ Haar ervaring als leerkracht in het basisonderwijs vormde de basis voor deze overtuiging. Tien jaar geleden nam ze de beslissing om haar carrière een nieuwe richting te geven, nadat ze voelde dat haar creatieve potentieel beperkt werd door de structuren van het traditionele onderwijssysteem. ‘Ik merkte dat mijn creativiteit niet meer tot zijn recht kwam,’ verklaart ze. Dit leidde tot de oprichting van ‘LEF!’, waar ze haar passie voor theater en drama combineert met educatie.

In ‘LEF!’ zet Tessa haar expertise in theaterimprovisatie en dramatische expressie in om een unieke onderwijservaring te bieden. Ze heeft een vernieuwende methodiek ontwikkeld die leerkrachten traint in het integreren van spel in hun lessen. ‘Het is fascinerend om te zien hoe spelvormen een positieve invloed hebben op zowel leraren als leerlingen,’ vertelt Tessa. Door middel van spel worden traditionele leerconcepten omgevormd tot interactieve en boeiende ervaringen. ‘Ik heb een spelkaartenset ontwikkeld met honderd verschillende spelvormen die je in de klas kunt inzetten. Het is een fantastisch hulpmiddel dat leraren helpt om spelenderwijs les te geven.’ Tessa’s benadering is niet alleen gericht op de ontwikkeling van leerlingen, maar beoogt ook leerkrachten te inspireren en hen te voorzien van de hulpmiddelen om hun eigen creatieve vaardigheden in de lespraktijk te brengen.

 

De Workshop ‘Spelend leren met LEF!’ op het Festival

Op het Onderwijs Innovatie Festival zal Tessa Vugts de deelnemers meenemen in de wereld van ‘Spelend leren met LEF!’. In haar workshop demonstreert ze hoe spelvormen op een effectieve en leuke manier kunnen worden ingezet in diverse onderwijsdomeinen, zoals taal, rekenen, wereldoriëntatie en burgerschapsvorming. Tessa benadrukt de veelzijdigheid en toegankelijkheid van deze methodiek. ‘Het is verbazingwekkend hoe spel een brug kan slaan tussen plezier en leren,’ zegt ze. ‘Het stelt leraren in staat om traditionele vakken op een interactieve en boeiende manier te benaderen.’ Deze workshop is niet alleen een kans voor leraren om nieuwe technieken te leren, maar ook een uitnodiging om het onderwijs op een meer geïntegreerde en holistische manier te benaderen.

Tessa’s aanpak met ‘LEF!’ is gebaseerd op het idee dat leren niet altijd traditioneel en gestructureerd hoeft te zijn. ‘Door drama en improvisatie in het klaslokaal te brengen, openen we een wereld van mogelijkheden voor zowel studenten als leraren,’ legt ze uit. De workshop bevat praktische voorbeelden en oefeningen waarmee deelnemers zelf ervaren hoe spel en theater naadloos kunnen worden geïntegreerd in de lesstof. Vugts benadrukt het belang van een open houding: ‘Vaak zijn het de leraren die denken dat drama ingewikkeld of eng is. Ik wil laten zien dat iedereen het kan, met een beetje lef!’

De interactieve workshop wordt een dynamische en leerzame ervaring. Deelnemers ervaren hands-on hoe spel en theater de sleutel zijn tot effectiever en boeiender onderwijs. Tessa’s enthousiasme en expertise in het veld van spelend leren maken haar workshop tot een onmisbaar onderdeel van het Onderwijs Innovatie Festival. Ze hoopt met haar workshop niet alleen vaardigheden over te dragen, maar ook een blijvende inspiratie te zijn voor leraren om creativiteit en spel een centrale plaats in hun onderwijs te geven. ‘Mijn doel is om een vonk te laten overspringen; om leraren te laten zien hoe ze met een paar simpele technieken hun lessen kunnen transformeren,’ concludeert Tessa.

 

Vrijheid en vertrouwen

Tessa nodigt iedereen uit om deel te nemen aan haar workshop tijdens het festival. ‘Mijn doel is om leerkrachten te inspireren en hen te laten zien hoe eenvoudig en effectief spel kan zijn in het onderwijs.’ Ze benadrukt dat haar aanpak niet gaat om het volgen van strikte methodes, maar om leerkrachten de vrijheid en het vertrouwen te geven om creatieve leerstrategieën in hun klas toe te passen. Wil jij dat zelf ervaren? Meld je dan nu aan voor het Onderwijs Innovatie Festival en ontdek zelf hoe ‘LEF!’ het onderwijs kan verrijken.

 

 

Tags: drama, Onderwijs Innovatie Festival, spelend leren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Nieuwe generatie vraagt om nieuw onderwijs

De studenten van tegenwoordig denken oplossingsgericht en verwerken informatie megasnel en hebben behoefte aan maatwerk. Door meer flexibele blended onderwijs leerprogramma’s aan te bieden, motiveer je studenten om hun skillspakket…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen