Tags: canon, introductie, VN

Wat iedereen moet weten over de Verenigde Naties

De VN-Canon is een elementaire introductie op het werk van de Verenigde Naties. Het een initiatief van de Onderwijscommissie van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) en gemaakt door het Centrum voor Mondiaal Onderwijs.

Noem een onderwerp met internationale dimensies en de Verenigde Naties spelen er een rol in. Dat is niet verwonderlijk omdat de organisatie is opgericht om oorlogen te voorkomen, mensenrechten te borgen, verdraagzaamheid te bevorderen en welstand wereldwijd te verhogen.

De VN-Canon is een elementaire introductie op het werk van de Verenigde Naties. De VN zijn ‘te kijk gezet’ achter 65 vensters, verdeeld over de organisatie zelf en zijn werkvelden:

* VN-organisatie
* Vrede & Veiligheid
* Ontwikkeling
* Mensenrechten
* Humanitaire zaken
* Internationaal recht
* Milieu & Klimaat

De VN-Canon is een initiatief van de Onderwijscommissie van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN), gemaakt en recentelijk geactualiseerd door het Centrum voor Mondiaal Onderwijs, gericht op leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Wat iedereen over de VN moet weten

Wie kent de VN niet? De VN zijn vaak in het nieuws, zowel positief als negatief.

Positief toen de VN na de aardbeving in Marokko afgelopen september snel ter plekke waren en binnen een dag ondersteuning konden bieden bij zoek- en reddingsoperaties, de coördinatie van humanitaire hulp en gezondheidszorg.

Negatief kwamen de VN afgelopen oktober in het nieuws toen de Israëlische regering woedend reageerde op uitspraken van VN-topman Antonio Guterres. Die zei dat de bloedige aanval van Hamas op Israël “niet in een vacuüm” was gebeurd en dat hij zich ernstig zorgen maakte over de “duidelijke schendingen van het internationale humanitaire recht dat we zien in Gaza”. Ook zei hij dat Palestijnen lijden onder “onder 56 jaar van verstikkende bezetting”.

Positief of negatief in het nieuws, noem een onderwerp met internationale dimensies en de Verenigde Naties spelen er een rol in. Dat is niet verwonderlijk omdat de organisatie is opgericht om oorlogen te voorkomen, mensenrechten te borgen, verdraagzaamheid te bevorderen en welstand wereldwijd te verhogen.

Canon

De VN-Canon van het Centrum voor Mondiaal Onderwijs is een elementaire introductie op het werk van de Verenigde Naties. De VN zijn ‘te kijk gezet’ achter 65 vensters, verdeeld over de organisatie zelf en zijn werkvelden.

Vijf vensters betreffen de organisatie van de VN zelf: de Algemene Vergadering, de Veiligheidsraad, de Economische en Sociale Raad, de Trustschapsraad, het Internationale Gerechtshof en het Secretariaat. Alle hoofdorganen, op de Trustschapsraad na, komen in de canon aan de orde, net als veel van de gespecialiseerde organisaties, programma’s en fondsen.

Vijftig vensters zijn verbonden aan de werkvelden Vrede & Veiligheid, Ontwikkeling, Mensenrechten, Humanitaire Zaken en Internationaal Recht met elk tien vensters.

Hoewel de meeste mensen de Verenigde Naties zullen associëren met vrede en veiligheid gaat het grootste deel van de middelen en inspanningen zitten in een andere belofte uit het Handvest: het bevorderen van de levensomstandigheden van mensen wereldwijd en het bewerkstelligen van sociale vooruitgang en ontwikkeling.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Het meest in het oog springend zijn misschien wel de Sustainable Development Goals (SDG’s), de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Deze doelen zijn het vervolg op de Millennium Development Goals, de Millenniumdoelen. Die werden in 2000 door de leden van de VN geformuleerd om het leven op aarde meetbaar te verbeteren. In 2015 moesten ze zijn gerealiseerd. Het vergelijkingsjaar was 1990. Hoewel er grote verschillen tussen landen bleven bestaan, bleek het werken met de Milleniumdoelen over het algemeen een succes. Vandaar dat de VN daar op voortbouwen met de SDG’s, voor een betere wereld in 2030.

De laatste tien vensters van de VN-Canon, Milieu & Klimaat, worden niet als een apart terrein genoemd, vermoedelijk omdat milieu- en klimaatvraagstukken een rol spelen op alle andere werkvelden. Zo werken er 38 verschillende VN-organisaties samen op het gebied van klimaatverandering: van de Civil Aviation Organization tot en met het World Food Programme.

De VN-Canon is een initiatief van de Onderwijscommissie van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) en gemaakt en recentelijk geactualiseerd door het Centrum voor Mondiaal Onderwijs, gericht op leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Zie https://vncanon.cmo.nl

 

Tags: canon, introductie, VN
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.