Tags: , , , ,

Verbeter je lessen doelgericht, samen en in kleine stapjes

Het duurzaam verbeteren van complexe leraarvaardigheden vraagt méér dan alleen de feedback. Inzicht in verbeterpunten alleen is niet genoeg. Het is belangrijk dat collega’s zicht houden op elkaars handelen en indien nodig bijsturen. Dit Doorloopje maakt je stapsgewijs wijzer.

De noodzaak van goede feedback op je les

In een eerder Doorloopje blog werd de noodzaak van goede feedback op lessen benadrukt: feedback over de dingen die het leren van leerlingen bevorderen én feedback vanuit verschillende perspectieven om een zo rijk mogelijk beeld van de leskwaliteit te krijgen. Maar zelfs als je regelmatig goede feedback op je lessen ontvangt, dan is verbetering niet vanzelfsprekend. Dit blijkt onder andere uit onderzoek van Hannah [1]. Ondanks dat leraren inzicht kregen in hun verbeterpunten op basis van de feedback die zij ontvingen, verbeterden zij hun lessen niet (gemeten door de ogen van leerlingen).

Doorloopjes kunnen jou helpen het onderwijs te verbeteren! ‘Doorloopjes’ maakt beste onderzoek ter wereld inzichtelijk, zodat het makkelijk toepasbaar is. Er zijn video’s van gemaakt door Nederlandse en Vlaamse leraren, waarna je direct aan de slag kan.
Stichting leerKRACHT maakt het mogelijk dat dit gratis beschikbaar wordt gesteld aan alle leraren in Nederland.

Duurzaam verbeterenVan analyse naar een klein, concreet doel

Het duurzaam verbeteren van (complexe) leraarvaardigheden vraagt namelijk méér dan alleen de feedback:

  • een grondige analyse van de lesaspecten waar je als leraar beter in wil worden,
  • een sterke motivatie om te willen verbeteren,
  • hele precieze verbeterdoelen,
  • coaching en intensief werken aan verbetering.

Van analyse naar een klein, concreet doel

Het is voor een leraar (bijna) onmogelijk om dit alleen te doen. Allereerst moeten de ‘data’ (de verzamelde feedback) omgezet worden naar waardevolle informatie over jouw les. Dit vraagt van leraren dat ze ‘datageletterd’ zijn, in de literatuur [2] ook wel bekend als data literacy. Samen met je collega’s en onder begeleiding van een coach kun je op zoek gaan naar elkaars sterke kanten van de les en waar nog verbetering mogelijk is. Bijvoorbeeld dat je regelmatiger kunt checken of de leerlingen de lesstof begrijpen. Kleine, concrete verbeterdoelen helpen je om focus te houden in de verbeteringsgerichte acties die je uitvoert. Het is belangrijk dat collega’s zicht houden op elkaars handelen en indien nodig bijsturen. Door naar verloop van tijd opnieuw feedback te verzamelen, kun je controleren of de uitgevoerde verbeteracties effect hebben gehad en bepaal je of je blijft werken aan hetzelfde doel of toch een ander doel formuleert.

Stap voor stap samen aan de slag

Als je weet wat je wilt verbeteren, dan kun je aan de slag. Daarvoor heb je allereerst een idee nodig voor hoe je je lespraktijk gaat aanpassen zodat je het doel dat je jezelf hebt gesteld kunt realiseren. Daar geven de Doorloopjes met 50 ‘evidence informed’-technieken handvatten voor. Als je je op de Doorloopjes.nl website registreert vind je daar een kijkwijzer die laat zien bij welke lessituaties welke technieken zouden passen. Kies er daar samen met een collega eentje van uit waarvan je denkt: die zou wel eens kunnen helpen.

Bijvoorbeeld als je regelmatig wilt checken of je leerlingen de lesstof begrijpen, dan passen daar de doorloopjes ‘controleren op begrip’ en ‘laat je wisbordje zien’ bij. Daarna is de volgende stap het samen bestuderen van deze technieken en nadenken hoe je die zou kunnen toepassen in je les. Als je dat gesprek hebt gevoerd is het tijd om samen aan de slag te gaan met een concrete les. Je ontwerpt een les of een deel daarvan (bijv. de lesstart) met een bijbehorend leerdoel, passende activiteiten, eventuele tussentijdse metingen en wat je nog meer nuttig vindt.

feedback cultuur versterken in je schoolklimaat
Beeld: Doorloopje ‘bereid je voor’ dat beschrijft hoe je een verbetering van je les samen uitwerkt/ klik op de afbeelding om te downloaden

Geef de les en analyseer het effect op de leerling

Als je klaar bent met de voorbereiding, dan geef je allebei de les. Het verzamelen van feedback op die les hebben we in de vorige blog beschreven, met je eigen reflectie, de observaties van een collega die de les bezoekt en de mening van je leerlingen. En daarna? Dan verbeter je de les nog een keer en geef je hem opnieuw, totdat je bereikt hebt wat je wilt: het beoogde effect op de leerlingen.

Tenslotte

In een volgend artikel gaat het doorloopje dieper in op welke bronnen je als leraar nog meer kunt gebruiken om je lessen te verbeteren.
________________________________________
[1] Bijlsma, H. J. E., Visscher, A. J., Dobbelaer, M. J., & Veldkamp, B. P. (2019). Does smartphone-assisted student feedback affect teaching quality? Technology, Pedagogy & Education, doi:10.1080/1475939X.2019.1572534.
[2] Zie bijvoorbeeld: Kippers, W. B., Poortman, C. L., Schildkamp, K., & Visscher, A. J. (2018). Data literacy: What do educators learn and struggle with during a data use intervention? Studies in Educational Evaluation, 56, 21-31.

Onderwijs Innovatie Festival

Dinsdag 24 mei organiseren wij het Onderwijs Innovatie Festival, een feestelijke dag voor iedereen die het onderwijs lief heeft. Met workshops, dialoogtafels en een belevingsmarkt vol met Edtech innovaties. Ben jij hier ook bij? 

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Gamification in je les: waarom zou je?

Het gebruik van een game element in je les kan de betrokkenheid van leerlingen en studenten vergroten. Verschillende onderzoeken tonen ook verhoogde motivatie en productiviteit aan. Verlies je lesdoel niet…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen