Tags: , , ,

Lerarentekort aanhoudend probleem

Het beroep van leraar staat vol in de aandacht. Door corona zijn er ook beduidend meer aanmeldingen voor zowel PABO als zij-instroomtrajecten. De aanstaande pensioengolf is daarmee nog niet ondervangen.

» Artikel
» Arbeidsmarkt, HR

»

Lerarentekort aanhoudend probleem

Groeiende belangstelling

Een aantal positieve ontwikkelingen die het lerarentekort helpen terugdringen:

  • Grote toename in aanmeldingen voor zij-instroomtrajecten. Momenteel studeren er zo’n 1500. In Amsterdam is het aantal zelfs verdubbeld van 100 naar 200 studenten. Scholen zitten nu in de grote steden tegen opnamecapaciteit aan. De nieuwe aanwinsten vergen extra begeleiding van een team. Door nijpend tekort en de corona drukte staan die docententeams reeds onder druk.
  • Toename in aanmeldingen voor de Pabo; ten opzichte van vorig jaar 11% toename vooraanmeldingen voltijds. Dat zijn 900 personen. Een stijgende trend die sinds 2016 zichtbaar is. Wel is het aantal eigenlijke aanmeldingen steevast 8-10% lager dan vooraanmeldingen. In de loop van het eerste schooljaar haken ook eens nog veel leerlingen af. En na de eerste beroepsjaren haakt nog eens een substantieel deel af.

Leegloop aanstaande

Daar staat tegenover dat:

  • Structureel meer leerlingen en studenten zich melden dan verwacht. Dit vergt ook meer docenten. Zie referentieramingen van Ministerie van Onderwijs. Dit drukt standaard op de onderwijsbegroting. Hoewel de minister 32 miljoen heeft toegezegd voor bestrijding van het lerarentekort, valt nog te bezien hoe en waar dat geld uiteindelijk terecht komt. En ten koste van welk potje het gaat.
  • Het aantal pensioenen neemt toe in het onderwijs. De komende vijf jaar mag een grote groep drie tot acht maanden eerder met pensioen. Daarnaast noteerde pensioenfonds ABP dit jaar meer pensioenaanvragen dan gemiddeld in de vier jaren daarvoor, namelijk tussen de 50 en 60 procent. Een aantal dat door de vlucht van het digitaal onderwijs mogelijk nog verder toe zal nemen. De eerste negen maanden van 2020 alleen al verlieten 12.000 docenten het onderwijs met pensioen. 

Verhoogd aanzien

Volgens Barbara de Kort van het landelijk Overleg Lerarenopleidingen zou zowel de pabo als de zij-instroom nog verder kunnen  groeien door de economische gevolgen van de corona-crisis. Er is meer waardering voor het beroep ontstaan, aldus De Kort. Een groeiende groep mensen, die wellicht hun baan tijdens de coronacrisis kwijtraakte, ziet het onderwijs als een goed alternatief.

De vraag dient zich aan of het effect blijft indien de economie weer aantrekt. Trekken werkgevers in andere sectoren dan weer personeel weg uit het onderwijs? Ook is er vooralsnog een vrij hoge uitval onder zij-instromers. Mensen die toch niet geschikt bleken voor het onderwijs, dan wel door gebrekkige begeleiding of voorselectie, kopje onder gaan.

 

Perspectief

verwachte tekorten aan leraren en directeuren in het voVooralsnog is wel duidelijk: het lerarentekort houdt aan. Vooral in het primair- en voortgezet onderwijs. Het UWV publiceerde een lijst met al dan niet kansrijke beroepen met het oog op de corona crisis. Onderwijsassistenten hebben weinig kans op een baan, maar leraren basisonderwijs en voortgezet onderwijs, vooral talen en exact, zijn nog veel gevraagd. Ook is er een tekort aan docenten in het hoger onderwijs. Het tekort houdt nog wel een tijd aan, zoals ook de grafiek hiernaast laat zien.


Bron: https://www.aob.nl/nieuws/lerarentekort-houdt-aan/

Zie ook: Onderwijs in cijfers; voor meer cijfers over personeelstekort en ramingen voor de komende tien jaar.

Meer specifiek; arbeidsmarktprognoses vo

Zie Parool voor artikel over zij-instromers in Amsterdam

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook interessant

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
Registreer je hier

De inhoud van deze pagina is uitsluitend voor leden die zijn ingelogd. Je kunt hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Menu